Kiszagolják az immunsejtek a baktériumokat!

A kutatók azt vizsgálják, hogyan érzékeli és kutatja fel immunrendszerünk a szervezetünkben kialakult fertőzéseket azáltal, hogy reagál a baktériumok által kibocsátott kémiai "illatokra". Ha megismerjük, hogyan manipulálják az immunsejtek mozgásukat a külső jelekre reagálva, azzal nem csak az immunrendszer működését ismerhetjük meg behatóbban, hanem azt is megtudhatjuk, hogyan terjednek a rákos sejtek a szervezetben, sőt akár azt is, hogy működik az agyunk "huzalozása".

"Az immunrendszerem lepuffantja a kórokozókat"

"Az immunrendszerem lepuffantja a kórokozókat"

Dr. Holger Kress a General Microbiology tavaszi, edinburgh-i konferenciáján az általa, és a Yale Egyetem professzora, Eric Dufresne által kifejlesztett új technikáról számolt be, amely szivacsszerű mikrorészecskéket használ a baktériumok utánzására. A mikrorészecskék lassan felszabadítanak egy jellegzetes bakteriális "illatot", melyet az immunsejtek érzékelnek. Ennek hatására a sejtek aktívan a vegyi anyag forrása felé mozdulnak, hogy levadásszák a modell mikrobákat. Ezek a mikrorészecskék úgynevezett "optikai csipesszel", rendkívül fókuszált lézernyalábokkal három dimenzióban manipulálhatók; a részecskék mozgását a milliméter egymilliomod részének megfelelő pontossággal lehet szabályozni.

"A kémiai jelek alakjának szabályozásával kontrollálni tudjuk az immunsejtek mozgását, és tanulmányozhatjuk, hogyan reagálnak a jelekre" - nyilatkozta Dr. Kress.

A kutatók rájöttek, hogy egyetlen vegyület-felszabadító mikrorészecske elegendő ahhoz, hogy a neutrofilokat (az immunsejtek egyik típusát) arra ösztönözze, hogy a forrás felé mozduljanak. A mikrorészecske kevesebb, mint egy perces behatása következtében a neutrofilok polarizálni tudták belső "vázuk" növekedését a vegyi anyag irányába.

Dr. Kress elmondta, hogy bár a kutatás sikeresen azonosította azokat a kémiai jeltípusokat, amelyek stimulálják az immunsejteket, további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az immunsejtek válaszának pontos részleteit is fel lehessen deríteni. "Ez az új technika lehetővé teszi számunkra, hogy szisztematikusan mérhessük, hogyan reagálnak a sejtek a különféle ingerekre pillanatok alatt térben és időben." A kutató úgy véli, technikájukat számos kutatási területen alkalmazni lehet. "Az effajta kémiai grádiensek mentén zajló sejtmigráció kulcsszerepet játszik a sebgyógyulásban és az agy 'huzalozásában'. Ezen kívül számos betegséggel, különösen az áttétes daganatokkal összefüggésben is lényeges szerephez jut."

Videó: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +15 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, de északkeleten helyenként tartósan is megmaradhatnak, illetve rétegfelhőzet is képződhet belőlük.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek