Korai fejlesztési program a "Fecskefészekben"

Szakemberek szerint egyre több a valamilyen okból, koraszülöttség miatti kis súly, szülési sérülés vagy fejlődési zavar miatt fejlesztésre szoruló kisgyermek.

Akár mozgás-, akár érzékszervi, vagy más jellegű a sérülése, mindenképpen annál nagyobb az esélye a felzárkózásra, minél korábban kezdenek bele egyénre szabott program szerinti fejlesztésébe. Ezt felismerve a XVIII. kerület bölcsődéiben megvalósították a korai fejlesztés lehetőségét.

Az integrált korai fejlesztés programja 1995 óta folyik a XVIII. Kerületi Egyesített Bölcsődékben. Egy főállású gyógypedagógussal kezdték el annak idején. Azóta különböző pályázatok, köztük a Fővárosi Szolidaritási Alap pályázatán elnyert támogatás segítségével fejlesztették tovább. Eleinte csak egy mellékhelyiségből alakítottak ki foglalkoztató szobát, de sürgető igény volt a nagyobb helyiségre. Ma minden szakember (egy fő és két részfoglalkozású gyógypedagógus, egy pszichológus és egy integrációs koordinátor) külön fejlesztő helyiségben foglalkozhat a bölcsődében integráltan elhelyezett és ambulánsan érkező gyerekekkel.

A munkacsoport szakemberei elmondták, hogy egyre nő az igény a korai fejlesztésre.

A XVIII. Kerületi Egyesített Bölcsődék Korai Fejlesztő Munkacsoportja ezért bővítette térítésmentes szolgáltatásait: csoportos foglalkozást indított a gyermeküket otthon nevelő szülők és gyermekeik számára. A foglalkozást minden kedden fél kilenctől tartják a Fecskefészek Bölcsőde Korai Fejlesztő Részlegében (XVIII., Vándor Sándor utca 7.). A foglalkozásokat Petus Márta integrációs koordinátor, szakgondozónő vezeti. Bejelentkezni a 290-9386-os telefonszámon lehet.

A foglalkozásokon három típusú feladatsort gyakorolnak a gyerekek a szülők segítségével: Énekkel, mondókával kísért egyszerű mozgásformákat, amelyben a ritmusos kis hangterjedelmű dalok illetve ritmusos mondókák a hangképzést, a beszédfejlődés megindulását, a szókincs bővülését segítik. A mozgásbiztonságot, a mozgáskoordinációt segítő feladatsorokat is gyakorolnak, ezeken kívül pedig az önálló játéktevékenységre serkentés érdekében az utánzó játék alapelemeinek gyakoroltatása, a kéz finom mozgásainak, a csípőfogás kialakulásának elősegítésére pedig a konstruáló játék alapelemeinek gyakoroltatása folyik.

Gyermekorvos, védőnő javaslata alapján, vagy a szülők kezdeményezésére kerülnek a gyermekek a területileg illetékes szakértői bizottsághoz, amelynek javaslatára kapják az egyénre szabott fejlesztést. Minden esetben először időpontot kell kérni - hívta fel a figyelmet Kiss Ferencné, a Kerületi Egyesített Bölcsődék vezetője. Az egyéni fejlesztő terveket a szakértői bizottság javaslata alapján állítják össze a szakemberek.

A korai fejlesztés születéstől hat éves korig tart, érzékszervi, mozgásszervi, értelmi sérüléssel egyaránt foglalkoznak a szakembereik. Amely területen a kerületieknek nincs saját szakemberük - például hallássérültek számára - utazó pedagógusok segítségével oldják meg a fejlesztést.

Jelenleg sajnos még fennáll az a probléma, hogy a bölcsődei integrációt nem követheti minden esetben az óvodai integráció lehetősége - tette hozzá Kiss Ferencné -de remélhetőleg idővel egyre több óvoda is megnyitja kapuit az eltérő fejlődési ritmusú gyermekek előtt.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső