Kiszolgáltatott embereken nyerészkednek a "gyógyszerbarkácsolók"

B. Z.

Beteg emberek, az orvos- és gyógyszerészeti tudományban feltétel nélkül bízók helyzetét kihasználva terjed egyre jobban a gyógyszerhamisítás. A gyógyszerbarkácsolás káráról Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke beszél.

- Mekkora probléma a gyógyszerhamisítás?
- A hamis gyógyszerek készítői kihasználják a beteg emberek, a gyógyulni vágyók, az orvos- és gyógyszerészeti tudományban feltétel nélkül bízók helyzetét. Világszerte aggasztó méreteket öltött, és egyre komolyabb károkat okoz a gazdaságnak is. Terjedésének megfékezésére a gyógyszeripar egyedül nem képes, globális együttműködésre, politikai összefogásra és a termékek nyomon követését segítő, új technológiai megoldásokra van szükség. Hazánkban a hamis készítmények térhódítása még viszonylag kezdeti stádiumban van, de a fogyasztói tudatosságot már most is növelni kell. A szellemi tulajdonjogok érvényesítését szolgáló jogszabályok szigorítására is szükség van.
- Nem megfelelő a jelenlegi szabályozás?

Székely Krisztina

- Több ponton sem elég szigorúak a jelenlegi szabályok. A hamis gyógyszerpiac növekedése becslések szerint évi 12-16 százalék, amely elsősorban a fejlődő országokban ölt aggasztó méreteket, ahol a forgalmazott gyógyszerek akár fele is hamis lehet. Európában a teljes piac 10 százalékát teszik ki a hamis gyógyszerek, ez évente mintegy 500 milliárd eurós adókiesést jelent a nemzeti költségvetéseknek.
Magyarországon még nem jellemző az úgynevezett "parallel" vagy párhuzamos kereskedelem, amely Nyugat-Európában hamis gyógyszerek terjesztésének melegágya. A párhuzamos kereskedelem az a folyamat, amelynek során az olcsóbb árszínvonalú országban beszerzett készítményt a drágább árszínvonalú országban hozzák piacra. Ezzel a parallel kereskedők sokszor igen nagy haszonra tesznek szert, amelyből a betegek nem, vagy alig részesülnek. Az EU-szabályozás szerint erre az "áruk szabad áramlása" alapfeltétel miatt lehetőség van. A gyógyszereket azonban az importáló átcsomagolja, helyi nyelvű betegtájékoztatóval látja el. Itt van lehetőség a visszaélésre.
Az Európai Unión belül a szabályozás nem elég szigorú ahhoz, hogy eközben ne kerülhessen hamisítvány a legális ellátó láncba. A jelenlegi EU szabályozás lehetővé teszi a gyógyszerek átcsomagolását, átcímkézését. Ez egyrészt tévesztésekhez vezethet, másrészt megnyitja a lehetőséget a hamis készítmények becsempészésére - így keveredik az eredeti készítmények közé a hamis gyógyszer. Ezt a gyakorlatot kellene szigorúbb szabályozással megszüntetni.

- Hol gyártják a hamis gyógyszereket?
- Nemzetközi viszonylatban a lefoglalt hamisítványok legtöbbször Indiából, valamely közel-keleti országból vagy Kínából származnak. Volt már példa arra is, hogy az USA-ban vagy Lengyelországban előállított hamis készítményekkel találkoztak a vámosok.

A hamis készítményeket nem laboratóriumi környezetben, hanem kimondottan "barkács" jelleggel állítják elő, korántsem steril körülmények között. A sufnikban készülő tablettákat betonkeverőkben bevonatozzák, a padlóra terítve szárítják. A hatóanyagokat haszontalan, emberi fogyasztásra alkalmatlan anyaggal pótolják. Hamis készítmények bevizsgálása során találtak már krétaport, kábítószert, színes készítményekben pedig téglaport töltőanyagként. A hamisítók egyre gyorsabb ütemben fejlődnek, fejlett nyomdatechnikai eszközökkel rendelkeznek, így a csomagoláson a gyógyszer biztonságossági elemek felismerése is egyre nehezebb.

A szállítás során is akad példa leleményes megoldásokra: Kínából származó játékállatokban, hangszóróba rejtve próbálták a világ más országaiba eljuttatni a hamis tablettákat. Egyre több poggyászban találnak nagy mennyiségű hamis készítményt, mely tengeren jut el Nyugat-Európai kikötővárosokba, ahonnan kisebb mennyiségekbe szétcsomagolva dílereken keresztül terítik.

- Milyen gyógyszereket hamisítanak leginkább?
- Az úgynevezett életmód-gyógyszereket, tehát fogyasztószereket, szexuális problémákat kezelő gyógyszereket. De egyre növekszik az életmentő (rákellenes, szív- és keringési), a pszichiátriai betegségek elleni, az infekciók és a HIV/AIDS elleni gyógyszerek aránya is.

- Magyarországra hogyan kerülhetnek hamis gyógyszerek?
- Bár nálunk is fellendülőben van a hamis készítmények kereskedelme, a hazai szigorú ellenőrzésnek köszönhetően legális forgalmazási csatornákon keresztül (gyógyszertárak, egyéb kiskereskedelmi egységek) hamis gyógyszereket nem árulnak.
Az engedély nélküli gyógyszer-kereskedelem különböző formái már szinte minden országban jelen vannak - csomagküldő szolgálatok, virtuális internetes "gyógyszertárak" (e-pharmacy), piaci és utcai árusok formájában.
Fontos tehát, hogy elkerüljük az interneten lépten-nyomon fellelhető bizonytalan gyógyszer-beszerzési forrásokat. Ne csodálkozzunk, hogy probléma esetén az internetes honlap mögött rejtőző kereskedő fellelhetetlen, nincs vagy hamis a postacíme, reklamálni nem lehet. Nem igaz az az állításuk sem, hogy lopott eredeti készítményt forgalmaznak olcsóbb áron: a kereskedelmi raktárakat szigorúan őrzik, minden eredeti dobozt nyomon tudnak követni, nem kerül sor lopásokra.

- Meg lehet akadályozni a gyógyszerhamisítást?
- A megfékezés érdekében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hamisgyógyszer-ellenes munkacsoportot hozott létre. Az Európai Gyógyszerügynökség munkacsoportokat állított fel, amely az Európai Unió területén megjelenő gyógyszerhamisítás elleni kérdésekkel foglakozik. Magyarországon a probléma megelőzésére és kezelésére megalakult a Magyar Gyógyszerrendészeti Csoport, melyben az Országos Gyógyszerészeti Intézet, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vesz részt.

Az Európai Unióban is példaértékű előrelépésnek tekinthető a Vám- és Pénzügyőrség és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete között született megállapodás, mely lehetőséget ad arra, hogy a gyártók, a forgalmazók, a hatóságok, ellenőrző szervezetek sikeresen lépjenek fel a hamisítás ellen. A gyártók hangsúlyos szerepet kapnak a hatóságok munkatársainak továbbképzésében és felkészítésében a hamis gyógyszerek felismerésére. Az együttműködés keretében a VPOP munkatársai 24 órában fogadják a bejelentéseket. A lefoglalt szállítmányok esetében igénybe veszik a gyógyszergyártók segítségét a hamis készítmények laboratóriumi kivizsgálásában.
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) pedig tudatosságnövelő, felvilágosító programokat, kampányokat kezdeményez, felhívja a lakosság figyelmét, hogy ellenőrizetlen forrásból származó gyógyszerek és termékek helyett mindig a biztos forrású eredetit válasszák és vásárolják.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag