Jelek, hogy rosszul lát a gyerek

Romlik a gyermek iskolai teljesítménye, csúnya az írása, és sokszor nem az van a füzetében, amit a tanárnő kérne tőle? Talán a hibát nem a fejben, hanem a szemben kell keresni!

A gyermek ritkán szokta jelezni, ha rosszul lát, hiszen a romlás a legtöbbször nem hirtelen alakul ki, így összehasonlítási alap híján azt hiheti, hogy ez a normális látótávolság - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Dr. Kövecs Ágnes, a Leserfény Optika szemész főorvosa. Mivel a legtöbb gyermek tart a szemüvegtől, csak súlyosabb esetben szólnak a szüleiknek, holott a látással az iskolai eredmények is romolhatnak. Fontos emiatt, hogy a szülő odafigyeljen az árulkodó jelekre - hangsúlyozta a főorvos.

Hogy ne kerüljön a látása miatt hátrányba, javasolt időnként szemészeti vizsgálatra vinni a gyermeket

A látásromláson belül rövidlátást és túllátást különböztethetünk meg, iskolás korú gyermekek körében elsősorban az előbbi jelentkezhet. A szembe érkező fénysugarak egészséges esetben a retinán egyesülnek, rövidlátás esetén azonban a fény még a retina előtt fókuszálódik, így egy bizonyos távolságon túl a látás homályossá válik. Iskoláskori rövidlátásnak is hívják ezt a szemészek, és jellemzően 6-7 éves kor környékén alakul ki. Ilyenkor kezdenek a kisdiákok könyveket bújni, ami miatt tartósan rövid távolságra fókuszálnak a szemükkel. A következő néhány évben még további 2-3 dioptriát romolhat a szem, amely egy megfelelő szemüveggel észrevétlenné tehető a gyermek számára. Előfordulhat 15-20 dioptriás szemromlás is, amely már egy speciális szemüveget igényel, ez azonban a főorvos szerint ritka.

Nem a látásromlás oka, hanem tünete, ha közelről tévézik

"Napjainkban eddig soha nem tapasztalt mértékű vizuális inger ér minket, ami fokozott igénybevételnek teszi ki a szemünket. Az apró, de látásunkat hosszú távon befolyásoló szemhibák így szemünk kiszárad , ami szintén egészségkárosító hatású.

A látás zavarának, a szem fájdalmának és gyulladásának oka lehet a szem ártalmatlan elfáradása, de az is előfordulhat, hogy a tünetek súlyos szembetegséget jeleznek. A leggyakoribb szembetegségek tüneteiről az alábbi cikkünkben olvashatnak!

Gyakran ültetik hátrébb a televízió elől a gyermeket, nehogy elromoljon a szeme. Pedig ha közelről nézi a képernyőt, az nem azért gond, mert elromolhat a szeme, hanem éppen annak a jele, hogy már el is romlott. Érdemes figyelni, hol helyezkedik el a filmnézés kezdetekor - ha a tévét csak egy méterről látja megfelelően, az már komolyabb látásromlást jelenthet a szakember szerint. Hogyha hunyorít, fejfájásra is amiatt, hogy a szemét folyamatosan erőltetnie kell a megfelelő látásélességért. Árulkodó jel lehet továbbá az is, ha nem szép az írása, vagy a jegyei váratlanul romlani kezdenek. Elsősorban a tanárának tűnhet fel, ha a füzetben nem ugyanaz szerepel, mint a táblán, sokszor azonban csak tucatnyi rossz jegy után derül ki, hogy nem a gyermek felfogásával, hanem a látásával van gond.

Hogy ne kerüljön emiatt hátrányba, javasolt időnként szemészeti vizsgálatra vinni a gyermeket. Hogyha bármilyen szemészeti problémája van, félévente berendelik a szemészetre, ennyi idő alatt ugyanis romolhat annyit a látása, hogy erősebb szemüvegre legyen szüksége. Intenzívebb látásromlás jellemzően serdülőkorban figyelhető még meg, de a többségnél 21-22 éves kor környékére megállapodik.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)