Koronavírus: átalakítják a háziorvosi ellátást

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében átszervezik a háziorvosi rendszert, hogy a légúti panaszokkal rendelkező betegek ne találkozhassanak a többiekkel.

Magyarországon jelenleg még a koronavírus-járvány második szakaszában, a csoportos megbetegedéseknél tartunk, de gyorsan átléphetünk a tömeges fertőzések fázisába. A járványt pedig úgy lassíthatjuk, ha minél kevesebbet érintkezünk másokkal, főleg potenciális fertőzöttekkel. Ennek érdekében a Kásler Miklós Emmi-miniszter utasítást adott a háziorvosi ellátás átszervezésére.

Óriási segítség az egészségügyi dolgozóknak A koronavírus-járvány miatt hatalmas nyomás alatt dolgoznak az orvosok, nővérek és más egészségügyi alkalmazottak, pedig valószínűleg még csak most jön a neheze. Éppen ezért kizárólag nekik szóló lelkielsősegély-telefonszolgálatot indítottak. Részleteket itt olvashat a nemes kezdeményezésről.

Napokon belül összevonnak több háziorvosi és gyermekorvosi ügyeletet, és úgynevezett "akut betegellátó központokat" hoznak létre, ahol elkülönítve fogadják majd a légúti és nem légúti tünetekkel érkezőket. Az átalakításról először a 444.hu adott hírt, akik több háziorvost is megkérdeztek az ügyben. Mint elmondták, hallották már erről a lépésről, de a megvalósítás részleteit nem ismerik még.

Az enyhébb tünetekkel rendelkező betegeket távkonzultációra fogják kötelezni. Fotó: Getty Images
Az enyhébb tünetekkel rendelkező pácienseket távkonzultációra fogják kötelezni. Fotó: Getty Images

A betegeket és orvosokat is védeni szeretnék

Müller Cecília országos tisztifőorvos a ma délelőtti sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az intézkedés egyik legfőbb célja, hogy a koronavírus-gyanús betegeket szétválasszák a többi pácienstől, emellett pedig minimalizálják a személyes orvos-beteg kontaktust. Az akut betegellátó központokat erre alkalmasnak ítélt háziorvosi rendelőkből alakítják majd ki. A kiválasztásnál fontos szempont lesz, hogy az egészségügyi dolgozóknak a legjobb higiénés feltételeket biztosítsák, lehetőség szerint öltözővel, zuhanyzóval, étkezővel.

Fontos szabály, hogy a nem légúti panaszokkal érkezőket nem vizsgálhatja olyan egészségügy dolgozó, aki előtte légúti tünetes beteggel foglalkozott, és az ellátásuk nem történhet légúti betegeket is fogadó helyszínen. Ezenkívül azt is előírja a miniszter levele, hogy az orvosra lehetőleg ne egy zárt teremben, hanem szabad téren várakozzanak a páciensek.

Azokat a betegeket, akiknek csak enyhébb tüneteik vannak, arra lehet utasítani, hogy menjenek haza, és telefonon kérjenek további segítséget. A telefonos konzultációkat pedig várhatóan a 65 év feletti orvosok fogják végezni, akiket a koruk miatti veszélyeztetettség miatt átmenetileg ki kellett vonni a személyes betegellátásból.

A közösségi távolságtartás miatt személyesen nem találkozhatott egy tanárnő a gyerekekkel, de mégis megoldotta, hogy láthassa őket. A szívet melengető történetét az nlc.hu cikkében olvashatja el.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)