Kórház a város szélén

A ceglédi Toldy Ferenc Kórház csak földrajzilag található a város perifériáján, viszont vonzáskörzete 167.000 lakosának ez központi helyet jelent, éppen ezért a több mint száz éve elkezdett fejlesztés szakadatlanul folytatódik.

Toldy Ferenc nyomában...

A ceglédi kórház névadója, a budai születésű Toldy Ferenc (1805. augusztus 10. - 1875. december 10.), kiváló orvos, nyelvész, irodalmár és történész, aki jeles résztvevője volt a múlt században a magyar kultúráért küzdő szellemi mozgalmaknak. Pályáját orvosként kezdte, a táplálkozástudomány és a járványok elleni harc területén ért el jelentős eredményeket, tíz évig tanszékvezetőként dolgozott az orvosi egyetemen. Nem véletlenül táplálkozik a kórház eszmeisége abból a jelmondatból, hogy "Múltunk, gyökereink megismerése nem öncélú kíváncsiság, nélküle nem érthetnénk meg a jelent, tanúságai nélkül nem tervezhetnénk meg a jövőt."

Dr. Pusztai Dezső ügyvezető igazgató-főigazgató

1930-ban a Törteli úton egy katonai lazarettből alakították ki a jelenlegi városi kórházat, amelyben sebészetet, belgyógyászatot, röntgent és laboratóriumot hoztak létre. A II. Világháborút követően a fejlődés nem állt meg, a kórház további osztályokkal bővült: ekkor nyílt meg a Fül-orr-gégészet, a Csecsemő- és gyermekosztály. 1957-ben a létesítmény már 250 ággyal rendelkezett. 1966-ban újabb építés kezdődött, mely három évig tartott, és 1970 márciusában megtartották a kórház átadási ünnepségét. Az új hét emeletes kórházépületben 476 ágyat helyeztek el. 1975-ben újabb pavilonok épültek és 274 elmegyógyászati ággyal bővült a kórház ágyszáma. 1995-ben állami támogatásból egy új épülettel bővült a gyógyintézet, melyben a Központi gyógyszertár és a Laboratórium kapott helyet. 1997-ben pedig vállalkozói tőkéből felépült a kórház és Pest megye - akkor még egyetlen - Művese Állomása. 1997 végén címzett állami támogatásból megkezdődött a kórház 1,7 Mrd Ft-os nagyságrendű rekonstrukciója. A rekonstrukció első felében egy új épület felépítésével új helyre került a kórház Radiológiai osztálya, a Központi anaesthesiológiai és intenzív therápiás osztály, valamint a Patológiai osztály egy része. 2001-ben fejeződött be a Központi műtőblokk, a Központi sterilizáló, a Szülőszoba és a Patológiai osztály másik felének felújítása. Ugyancsak 2001-ben megalakult a Krónikus belgyógyászati osztály. A baleseti sebészeti szakrendelések és a Traumatológiai osztály 2002-ben kapott helyet a főépületben. Ugyanekkor a Krónikus belgyógyászati osztály 19 ággyal bővülve a traumatológia helyére költözött.

2005-ben pályázati forrásból a főépület külső nyílászáróinak cseréjére, hőszigetelésére került sor, melynek révén az épület új arculatot kapott. 2006 februárjában Sürgősségi betegellátó osztály kezdte meg működését a főépület földszintjén. 2007 tavaszán 53 ággyal Ápolási osztály kezdte meg működését, mely 2011-ben magántőkéből 22 új ággyal bővült.
2011 júniusában fejeződött be - a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 50 %-os támogatásával - a három elme pavilon külső nyílászáró cseréje és hőszigetelése, melynek révén az épületek új külsőt kaptak.

Mindent a betegekért

A ceglédi Toldy Ferenc Kórház - Rendelőintézet több mint száz éve áll folyamatosan a gyógyítást igénybe vevő Dél-Pest megyei lakosság szolgálatában. 2008. január 1. óta a Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet Egyszemélyes Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság - tulajdonosa Cegléd város Önkormányzata - működteti az egészségügyi intézetet, mely az ellátási kötelezettségéhez tartozó települések lakosain túl szívesen fogad minden hozzá bizalommal forduló beteget.

A kórház egy rendkívül széles profilú egészségügyi gyógyintézet, ahol tizenöt fekvőbeteg-osztály és diagnosztikai osztályok veszik ki a részüket a betegek gyógyításában, ápolásában. A szakmai munkát segíti a laboratórium, a vérellátó és a gyógyszertár is. Havonta több mint kétezer fekvőbeteget, és több mint negyvenötezer járóbeteget lát el az Intézet. E felelősségteljes munkát százharminc orvos és több száz nővér, illetve egészségügyi dolgozó felügyeli. Sajnos itt is, mint a legtöbb egészségügyi intézményben, az orvosok túlterheltek, és nincs olyan osztály, amely ne bírná el még egy-két orvos foglalkoztatását, amit viszont a financiális lehetőségek szűkössé tesznek.

A számítógépes modernizáció sem kerülte el a kórházat: több mint 300 munkaállomás és 15 kiszolgálógép van összekapcsolva nagysebességű hálózaton keresztül. Szélessávú internet kapcsolaton keresztül kommunikál a belső medikai rendszer többek között a társadalombiztosítóval és a külsős laborokkal. A telephelyek és osztályok közötti információáramlást email segíti. Az intézet saját weboldalt üzemeltet a www.toldykorhaz.hu címen, ahol a betegek megtekinthetik a rendelési időket és követhetik a várólistákat. A fekvőbetegek 4-6 ágyas kórtermekben kerülnek elhelyezésre, de vannak egy- és kétágyas elkülönítők is. A beteg kivizsgálása és kezelése kapcsán folyamatosan konzultálhat a szakorvossal, betekinthet orvosi dokumentumaiba.

Az Intézet konyhát is működtet, ahol a fekvőbetegek számára a korszerű, személyre szabott diétás ételek készülnek. A kórházban különböző szolgáltatások - büfé, italautomata, újságárusítás, fodrászat, kozmetika, bankjegy-automata, közforgalmú gyógyszertár, gyógyászati segédeszközbolt - állnak az Intézetet felkereső betegek részére.

Büszkeségeink

A kórház szélesebb profilú egészségügyi intézet, mint a városi kórházak többsége. A Kardiológiai osztályon évtizedek óta sikeres pacemaker beültetéseket végeznek, de sokak gyógyulását segítik elő az elektro-fiziológiai vizsgálatok, katéter ablációk végzése is. Az érsebészet területén szintén az élvonalhoz tartozik Intézetünk. Az operatőrök munkáját segíti a Radiológiai osztály keretében működő angiográfia, valamint intervenciós radiológia.

Alapítványaink

Az Intézetben kiemelkedő fontosságú az 1993 óta működő "Alapítvány a szívbetegekért, a ceglédi kórházért" alapítvány, mely 1998-tól közhasznú szervezetnek minősül.
A kórház másik jelentős alapítványa "Az ápolásban dolgozók képzéséért és segélyezéséért alapítvány", amely folyamatosan támogatja a kórház dolgozóinak továbbképzését, továbbtanulását és tudományos tevékenységét.

Vélemény Az év kórháza kezdeményezésről

A HáziPatika.com egészségügyi internetes portál által létrehozott "Az év kórháza" megmérettetést jó kezdeményezésnek tartja Intézetünk vezetősége, mivel közelképet ad az állampolgárok hazai egészségügyi intézeteinek értékeléséről (hogyan látja a kórházi ellátást a beteg), másrészt pedig a fórum hozzászólásai révén értékes információkat közvetíthet az intézmények és betegek között.

A Toldy Ferenc kórház fóruma
Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet Egyszemélyes Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság - Cegléd
Főigazgató: dr. Pusztai Dezső
Kórházalapítás: 1930
Osztályok száma: 15 fekvőbeteg-osztály és diagnosztikai osztályok
Vonzáskörzet: 167.916 fő
Ellátott fekvőbetegek száma: 2100 fő/hó
Ellátott járóbetegek száma: 45000 fő/hó
Orvos létszám: 130 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 580 fő
Kisegítő dolgozói létszám: 230 fő
Aktív betegágyak száma: 740
Alapítvány és bankszámlaszám: "Alapítvány a szívbetegekért, a ceglédi kórházért" (1993) 10103812-14544137-00000005
"Alapítvány a szívbetegekért, a ceglédi kórházért" 10103812-15793537-00000008
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok egyes helyeken csak lassan szűnnek, máshol legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag