Kórház az Alföld egyik legszebb parkjában

1881-ben egy földszintes épületben működött Szentesen a 20 beteg befogadására alkalmas kórház, mára ebből nőtte ki magát a Dr. Bugyi István Kórház egy csodálatos, 7 hektáros területen.

Csongrád vármegye egykori közkórháza jelenleg a Csongrád Megyei Önkormányzat fenntartásában működik. A Dr. Bugyi István Kórház a rábízott lakosság gyógyító-megelőző ellátását korszerű fekvőbeteg- és járóbeteg-intézményként, gondozóintézeti hálózattal, a lehető legmagasabb szinten biztosítja 16 fekvőbeteg-osztályán, megfelelő diagnosztikai háttérrel.

Regionális szerepet vállal az emberek jelentős részét érintő szív- és érrendszeri betegségek kiemelt gyógyításában, a daganatos megbetegedések minőségi diagnosztikájában és kezelésében, a cukorbetegek gondozásában.
A szentesi kórházban 2002 óta működik a sürgősségi belgyógyászati, traumatológiai és sebészeti ellátás szempontjából egykapus rendszerű SO2. A szentesi SBO jelenleg is körülbelül 170 beküldő alapellátó hellyel van kapcsolatban, a korábbi években (2002-2007 között) évi 15-22 ezer közötti sürgősségi esetet láttak el.

Dr. Bugyi István Kórház - Szentes

Dr. Bugyi István Kórház - Szentes
A kórház súlyponti intézmény, területi ellátási kötelezettsége Csongrád megye határain is túlnyúlik. Ellátási területe 2007 decemberétől növekedett meg, jelenleg 92.782 lakos ellátásáért felelős, bizonyos szakmacsoportokban azonban a területi ellátási kötelezettség 145.484 főre vonatkozik. Ezért szükségessé vált az SBO alapterületének növelése, az eszközpark bővítése, fejlesztése a kor követelményeinek megfelelően, mely a 2010 augusztusában megkezdődött, pályázati forrás bevonásával történő beruházással meg is valósul.

Az átalakítás megvalósulása az egyik feltétele a kórházban tervezett struktúraátalakítással kapcsolatos 3,6 milliárd forintos fejlesztésnek, melyben egy műtéti tömb kialakítását célozza meg az intézmény. Mindkét fejlesztés alappillére az intézmény jövőképének, melyben fontos szerepe van a humánerőforrás megbecsülésének, illetve a gazdaságot érintő reorganizációs, optimalizációs, konszolidációs folyamatoknak.

Dr. Bugyi István Kórház Gyógyfürdő és Nappali Kórház

Szentes és vidéke Magyarország legnagyobb hévízfeltáró tevékenységének színtere, illetve Európa legsűrűbb geotermikus mezője. Közigazgatási területén több mint 30 termálkút üzemel. A kutak között található minősített gyógyvizet adó forrás is, ez a gyógyfürdőt táplálja, de több kút vize tartalmaz a gyógyvízben megtalálható, értékes ásványi sókat.

A gyógyfürdő a török fürdők mintájára épült Dávid Károly Kossut-díjas építész tervei alapján 1962-ben. A fürdőt a kórház területén 1957-ban fúrt, 1735 méter mély termálkút 71 Celsius-fokos vize táplálja.

A fürdő befogadóképessége 350 fő. A kupola öt különböző hőmérsékletű medencéje mellett az udvaron télen sátorral fedett gyógymedence is van. A gyógyfürdő és nappali Kórház gyógyvizes medencéinek hőfoka 22-42 Celsius-fok.

Az intézményben néhány éve, 2005-ben teljes körű rekonstrukciót hajtottak végre. Az épület tetőterének beépítésével több mint 500 négyzetméter hasznos alapterületet nyertek. A tetőtérben a személyzeti helyiségeket helyezték el, illetve 15 ágyas nappali kórházat is kialakítottak. A nappali szanatóriumban a betegek kúraszerű rehabilitációs kezelésénél biztosított a pihenési idő, amellyel hatékonyabb a kezelés, ezáltal pedig a gyógyulási idő is rövidebbé válik. A Nappali Kórház 2007. január 1-től 10 ágyon nyújt hotelszolgáltatást kezelt betegeknek, további öt ágyon térítéskötelesen igénybe vehető.

Az Országos Reuma- és Fizioterápiás Intézet minősítése szerint mozgásszervi, reumatikus és krónikus nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas a gyógyfürdő vize. A gyógyfürdőben víz alatti masszázs, galvánfürdő, iszapkezelés, szénsavfürdő, súlyfürdő, szauna, rehabilitációs, fiziko- és elektroterápiás részleg is található. A rehabilitációs és kezelési központ Szentest és a vonzáskörzetében lévő településeket látja el közel évi 80 ezres kezelési számmal.

Dr. Bugyi István Kórház
Főigazgató:Dr. Várkonyi Katalin
Osztályok száma:16
Kórházalapítás:1881
Vonzáskörzet:Szentes, Csongrád és térsége, Tisza-zug egyes települései
Ellátott fekvőbetegek száma:17.793 fő / 2009.
Ellátott járóbetegek száma:464.896 fő / 2009.
Orvoslétszám:91
Egészségügyi szakdolgozói létszám:471
Alapítvány: "Dr. Bugyi István Kórházért" Alapítvány
Bankszámla száma:Raiffeisen Bank Zrt. 12066007-00116151-00100006
Adószám:18474983-1-06


Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég, elsősorban délen és keleten várható elszórtan eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag