Magyarországon járt az amerikai Mayo társaság háromfős küldöttsége

A múlt héten Magyarországon járt az amerikai Mayo társaság küldöttsége. Budapesti tartózkodásuk során négy sajtóorgánumnak - MTV1, HVG, Népszabadság és HáziPatika.com - tartottak exkluzív, külön-külön - egyenként 1-1 órás - kötetlen sajtóbeszélgetést.

A huszadik század kezdetekor egy Minnesotában élő orvos-testvérpár - dr. Charles és dr. Will Mayo (képünkön) - megálmodta a gyógyítás akkoriban forradalmian újnak számító módszerét: a kollektív bölcsességen alapuló csoportos gyógyítást. Szavaik szerint "az orvoslás olyan kooperatív tudomány, amelyben az általános orvos, a szakorvosok és a laboratóriumi dolgozók egy egységként dolgoznak a beteg sorsának javítása érdekében - mindenki a problémák kiküszöbölésén fáradozik, és a beteg érdekében mindenki segíti egymást a munkában".

A rendszer folyamatosan fejlődött. Az évek során intézményük kutatási és oktatási részlegekkel is kibővült; így alakult ki a most már csaknem három emberöltőnyi múltra visszatekintő fogalom, a "Mayo klinika". A Mayo - tagjai és dolgozói szerint - nem más, mint egy olyan nonprofit orvosközösség, egy "csoportpraxis", amelynek célja az orvosi kutatás, a betegek gyógyítása, valamint ennek a két célkitűzésnek az összekapcsolása, azaz az orvostudomány legújabb vívmányainak átvitele a gyógyítás mindennapi gyakorlatába. A Mayo az Egyesült államok három államának három nagyvárosában - Jacksonville, Rochester és Scottsdale - működik. Jelenleg több mint 2000 körzeti-, szak- és kutatóorvost, valamint 35 ezer főnyi egészségügyi szakszemélyzetet foglalkoztat az orvoslás, kutatás és egészségügyi oktatás minden területén.

Amerika szerte népszerű intézményeiben évente mintegy félmillió beteget látnak el, akik között megtalálhatók a hajléktalanok és az ünnepelt filmsztárok, de Amerika vezető politikusai is. A terjeszkedés mellett azonban semmit sem változott az alapvető célkitűzés: a Mayo évszázados örökségéhez hűen továbbra is a betegek érdekeiért folyó kollektív munka elkötelezettje.

A társaság tudományos tevékenysége ma már nem korlátozódik az Egyesült Államokra. Az Európai Unió országainak minden nagyobb orvostudományi egyetemével és gyógyító intézményével szoros szakmai kapcsolatokat tartanak fenn. A most Budapestre járt háromfős küldöttség célja is kapcsolatkeresés a kelet-európai országok felé. Ennek jegyében októberben konferenciát tartanak Zágrábban; felvették a kapcsolatot a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel, valamint Kelet-Európa szerte szűk körű beszélgetéseken ismertetik a társaság tevékenységét, és megpróbálják felmérni a sajtóval megvalósítható együttműködés lehetőségeit.

Hogy a Mayo nemcsak a gyógyítás széles területein, hanem az orvosi kutatásban is komolyan érdekelt, azt eredményeik is bizonyítják. Jelenleg is számos projekten dolgoznak. A beszélgetésen olyan diagnosztikai eszközökről esett szó, amelyeket a nem is annyira távoli jövőben egyszerűen lenyelhet majd a beteg. Beszámoltak arról a genetikai módszerről, amelynek köszönhetően már a következő tíz éven belül reménykedhetnek a rászorulók eddig örökre elveszettnek hitt fogaik újbóli "kinövésében".

Legnagyobb érdeklődésre azonban valószínűleg a transzplantációt forradalmian megújító kutatásaik tarthatnak számot. A jelenleg kidolgozás alatt álló új immunológiai eljárásoktól azt várják, hogy a veseátültetés nemcsak különböző vércsoportú emberek között lesz majd lehetséges (ezt a műtétet egyelőre még kísérleti jelleggel, de már végzik a klinikán), hanem hamarosan a humán gyógyászat "mindennapi gyakorlatának" része lesz a sertések veséjének beültetése is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció