Könnyebb lesz kiváltani a családtagok gyógyszereit

Jövőre már könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása az elektronikus meghatalmazás lehetőségével - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Jövőre jóval könnyebb lesz kiváltani a kiskorú gyermekek, illetve a nehezen mozgó vagy mozgásképtelen betegek e-receptjeit. Ehhez ugyanis már nem lesz szükségük a hozzátartozóknak papíralapú igazolásra, hiszen az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) állampolgári portál szolgáltatásai lehetővé teszik az elektronikus meghatalmazást.

gyógyszerváráslás, gyógyszerkiváltás, meghatalmazás, hozzátartozók gyógyszerei, EESZT, gyógyszerrecept
Jövőre már könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása. Fotó: iStock

Jövőre ennyit változik az egészségügy

Ahogy már korábban megírtuk, a jövő év elejétől a magánegészségügyi szolgáltatók és fogorvosok is csatlakoznak az EESZT adatbázisához. Ezzel megtörténik az ország teljes lefedettsége, a csatlakozó egészségügyi szolgáltatók száma pedig 25 ezerre nő. Mindez elősegíti a hatékony és azonnali információcserét a köz- és magánellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók között, növeli a betegbiztonságot, tovább erősíti a beteg kórelőzményeinek megismerését, és biztosítja a rendszer átláthatóságát is.

Bárki hozzáférhet személyes adatainkhoz - részletek itt!

Az EESZT minden szempontból megfelel a digitális kor elvárásainak. Az ezt használó orvosok, egészségügyi szakdolgozók és gyógyszerészek a saját, megszokott informatikai rendszerükön keresztül érhetik el a szolgáltatásokat, ezáltal gyorsabbá, hatékonyabbá válik a betegek ellátása.

A digitális önrendelkezés keretében pedig bárki dönthet úgy, hogy szabályozza a rá vonatkozó egészségügyi adatok láthatóságát, és az azokhoz történő hozzáférést az egészségügyi ellátórendszer számára. Ma már több mint 500 millió egészségügyi adat érhető el a rendszerben.

Az EESZT 2020-ig tartó továbbfejlesztése során valósul meg a kórházakban az utóbbi években keletkezett releváns zárójelentések és leletek visszamenőleges feltöltése, továbbá a telemedicina szolgáltatások bekapcsolása - áll a közleményben.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció