+7° - +23°
Kettős front

Készüljön: a műtétje az ország másik végében lesz

A műtétre vagy CT-vizsgálatra váró betegeknek a jövőben a szomszédos városban, a másik megyében vagy akár az ország másik felében lévő kórházban is felajánlhatnak helyet.

A műtétre vagy CT-vizsgálatra váró betegeknek a jövőben a szomszédos városban, a másik megyében vagy akár az ország másik felében lévő kórházban is felajánlhatnak helyet - írja az Index.

A várólistákról

Vannak olyan egészségügyi szolgáltatások, melyeknek elvégzésére csak bizonytalan időpontban kerülhet sor. Az ilyen szolgáltatások elvégzésének sorrendjét a várólista határozza meg. Kattintson!

Teljesen kézenfekvő lenne, hogy a betegeket oda irányítsák, ahol nem kell annyit várni az adott műtétre. Ez azonban eddig nem így működött: a betegeket a területileg illetékes kórházakba osztották el. Így jöhettek létre extrém különbségek ugyanazon műtét várólistáján az ország keleti, nyugati vagy középső részén.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az Index kérdésére azt válaszolta: a területi alapú elosztástól - bizonyos feltételekkel - eddig is eltérhetett mind a kórház, mind a beteg. Most ez a helyzet megváltozik. Az OEP felmérte, hogy a kórházak hány műtét elvégzését tudják felvállalni a normál éves műtéti program felett. Ezeket az adatokat megosztották a kórházakkal.

A várólistát vezető intézmények így megkereshetik azokat a várólistán levő betegeket, akiket ebben az évben már nem tudnának ellátni, hogy felajánljanak nekik egy másik kórházat, ahol az operációt hamarabb elvégzik.

A betegnek a felajánlott lehetőségek alapján döntési lehetősége lesz: választhatja azt, hogy marad az eredetileg választott kórházban, és a műtétjét az eredetileg tervezett műtéti időpontban végzik el, hangsúlyozta válaszában az OEP. Ha a beteg vállalja, hogy másik kórházba megy, az utazási költségeit az OEP megtéríti, sőt ha indokolt, egy kísérő utazási költségeit is kifizetik.

A kórházi várólisták csökkenhetnek, ha másik városba megy a beteg

A kórházi várólisták csökkenhetnek, ha másik városba megy a beteg


A tavaly év végi egymilliárd forint után idén újabb 5 milliárd forintot fordít a kormány a műtétek felpörgetésére, a várólisták csökkentésére. Az ötmilliárd forintból körülbelül 24 ezer beteg kerülhet előbb sorra.

A pénzt a következő ellátások várólistáinak csökkentésére fordítják:
- szürkehályog-műtétek
- gerincstabilizáló műtétek
- epekövesség miatti beavatkozások
- sérvműtétek
- térdprotézisműtétek
- csípőprotézis-műtétek
- ortopédiai nagyműtétek
- nyitott szívműtétek

A magyar egészségügynek egy másik új rendelkezés miatt is fel kell pörögnie. Az új szabály szerint daganatos betegség gyanúja esetén 14 napon belül el kell végezni a CT- vagy MRI-vizsgálatot. Most ezen a területen sem túl rózsás a helyzet, pedig a Radiologia.hu szerint Magyarországon 96 CT-, 48 MR-berendezés, 5 PET/CT és 1 PET/MR működik. Itt is komoly várólisták vannak, de nagyok a különbségek a várakozási időkben. A Bors április elején hívott fel néhány kórházat, hogy mikorra tudnak időpontot adni koponya-CT-re. A válaszok 20-40 nap között szórtak.

Aki nem akar várni, 1-2 napon belül kaphat időpontot fizetős CT- és MR-vizsgálatra. Ezek ára 10-90 ezer forint között mozog. Sokan félre szokták érteni: aki fizet, az nem előbbre kerül a várólistán, hanem lekerül róla, és így hamarabb sorra kerülhetnek azok, akik ezt nem tudják megtenni - tudatta az Index.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag