Már a betegek is külföldre mennek

Egyre inkább növekvő tendencia, hogy az orvosok után már a tehetős vagy magánbiztosítással rendelkező betegek is külföldre mennek. Mely országokban, milyen gyógykezelések a legnépszerűbbek és miért?

Évente kétezer egészségügyi dolgozó, köztük közel ezer orvos hagyja el Magyarországot, és fogadtatja el a diplomáját vagy képesítését külföldön. Az elvándorlás miatt hazánkban arányaiban kevesebb idő jut a betegfelvételre és a diagnózis felállítására, mint Nyugat-Európában. A legújabb tendencia, hogy már a betegek is követnék az orvosokat: egyre többen keresik a külföldi orvosi kezelés lehetőségét és az azt lehetővé tevő egészségbiztosításokat - állapította meg a CIG Pannónia hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzése.

Az orvosképzés tekintetében a világ vezető országai közé tartozunk, hazánkban minden százezer lakosra jut 15 diplomát szerző doktor, míg ez a szám például Svédországban épphogy eléri a 10 főt. A praktizáló orvosok tekintetében más a helyzet: míg Svédországban 4, hazánkban csupán 3 orvos jut ezer lakosra, így a magyar doktoroknak közel másfélszer több pácienst kell ellátniuk, mint a nyugati kollégáiknak.

Egyre több magyar egészségügyi dolgozó vállal külföldön állást

Sokan elhanyagolják a fogászati problémákat, pedig meglepően sok olyan kezelést ingyen igénybe lehet venni, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogaink sokáig erősek és egészségesek maradjanak. Mit érdemes tudni a térítésmentes fogászati eljárásról? Ezt az ellentmondást a magyar orvosok és egészségügyi dolgozók kivándorlása magyarázza, ami 2010 és 2014 között összességében 10 ezer egészségügyi dolgozót, köztük 5 ezer orvost érintett – ennyien mentek külföldre dolgozni. A legnépszerűbb célországok az Egyesült Királyság és Németország fej fej mellett, amit Ausztria és Svédország követ.

A szakemberek számának csökkenése mellett a kevés rendelkezésre álló diagnosztikai eszköz okozza a legnagyobb nehézséget. Világviszonylatban hazánkban az egyik legkisebb az egy főre jutó CT berendezések száma - egymillió lakosra mindössze 8 készülék jut - miközben az európai országok közül a legjobban teljesítő Izlandon ez a szám eléri a 40-et.

Már nem csak az orvosok mennek külföldre

Miért mennek külföldre a betegek?

Ezeket a problémákat elkerülendő már nem csak az egészségügyi dolgozók veszik más országok felé az irányt: egyre több beteg is számol a külföldi gyógykezelés lehetőségével és az ezt lehetővé tevő biztosításokkal.

A biztosító adatai szerint a külföldön végzett gyógykezelések fele Németországban történik, amit Spanyolország és az Egyesült Államok követnek. A szolgáltatások keretében leggyakoribb a rákos megbetegedések felülvizsgálata és kezelése valamin az idegsebészeti beavatkozások.

A szolgáltatások keretében leggyakoribb a rákos megbetegedések felülvizsgálata és kezelése

A biztosítócég saját statisztikái egy igen érdekes tényre is felhívják a figyelmet: a magánbiztosításban külföldön újabb kivizsgálást és kezelést igénybe vevő betegek itthoni, első diagnózisa gyakran tévesnek bizonyult, és az esetek közel harmadában a nemzetközi szakértő gárda eltérő kezelést is javasolt.

Forrás: CIG Pannónia Életbiztosító

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)