Jogviszonyellenőrzés: százezrek fehéredtek ki

December elsejétől már a háziorvosoknak is on-line kell ellenőrizniük, hogy betegeik jogosultak-e az ingyenes egészségügyi ellátásra.
Ezzel majdnem teljessé vált az egészségügyi szolgáltatók on-line jogosultság ellenőrzése. A háziorvosok után - akik december elsejéig az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) papíron kapott lista alapján végezték az ellenőrzést - 2008 január elsejétől a gyógyfürdők, a gyógyszertárak illetve a gyógyászati segédeszköz forgalmazók is megkezdik az elektronikus rendszeren történő adategyeztetést. Ezzel lényegében az OEP-pel szerződésben álló, valamennyi egészségügyi szolgáltató elvégzi az on-line jogviszony ellenőrzést. Kivétel természetesen továbbra is akad. Ebbe a körbe tartozik a mentés, a védőnői szolgáltatás, az otthoni szakápolás, az iskolaegészségügy, a mozgó szakorvosi szolgálat, illetve a beteg közvetlen jelenlétét nem igénylő diagnosztikai és kórszövettani vizsgálat.
A járó- és fekvőbeteg ellátók az ellenőrzést már eddig is on-line végezték. E szolgáltatók esetében december elsején lejárt a rendszer április elsejei bevezetésekor adott türelmi idő. Az adategyeztetés elmulasztása esetén az egészségpénztár finanszírozási összegük 10 százalékának elvonásával bünteti a hibázókat. A háziorvosoknál - akik még csak most ismerkednek a közvetlen kapcsolattartással - a türelmi idő 2008. július elsejéig tart, a patikákat azonban már jövő januárban szankcionálják amennyiben elmulasztják ellenőrizni a recept kiváltójának jogviszonyát.
Az országos jogviszony ellenőrzés kezdetekor valamivel több mint egy millió ember esetében volt tisztázatlan, milyen jogon veszik igénybe az egészségügyi ellátást, váltanak ki ártámogatásban részesülő gyógyszert, vagy járnak - ugyancsak támogatott - gyógyfürdő kezelésre. Az érintetteknek közel 700 ezer levelet postáztak ki, amelyekhez úgynevezett adateltérési nyilatkozatot is csatoltak. Eddig 247 ezer nyilatkozatot küldtek vissza. A válaszolók 17 százaléka - 32 ezer címzett - ismerte el, hogy semmiféle jogviszonnyal nem rendelkezik, míg további 88 ezer ember jogviszonyának tisztázása e körből még most is tart.
Az persze jó lenne, ha csak 100-110 ezer ember jogviszonyának tisztázása lenne hátra, ehelyett azonban nagyjából 400 ezerre tehető azoknak a száma, akiknél ma még nem tudni, milyen alapon jogosultak az egészségügyi ellátásra. Nem teszi könnyebbé a munkát az sem, hogy meglehetősen bonyolult a bejelentési procedúra, illetve az adatok áramlása a rendszerbe bekapcsolat számos szervezet - APEH, nyugdíjfolyósító, minden nappali tagozatos tanintézet, anyakönyvi hivatalok, önkormányzatok stb. - között.
A jövő évi újdonságok közé tartozik többek között az is, hogy akinél kigyullad a piros lámpa - vagyis az on-line visszajelzés szerint nem rendelkezik jogviszonyal -, s utóbb nem kezdeményezi jogviszonya rendezését, annak adatait az OEP átadhatja az adóhatóságnak, az APEH pedig vizsgálatot kezdeményezhet, s behajthatja az elmaradt járulékot.
Mint azt az OEP mai sajtótájékoztatóján Farkasinszky Ildikó főosztályvezető többször hangsúlyozta, az egészségügyi ellátásért senkinek sem kell fizetnie, az esetleges fizetési kötelezettség kizárólag a járulékra vonatkozik!

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, az ország északkeleti harmadát leszámítva eső, zápor várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag