Kórház, melyben Európa otthon van!

Sokan nem is gondolnák, hogy Budapest dél-budai részén, a XIX. században gyógyító és gyógyüdülést szolgáló "Erzsébet Sósfürdő" helyén ma már egy XXI. századi kórház működik, amely a betegeket európai színvonalon látja el.

A gyökerek

A dél-budai régió fekvőbeteg-ellátását végző Szent Imre Kórház helyén a XIX. század végén és a XX. század első felében gyógyító vagy legalábbis gyógyüdülést szolgáló centrum működött, melyet "Erzsébet Sósfürdő"-nek hívtak. 1853-ban megtörtént a víz vegyelemzése, majd egy évvel később Unger Ferenc budai gyógyszerész a gyógyvíz kihasználására fürdőt építtetett, ugyanis a víz kitűnő hatásúnak bizonyult szorulás, gyomor- és vastagbélhurut, nőgyógyászati és mozgásszervi panaszok esetén (köszvény, csúz), valamint idült bőrbetegségek ellen. A gyógyvizet ivókúrára és fürdőkezelésre egyaránt ajánlották. Az Erzsébet Sósfürdő virágkora az I. világháború előtti évtizedre tehető, de még a két világháború között is működött. Az 1940-es évek elején elkezdődött egy nőgyógyászati fürdőkórház megvalósítása, mely azonban a II. világháború miatt félbeszakadt. 1947 és 1949 között folytatódott az építkezés, később azonban olyan kormánydöntés született, melynek értelmében a dél-budai terület ellátására inkább egy általános jellegű kórházat kell létrehozni. A műszaki kiviteli tervek módosítását követően 1950. június 20-án meg is nyitotta kapuit a Fővárosi Tanács 362 ágyas Tétényi úti kórháza.

A jelen

A jelenlegi 653 ágyas Szent Imre Kórház a Sürgősségi Centrumot, az Operatív Szakmák Mátrix Szervezetét, a Belgyógyászati Szakmák Mátrix Szervezetét és a továbbra is osztályszerkezetben működő Neurológiát és Pszichiátriát, valamint a Stroke Rehabilitációs- és Krónikus Osztályt foglalja magában. A Sürgősségi Centrum a Sürgősségi Betegellátó Egységből, az Intenzív Terápiás Egységből, továbbá a Központi Műtő- és Aneszteziológiai Szolgálatból áll. A Sürgősségi Betegellátó Egységhez- a gyógyító tevékenység hatékonyságának növelése érdekében közvetlenül kapcsolódik az Országos Mentőszolgálat és a FŐNIX Betegszállító Szolgálat kihelyezett egysége, valamint a Főnix Zrt. által működetett alapellátási (háziorvosi) ügyelet. A sebészeti mátrixon belül az általános sebészeti, érsebészeti, illetve plasztikai-sebészeti, továbbá a szülészeti és nőgyógyászati, a fül, orr, gége és a szemészeti profilok találhatók meg. A Belgyógyászati Szakmák Mátrix Szervezete magában foglalja a Kardiometabolikus Centrumot (Kardiológiai Profillal, Endokrinológiai és Diabetológiai és Lipidológiai Részlegekkel), a Nephrológiai-Hipertónia Profilt, valamint a Gasztroenterológiai Profilt.

A klinikai osztályok munkáját korszerű színvonalú központi diagnosztika segíti. A központi laboratórium a hematológiai és a kémiai vizsgálatok széles "sprektumát" nyújtja. A ritkább hormon-meghatározásokat, a tumor-markereket és a gyógyszerszint-mérést külső szolgáltatótól vesszük igénybe. A Képalkotó Diagnosztika Osztály a hagyományos röntgen, az ultrahang diagnosztikai, a mammográfiás, a densitometriás és az intervenciós radiológiai egységekből, valamint CT- és Nukleáris Medicina Részlegből áll. Az utóbbiban működik az ország egyik legmodernebb kétfejes gammakamerája. A jól felszerelt Pathológiai Osztály a kórbonctani, a hisztológiai és a citológiai vizsgálati szükségleteket tökéletesen kielégíti.

Aktív klubok és egyesületek a betegekért

Szervezetileg a kórházhoz tartozik a Bártfai utcai rendelő is, ahol 30-nál több szakambulancia, ill. szakrendelés működik. A kórház területén épült meg 2007. októberében a B.Braun Avitum Rt. új Nephrológiai Centruma, amely az intézet megfelelő profilú egységével szoros együttműködésben Dél-Buda és a környező agglomeráció vesebetegeinek korszerű, komplex ellátást nyújt. A kórház fekvőbeteg-ellátó egységei az elmúlt években számos betegklub, illetve egyesület létrejöttében vállaltak kezdeményező szerepet. A Lipid Klub például már 25 éve, a daganatos betegek TUBA klubja 20 éve üzemel, de több éve szolgálja a lakosságot az Őszirózsa Menopauza Klub és a Kismama Klub is.

A Szent Imre Kórház évtizedek óta aktívan vesz részt a medikusok gyakorlati oktatásában, a szakorvosi képzésben, és az orvosi továbbképzésben. 1999 őszén a SOTE az intézet Pathológiai Osztályát teljes körű, az összes többi osztályát pedig részképzésre akkreditálta.

Az ígéretes jövőkép

A közeljövőt elsősorban a kórház tervezett teljes rekonstrukciója határozza meg. Ennek első ütemeként az "A" épület bővítéses rekonstrukciója valósult meg. A kórház teljes rekonstrukciójának most folyó második üteme egy új "K" épület létesítését, valamint a "B" és "C" , illetve az "R" épületek korszerűsítését foglalja magában.

A teljes rekonstrukció harmadik üteme egy új kiszolgáló és igazgatási épület megvalósítását, valamint a kazánház és műhelyépület rekonstrukcióját irányozza elő. Mindezek megvalósulása esetén a Szent Imre Kórház a következő évtized elejére egy teljesen megújult, a XXI. század követelményeinek mindenben megfelelő, regionális sürgősségi centrummá válik.

Végül, a "jó remény" kategóriába tartozik a Szent Imre Kórház területén lévő hőforrás hasznosítása. Egy modern - kórházi háttérrel működő - gyógyszálló terve már több mint két évtizeddel ezelőtt megfogalmazódott, és él a remény, hogy az Erzsébet-Sósfürdő egyszer még valamilyen formában felébred Csipkerózsika-álmából.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció