Kenőcsök és gyanús összetevők bonckés alatt

A testápolók, a tusfürdők, a hidratáló krémek, a hajbalzsamok komponenseinek sokfélesége első pillantásra is szembetűnő. Fussuk át gyorsan, miért is vannak ezek a furcsa nevű, olykor gyanús összetevők kedvenc kozmetikai termékeinkben!

A kolloidika tudományába csöppenve

Az oldat az adott vegyület alkalmas oldószerrel való oldásával készül. A sikeres oldatkészítéshez gyakran elengedhetetlen a "hasonló a hasonlót szereti" elv szem előtt tartása. Igen szemléletes példa a konyhasó vízben való gyors oldódása, hiszen a poláros vegyület szereti a poláros oldószert. Ha a rendelkezésre álló oldószerek egyikében sem oldódik a kívánt mértékben a vegyület, akkor a következő műveletekkel lehet hasonlóbbá tenni az oldandó anyagot az oldószerhez:

  1. A gyógyszervegyület más formáját kell választani: A benzoesav helyett annak vízoldékony sója, a nátrium-benzoát, illetve a koffein esetében a koffein-nátrium-benzoát, a teofillin esetén a teofillin-nátrium-szalicilát már egyszerűen vizes oldatba vihető.
  2. Olyan segédanyagokat alkalmazunk, melyek közvetlenül járulnak hozzá az oldékonyság növeléséhez, mint például a poliszorbát-féleségek. A felületaktív anyagok működését sok háziasszony kiválóan ismeri és alkalmazza a gyakorlatban. Gondoljunk csak az edényre rászáradt zsiradék és a csapvíz esetére. Senkinek nem jutna eszébe a zsíros anyag jó oldószerét (pl. benzin) használni mosogatáshoz, a víz pedig poláros tulajdonsága révén nem kedveli az apoláros anyagokat a zsírokat. A mosogatószerekben alkalmazott felületaktív vegyületek ezt a problémát könnyedén áthidalják, "összehozzák" a két "nemszeretem" felet, és így nem lesz többé biztonságban az eddig ellenálló ételmaradék sem.

Gyógyszerforma váltásra is szükség lehet: A szuszpenziók, emulziók a kevésbé oldódó hatóanyagok igazi "mentsvárai".

  • A szuszpenzió folyékony készítmény, melyben a szilárd rész egyenletesen eloszlásban található meg a folyékony közegben. A rázókeverékek tipikus képviselői a külsőleges szuszpenzióknak, nevük egyben használati utasítás is: Használat előtt felrázandók!
  • Az emulzió egymással nem elegyedő folyékony fázisokból áll. Úgy kell elképzelnünk, mint a húsleves felszínét a rajta úszó zsírcseppecskékkel, a különbség csak annyi, hogy egy jó emulzióban a zsírcseppecskéknek megfelelő komponens sokkal-sokkal apróbb. Az olaj- és a vízfázis között helyezkedik el az emulgensnek nevezett anyag, mely biztosítja, hogy az egyik fázis a másikban tartósan eloszlatott marad. Az emulzió mindig folyékony halmazállapotú.

Mi van bennük és miért? - Összetevők funkciók szerint

  1. A hatóanyag-tartalmú kenőcsök többek közt a rovarcsípések által okozott viszketést enyhíthetik, egyes vírus, illetve gomba okozta fertőzéseket szüntethetnek meg, de bőrgyulladások kezelésében is szerepet kaphatnak.
  2. Számos vegyület hajlamos az oxidatív bomlásra, mely folyamat az esetek többségében csökkenti a készítmény által előidézett biológiai hatást. A kozmetikai termék nagy részének összetevő listájában rálelhetünk olyan vegyületekre (antioxidánsokra), melyek könnyebben oxidálódnak, mint azok az anyagok, amelyeket meg akarnak védeni. Ilyen, önmagukat "feláldozni kész" segédanyagok a nátrium-piroszulfit, nátrium-szulfit, BHT rövidítéssel a butil-hidroxi-toluol, galluszsav észter, melyek segítségével ez a kedvezőtlen bomlási reakció hatékonyan kivédhető. Az oxidatív szabadgyökök károsító hatása nem elhanyagolható szerepet játszik a bőr korai öregedésében. A bőrápolókban lévő A-, C- és E-vitaminok egyes feltételezések szerint a bőrráncosodás megelőzésében is kincset érnek. Itt fontos megjegyezni, hogy ezek jótékony hatása legfeljebb a bőrre korlátozódik, a külsőleg használt vitaminok a felszívódás kis mértéke miatt nem fedezik a szervezet vitamin-szükségletét. Ráadásul valójában elsősorban antioxidáns tulajdonságaik miatt tartósítószerként kerülnek be a kozmetikai készítményekbe.
  3. Az oxidációs bomlást a fémionok is elősegíthetik, ennek kivédésére a fémionok megkötésére alkalmas vegyületeket alkalmaznak. Igen gyakori összetevő a kozmetikumokban az etilén-diamin-tetraecetsav (rövidített formában EDTA) nátriumsója, mely a fenti folyamaton keresztül járul hozzá a termékek stabilitásának növeléséhez.
  4. Az optimális kémhatás beállítására különböző savak és sóik (például citromsav és nátrium-citrát) is felhasználhatóak, melyek biztosítják a termék viszonylag állandó pH-értékét. Így nem kell attól tartani, hogy a levegőből a készítménybe kerülő gázok, mint a szén-dioxid vagy ammónia megváltoztatják a kozmetikum stabilitását.
  5. Sokszor van szükség mikrobiológiai tartósításra is, ilyenkor például 1%-os tartósító oldatot (Solutio conservans) vagy 0,1% szorbinsavat alkalmaznató.
  6. A felületaktív anyagokat a gyógyszerforma típusától függően emulgenseknek (emulzióknál) vagy nedvesítőszereknek (szuszpenziók esetében) nevezik.

A kenőcsök sokfélék

A kenőcsök a bőr vagy nyálkahártya kezelésére szánt készítmények, melyek az alkotórészeket egyenletesen eloszlatva oldott, emulgeált vagy szuszpendált állapotban tartalmazzák. A paszta és a krém között alapvető különbség, hogy míg a krém lágyabb állományú és nagyobb víztartalmú, addig a paszta esetében keményebb az állag, és a porított gyógyszeranyag-tartalom általában 40% feletti.

A gélek nagy folyadéktartalommal rendelkeznek, rendszerint áttetszőek illetve átlátszóak. A hidrogélek a kenőcsök középidős nemzedékéhez tartoznak, vázképző anyagokat (cellulóz származékokat, pektint, alginátokat, poliakrilátokat, polimetakrilátokat) és nagy mennyiségű vizet tartalmaznak.

A gyógyszeres kenőcsök közül a fedőkenőcsök szerepe az egészséges bőr védelme a környezet káros hatásaival szemben, a sebkenőcsöket a sérült bőr kezelésére használják. A penetrációs kenőcsöknél követelmény, hogy a hatóanyag behatoljon (penetráljon) a bőr felső rétegeibe, ahol azután kifejtheti hatását.

Számos anyag - az izopropil-mirisztát, az izopropil-palmitát, a karbamid és a szalicilsav - elősegíti a bőr felületén lévő vegyületek áthaladását a szarurétegen. Szteroid-tartalmú kenőcsök esetén a karbamid-tartalom jelentős módosító tényező, hiszen a hatóanyag átjutásának megnövelésével a gyógyszerhatás erősségét nagymértékben megváltoztathatja az adott hatóanyag tartalom mellett.

A bőség zavarában - Bánjunk óvatosan a sokasággal!

A gyógyszerkészítményben a mikroorganizmusok növekedését mikrobiológiai konzerválószerek hozzáadásával gátolják meg. A "paraben" végű vegyületek (metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben, izobutil paraben) végső csomagolási formában lévő koncentrációja jóval alacsonyabb a toxikus értékeknél, allergiás panaszok azonban előfordulhatnak az arra érzékeny egyéneknél.

Nem ritka, hogy antibakteriális hatású vegyület található meg a tisztítószerekben, mosogatószerekben, szappanokban, fogkrémekben, szájvizekben, krémekben, egyéb kozmetikumokban. Az ilyen termékek mindennapi alkalmazásával a természetes baktériumflórára is súlyos csapást mérünk. Fogorvosok sem javasolják az ilyen anyagot tartalmazó fogkrémek használatát, mivel nemcsak a lepedék kialakulását okozó baktériumok pusztulnak el, hanem az egészséges szájflóráért felelős mikroorganizmusok is.

Az allergiás bőrgyulladások előfordulási kockázatának csökkentésére jó stratégia lehet a hipoallergén, illetve antiallergén címkéjű termékek előnyben részesítése. Független szakmai testület tanúsítványa további támpontot jelenthet a kozmetikum megbízhatóságára vonatkozóan.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: