Koronavírus: raktárakban porosodnak az új lélegeztetőgépek

A koronavírus-járvány alatt több ezer lélegeztetőgépet szerzett be a magyar kormány, az intenzíves orvosok viszont azt mondják, távolról sem volt ennyire szükség. Arról nem is beszélve, hogy tapasztalataik szerint több új géppel is probléma volt.

Magyarország szinte világhatalom lélegeztetőgépekben, a járvány kezdete óta. 2020 tavaszától máig összesen csaknem 19 ezer készüléket vásárolt a kormány, miközben a hazai kórházakban a járvány előtt is volt már mintegy 2000 darab - írja a Népszava. A lap a gépekkel kapcsolatos tapasztalataikról kérdezett intenzíves orvosokat.

Az első bekapcsolás után füstölni kezdett

Bár az egészségügyön egyelőre még marad a nyomás, úgy tűnik, ennek a járványhullámnak tényleg túl vagyunk a csúcsán Szlávik János infektológus szerint.

Az intenzíves szakma egyik véleményvezére úgy emlékszik, hogy közvetlenül a járvány kitörése előtt "frissítették" az intenzív osztályokon a gépparkot, vagyis az eszközök több mint harmada eleve új, megbízható volt. A szakember szerint a kormányzat által összevásárolt csaknem 19 ezer gépből legfeljebb 2500-3000-et telepíthettek a harmadik hullámban a kórházakba. Azt is elmondta, hogy bár a harmadik hullám igényelte a legtöbb intenzíves lélegeztetést, 1600-nál több eszközre még ekkor sem volt szükség. Az újonnan kapott gépek java része így soha nem került a betegek közelébe, azok most is a kórházak raktáraiban, folyosóin porosodnak.

Magyarország szinte világhatalom lélegeztetőgépekben, a járvány kezdete óta.
Magyarország szinte világhatalom lélegeztetőgépekben, a járvány kezdete óta. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A szakember elmesélte, hogy amikor a miniszter elrendelte az intenzív osztályok bővítését, és még a teakonyhákba is lélegeztetésre alkalmas betegágyakat kellett fölállítani, akkor jó néhányat beüzemeltek az új gépek közül. Volt olyan, ami az első bekapcsolása után füstölni kezdett, de szerelőre nem volt szükség, mert azonnal toltak a helyére egy másik újat.

Arról ugyanakkor egyik forrás sem hallott, hogy a sokat kritizált kínai lélegeztetőgépek fatális vagy bármilyen más balesetet okoztak volna. Egy orvos szerint azonban az sok galibát idézett elő, hogy egy-egy típushoz csak kínai gépkönyv érkezett, vagy csak angol nyelvű kommunikációs panel volt hozzá.

Nem volt valóságos lélegeztetőgép-hiány

Egy másik forrás határozottan állítja: Magyarországon nem volt valóságos lélegeztetőgép-hiány, a nagy kormányzati bevásárlásnak legfeljebb annyi a haszna, hogy a rosszabbul felszerelt intenzív osztályokra is jutott elfogadható minőségű gép. Ez a forrás arról is beszélt, hogy legújabban pedig egyre több helyre viszik a magyar gyártású Panther5 lélegeztetőgépeket, amelyek az eddigi tapasztalatok szerint tisztességesen működnek és meglehetősen sokat tudnak.

Nagyon fontos, hogy az igazoltan koronavírus-fertőzött személyek ne menjenek közösségbe, nehogy továbbadják bárkinek a kórt. De akkor vajon hogyan tudják kiváltani a nekik felírt gyógyszereket?

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)