Lappangó TBC

Új reményt az egyre növekvő számban jelen lévő antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek elleni küzdelemben.
A New York-i Weill Cornell Medical College kutatói laboratóriumi kísérleteik során arra a következtetésre jutottak, hogy egy, az eddigiektől eltérő hatásmechanizmusú gyógyszer segíthet megelőzni az aktív TBC kialakulását a baktérium látens - azaz betegséget egyelőre nem okozó - formáját hordozó betegekben. Az új szer hasznos lehet a már aktív TBC-ben szenvedő betegek számára is, hiszen általa rövidülhet a jelenleg igen hosszadalmas kezelési idő. A felfedezés új reményt adhat az egyre növekvő számban jelen lévő antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek elleni küzdelemben is.
"Minden egyes antibiotikum-rezisztens betegség a baktériumok győzelmét jelenti az orvostudomány felett. Az új szer azonban az eddig ismert antibiotikumoktól eltérő módon venné fel a harcot a kórokozó ellen." - nyilatkozta Dr. Carl Nathan , a Weill Cornell Medical College Mikrobiológia Intézetének professzora.  "Az osztódás hiánya a látens baktériumok egyik legjelentősebb tulajdonsága. Emiatt ezek a törzsek a hagyományos antibiotikumok számára nehezen hozzáférhetőek, terjedésük megakadályozása ezekkel a szerekkel nagyon nehéz. Sikerült azonban egy olyan új vegyületcsoportot találnunk, mely kizárólag a nem osztódó baktérium-alakokat pusztítja el."
A TBC közegészségügyi jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A WHO jelentése szerint a tüdő gümőkórja évente több, mint 1,6 millió ember halálát okozza. Feltételezések szerint a Föld lakosságának akár egyharmada is fertőzött lehet a tuberkolózis látens formájával. Ezeknek az emberekben 5-10 %-os eséllyel előbb-utóbb kifejlődik az aktív TBC.
"A látens baktériumtörzsek eliminálása a jövőben a TBC elleni harc egyik alappillére lehet." - állítja Dr. Nathan. "Az antibiotikum-fejlesztés fő célja mindig is a gyorsan szaporodó baktériumok elpusztítása volt. A rezisztens törzsek egyre nagyobb arányú előfordulása miatt azonban ez többé már nem tűnik nyerő stratégiának. A TBC kezelése igen hosszú folyamat. Feltételeznünk kell, hogy a hagyományos antibiotikum-terápia során a baktériumok egy része látens formában képes túlélni a kezelést, majd később reaktiválódva ismét elszaporodni a szervezetben.
A jelenlegi gyógyszerekkel a legtöbb nem szaporodó baktérium elpusztítása a szervezetből hat hónapba is beletelik, ami a páciensek számára igen megterhelő. A kezelés idő előtti abbahagyása ugyanakkor kedvez a rezisztens törzsek elszaporodásának. A kezelés folyatása során ezek kiírtása még nagyobb erőfeszítéseket igényel - különös tekintettel arra, hogy a kezelés szünetében ellenállóképességüket más baktériumokra is átörökíthették.
Az intézet kutatói vizsgálataik során egy bakteriális enzimre összpontosítottak. "A dihidro-lipoamid acetiltranszferáz (DlaT) elsősorban a kórokozó tápanyag-hasznosításáért felelős enzim, de szerepet játszik a baktériumsejt immunrendszer elleni védelmében is." - nyilatkozta Dr. Ruslana Bryk , a Weill Cornell Medical College Mikrobiológiai és Immunológia Intézetének adjunktusa.
A kutatócsoport tengerimalacokon végzett kísérletei igazolták, hogy az enzimnek döntő szerepe van az aktív TBC kialakulásában. A tudósoknak hosszú kutatómunka árán az ún. rodanin csoporton belül sikerült találniuk néhány vegyületet, melyek képesek behatolni a nem osztódó M. tubercolosis sejtekbe és az enzim szelektív gátlása útján elpusztítani azokat.
"Bízunk benne, hogy az elért eredmények a humán gyógyításban is felhasználhatóak lesznek. A felfedezett vegyületek reményeink szerint az emberi szervezetben is hatásosak és immunrendszerrel együttműködve, egymás hatását erősítve képesek lesznek a látens baktériumok eliminációjára." - nyilatkozta Dr. Nathan.
"Mint szülő, mint állampolgár és mint leendő beteg nagyon aggódom amiatt, hogy a fertőző betegségek elleni kemény harc egyszer kudarcba fullad. Amíg a hagyományos antibiotikumok hatásosak, a TBC, a tüdőgyulladás és más hasonló kórképek kezelése mindössze egyszerű rutinfeladat. Ezek a szerek azonban mostanában egyre gyakrabban vallanak kudarcot. A rezisztens baktériumok előfordulásának rohamos terjedése új, az eddigiektől eltérő szemléletmódot kíván meg tőlünk. Remélem, hogy az általunk elért eredmény a jövőben új utak keresésére bátorítja a több tudóstársamat." - mondta a professzor.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag