Kastélykórház a park közepén

Egy régi kastélyban, gyönyörű park közepén kapott helyet a Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza, ahol évente közel nyolcvanezer beteget látnak el.

A kórház rövid története

1928-ban a Gerliczy család egykori birtokán nyílt meg a kórház elődintézménye: a kastély épületében a Népjóléti Minisztérium gyermekszanatóriumot alakított ki tuberkulózisban szenvedő gyermekek számára. A II. világháború során az intézet jelentősen megrongálódott, ám az épület épségben maradt részét gyermekotthonnak rendezték be, ahol zsidó gyermekeknek biztosítottak menedéket.

1948-ban a szanatóriumot az Egészségügyi Minisztérium Csonttbc Gyógyintézetté szervezte át, egy évvel később pedig a korábban megrongálódott részeket is sikerült újra a betegek szolgálatában állítani, így 120 ággyal működhetett tovább az intézet. A betegek sebészeti ellátásban is részesültek Dr. Badó Zoltán igazgató főorvos, sebész szakorvos működése alatt.

Csongrád Megyei Önkormányzat
Mellkasi Betegségek Szakkórháza

Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza
Az 1952-től 1972-ig tartó periódusban, Dr. Michailovits Lehel igazgató főorvos vezetése alatt három korszerű osztállyal, sebészeti műtővel, röntgennel, és egyéb kiegészítő részlegekkel gazdagodott a kórház. 1958-ban Dr. Kovács Júlia gyermekgyógyász főorvos irányításával gyermekosztály alakult tüdőtbc-s vagy tbc-re gyanús esetek kivizsgálására és kezelésére. A gyermekosztályt később a gyermektbc-s esetek örvendetes csökkenése miatt felnőtt tüdőgyógyászati osztállyá szervezték át. 1969-ben a Csongrád Megyei Tanács a csonttbc-s gyógyintézetet tüdőgyógyintézetté nyilvánította, valamint 90 ágyas, új tbc-s osztály megnyitását tette lehetővé.

1972-ben a csonttbc-s osztály végleg megszűnt, az intézet neve pedig Csongrád Megyei Tanács Tüdőgyógyintézete lett. Dr. Kókai Károly igazgató főorvos irányítása mellett megkezdhette működését a kor követelményeinek megfelelő bronchológiai osztály. 1980-ban megnyitásra került az új 140 ágyas pavilon, ezáltal a gyógyintézet ágylétszáma 270-re emelkedett. 1981-től a Tüdőgyógyintézethez csatoltak négy megyei tüdőgondozót (Szeged, Hódmezővásárhely, Kiskundorozsma és Mórahalom), további három tüdőgondozó pedig szakmailag tartozott a deszki hálózathoz (Makó, Szentes, Csongrád). Az immár kibővült intézmény új neve Csongrád Megyei Tanács Tüdőkórház-Gondozóintézet lett. Még ebben az évben megkezdhette működését az új Kardiológiai Rehabilitációs Osztály.

1989-től Prof. Dr. Kraszkó Pál vezetésével kezdte meg működését a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszéke, mely I. Tüdőosztályként is ismert. 1995-ben az intézmény felvette a Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza nevet. A kórház működési területe kiterjed Csongrád megyén túl, Békés megyére is (az orosházi - és mezőkovácsházi tüdőgondozó ellátási körzetére vonatkozóan).

Évente közel nyolcvanezer beteg

A kórház egy részének otthont adó épületet, az eklektikus-klasszicizáló stílusú kastélyt 1884-ben építették báró Gerliczy Ferenc családja számára Deszk Szeged felé eső határában. A kastély hét hektáros gyönyörű park közepén helyezkedik el. A parkban egyedi és védett kocsányos tölgyek, szobrok - Varga Imre, Vass Károly és Kovács Ferenc alkotásai -, valamint szépen kialakított tó nyújt pazar látványt a sétáló látogatónak, és nyújt pihenési lehetőséget a betegeknek.

Jelenleg a kórház két tüdőgyógyászati (142 ágy) és egy kardiológiai rehabilitációs (45 ágy) osztállyal működik. A 102 aktív tüdőgyógyászati ágy mellett 60 rehabilitációs ágy (amelyből 15 tüdőgyógyászati és 45 kardiológiai) és 25 krónikus ágy várja a betegeket az alábbi leggyakrabban előforduló betegségek gyógyítása céljából: a tüdőgyógyászat területén asztma, hörghurut, tüdőtágulás, COPD, tüdődaganatok, tuberkulózis, tüdőgyulladás, légmell. A kardiológia területén pedig: koszorúér betegségek, szívműtét utáni állapotok, utókezelés, rehabilitáció, gondozás. Betegeink egyharmada sürgősséggel kerül felvételre és a gyógyításuk krónikus folyamat, ami miatt a páciensek életük folyamán többször is kezelés alatt állnak az intézményben.

Az intézményben jól felszerelt diagnosztikus egységek: röntgen, ultrahang, légzésfunkciós, bronchoszkópos, EKG laboratórium, fizikoterápiás helyiség és tornaterem szolgálja a gyógyító és kutatómunkát, melynek záloga a kórház műszerezettsége és a személyzet felkészültsége (speciálisan képzett, több szakvizsgával rendelkező orvosok, szakápolók, diplomás ápolók, szakasszisztensek). Mindezek lehetővé teszik, hogy a kórház a régió szakmai vezető centruma legyen. A fekvőbeteg ellátó osztályokon is történik járóbeteg szakellátás, továbbá a Szegeden és Hódmezővásárhelyen működő tüdőgondozó intézetekben is (gondozás, szakrendelés, szűrés, allergológia), mely rendelőintézetek a kórház telephelyeiként működnek.

Az intézet szoros munkakapcsolatot tart fenn a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karával. A kapcsolat keretén belül számos szegedi klinikai osztállyal és intézettel alakult ki a mai napig prosperáló szakmai együttműködés, mely kiterjed az egyetemi és főiskolai hallgatók elméleti és gyakorlati oktatására is. Az egyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének az I. Tüdőgyógyászati Osztály ad helyet. A graduális képzés keretében történik az orvostanhallgatók (magyar és angol nyelvű), és a gyógytornászok elméleti és gyakorlati képzése, vizsgáztatása. Szakmai gyakorlóterületként közreműködünk az ápolási asszisztens, ápoló és diplomás ápoló képzésben, továbbá részt veszünk a posztgraduális oktatásban (szakorvosképzés) is.

Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza
Főigazgató:Dr. Bálint Beatrix Ph.D.
Osztályok száma:3 db (Kardiológiai Rehabilitációs Osztály, I. és II. Tüdőgyógyászati Osztály)
Kórházalapítás:1928.
Vonzáskörzet:Csongrád megye, Békés megye: orosházi és mezőkovácsházi tüdőgondozó ellátási körzet
Ellátott fekvőbetegek száma:5696 fő / 2009.
Ellátott járóbetegek száma:77.454 fő / 2009.
Orvoslétszám:22
Egészségügyi szakdolgozói létszám:109
Alapítvány:Tüdő- és Szívbetegek Minőségi Ellátásáért Közhasznú Alapítvány
Bankszámla száma:ERSTE Bank NYRT. 11600006-0000000-31913276


Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

február 03. - február 09.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
34 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt alapvetően napos idő lesz, de elkezd növekedni a fátyolfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag