Jelentős béremelésre számíthatnak a háziorvosok

Már január 1-től rendelkezésre kell állnia a plusz 71,558 milliárd forintnak.

Az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók is béremelésben részesülnek 2021-ben - szúrta ki a portfolio.hu a kormány szerdán megjelent határozatát a Magyar Közlönyben. Mint írják, mindez ráadásul jelentős lesz, a háziorvosi rendszer jövőre betervezett költségvetési kiadásai ugyanis ennek értelmében 50 százalékkal emelkedhetnek. A jelenlegi 2021-es költségvetésben a Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás kiadási soron 139,547 milliárd forintos szám szerepel, míg a kormányhatározat további 71,558 milliárd forinttal emeli mindezt.

Jelentős változásokra számíthatnak jövőre a háziorvosok is. Fotó: Getty Images
Jelentős változásokra számíthatnak jövőre a háziorvosok is. Fotó: Getty Images

Négy fontos feladat

Mint arról korábban a HáziPatika.com-on is beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök már októberben arról beszélt, a cél, hogy "a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre, üres praxis Magyarországon ne legyen, a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen". Az alábbi négy pontból álló kormánydöntés ehhez hivatott megteremteni a kereteket és a következőket tartalmazza:

  • A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, Kásler Miklóst, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe, a házi gyermekorvosok csoportpraxisokba történő szerveződése érdekében teremtse meg a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit. Ennek határideje 2021. december 31.
  • A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, Kásler Miklóst, hogy a háziorvosi és házi gyermekorvosi, illetve az alapellátást nyújtó fogorvosi körzetek kialakításához adott szempontrendszerét aktualizálja, és elektronikus formában tegye közzé a kormányzati honlapon. A feladat határideje 2021. január 1.

    Így alakulnak a következő években a magyar orvosbérek. Részletek itt.

  • A kormány 71,558 milliárd forinttal emeli meg a 2021-es költségvetés kiadási oldalán a "Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzatot" a béremelés fedezése érdekében. Ennek határideje: 2021. január 1-jét követően azonnal. Felelősei pedig Varga Mihály pénzügyminiszter és Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere.
  • Varga Mihálynak emellett a 2022-es és 2023-as költségvetés tervezése során gondoskodnia kell a szükséges fedezet betervezéséről. Hogy ez biztosan teljesüljön, a felelősségben osztozik Kásler Miklóssal.
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)