+16° - +37°
Nincs front

Korai fejlesztési program a "Fecskefészekben"

Kiss Éva

Szakemberek szerint egyre több a valamilyen okból, koraszülöttség miatti kis súly, szülési sérülés vagy fejlődési zavar miatt fejlesztésre szoruló kisgyermek.

Akár mozgás-, akár érzékszervi, vagy más jellegű a sérülése, mindenképpen annál nagyobb az esélye a felzárkózásra, minél korábban kezdenek bele egyénre szabott program szerinti fejlesztésébe. Ezt felismerve a XVIII. kerület bölcsődéiben megvalósították a korai fejlesztés lehetőségét.
Az integrált korai fejlesztés programja 1995 óta folyik a XVIII. Kerületi Egyesített Bölcsődékben. Egy főállású gyógypedagógussal kezdték el annak idején. Azóta különböző pályázatok, köztük a Fővárosi Szolidaritási Alap pályázatán elnyert támogatás segítségével fejlesztették tovább. Eleinte csak egy mellékhelyiségből alakítottak ki foglalkoztató szobát, de sürgető igény volt a nagyobb helyiségre. Ma minden szakember (egy fő és két részfoglalkozású gyógypedagógus, egy pszichológus és egy integrációs koordinátor) külön fejlesztő helyiségben foglalkozhat a bölcsődében integráltan elhelyezett és ambulánsan érkező gyerekekkel.
A munkacsoport szakemberei elmondták, hogy egyre nő az igény a korai fejlesztésre.
A XVIII. Kerületi Egyesített Bölcsődék Korai Fejlesztő Munkacsoportja ezért bővítette térítésmentes szolgáltatásait: csoportos foglalkozást indított a gyermeküket otthon nevelő szülők és gyermekeik számára. A foglalkozást minden kedden fél kilenctől tartják a Fecskefészek Bölcsőde Korai Fejlesztő Részlegében (XVIII., Vándor Sándor utca 7.). A foglalkozásokat Petus Márta integrációs koordinátor, szakgondozónő vezeti. Bejelentkezni a 290-9386-os telefonszámon lehet.
A foglalkozásokon három típusú feladatsort gyakorolnak a gyerekek a szülők segítségével: Énekkel, mondókával kísért egyszerű mozgásformákat, amelyben a ritmusos kis hangterjedelmű dalok illetve ritmusos mondókák a hangképzést, a beszédfejlődés megindulását, a szókincs bővülését segítik. A mozgásbiztonságot, a mozgáskoordinációt segítő feladatsorokat is gyakorolnak, ezeken kívül pedig az önálló játéktevékenységre serkentés érdekében az utánzó játék alapelemeinek gyakoroltatása, a kéz finom mozgásainak, a csípőfogás kialakulásának elősegítésére pedig a konstruáló játék alapelemeinek gyakoroltatása folyik.
Gyermekorvos, védőnő javaslata alapján, vagy a szülők kezdeményezésére kerülnek a gyermekek a területileg illetékes szakértői bizottsághoz, amelynek javaslatára kapják az egyénre szabott fejlesztést. Minden esetben először időpontot kell kérni - hívta fel a figyelmet Kiss Ferencné, a Kerületi Egyesített Bölcsődék vezetője. Az egyéni fejlesztő terveket a szakértői bizottság javaslata alapján állítják össze a szakemberek.
A korai fejlesztés születéstől hat éves korig tart, érzékszervi, mozgásszervi, értelmi sérüléssel egyaránt foglalkoznak a szakembereik. Amely területen a kerületieknek nincs saját szakemberük - például hallássérültek számára - utazó pedagógusok segítségével oldják meg a fejlesztést.
Jelenleg sajnos még fennáll az a probléma, hogy a bölcsődei integrációt nem követheti minden esetben az óvodai integráció lehetősége - tette hozzá Kiss Ferencné -de remélhetőleg idővel egyre több óvoda is megnyitja kapuit az eltérő fejlődési ritmusú gyermekek előtt.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+30, +37 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sok napsütés várható, legfeljebb északkeketen lehet elvétve helyi zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag