Jód: a nyomelem, amiről mindig csak pajzsmirigyprobléma esetén hallunk

Hogy mitől nyomelem egy nyomelem? Attól, hogy szervezetünkben - a vas kivételével - szinte csak nyomokban fordul elő, megléte azonban elengedhetetlen testünk, anyagcserénk megfelelő működéséhez. Ilyen a jód is, mely egy felnőtt ember szervezetében kb. 15-20 mg-os mennyiségben található, amelynek 70-80%-a a pajzsmirigyben van. Mit érdemes még tudni róla? Gyorstalpaló, érdekességek.

1. A jód alapvető eleme a pajzsmirigyhormonoknak, amelyek az anyagcsere-folyamatokat, a növekedést, a szellemi fejlődést és a fehérjeszintézist szabályozzák. A szellemi fejlődés elmaradása, a visszamaradottság világszerte megelőzhető jód utánpótlással.

2. Az élelmiszerek jódtartalma függ az éghajlat, a talaj és a víz jódellátottságától, a növények jódtartalma pedig a talaj jódtartalmától és ennek hozzáférhetőségétől függ. Az állati eredetű élelmiszerek jódtartalmát a takarmány, illetve az ivóvíz jódszintje befolyásolja.

3. Jódban különösen gazdagok a tengeri halak, kagylók. A legkevesebb jódot a növények tartalmazzák. Hogy megfelelő mennyiségű jódhoz jussunk, fogyasszunk tengeri halféléket, kagylót, algát legalább kétszer egy héten, és ha lehet, használjunk jódozott sót, illetve olyan feldolgozott élelmiszereket (mint a kenyér, sült termékek, sajt és levesek), amelyekhez jódozott sót adtak.

Tipp: Vitamin ABC kiemelt rovatunkból még többet tudhat meg!

4. Kevesen tudják, de a jód megtalálható a tejben és a tojásban, de még az ivóvízben is.

5. A jódnak a káros környezeti radioaktív sugárzások kivédésében is szerepe van. A "sugárzásvédő" hatás elég érdekes módon működik: megfelelő jódellátottság esetén a szervezet a radioaktív jódot nem engedi felszívódni és beépülni.

6. A jódhiány legszembetűnőbb jele szervezetünkben a golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodása, míg túladagolás esetén emelkedett pajzsmirigyműködés lép fel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: