Járóbeteg-centrumot építenek Dunaújvárosban

Újabb, közel százkilencven millió forintos nagyberuházásra készül a Szent Pantaleon Kórház.
A betegellátás koncentrálásával, a kormányzati reformelképzelések szellemében újabb nagyszabású beruházást készít elő a Szent Pantaleon Kórház Kht. - tájékoztatta a Weborvost dr. Máté-Kasza László főigazgató. A tavaly átadott sürgősségi betegellátó osztály után most a járóbetegcentrum kialakítása kezdődött meg a tervek újragondolásával, engedélyeztetésével. A mintegy százkilencven milliós beruházás során egy új gyermekosztályt és pszichiátriai szárnyat is kialakítanak az elképzelések szerint. Remények szerint még az idén megtörténik az első "kapavágás", és egy év múlva már fogadja a betegek az új centrum.
A reformintézkedések hatására a Szent Pantaleon Kórházban is csökkent az aktív ágyak száma, így a felszabaduló hely lehetőséget ad arra, hogy a kórház épületében ésszerű struktúraátalakítást hajtsanak végre. A tervezett kórházi járóbetegcentrumnak köszönhetően az eddig széttagoltan elhelyezkedő, de működésében a fekvőbeteg-ellátó osztályokhoz szorosan kapcsolódó, műszerigényes ambulanciák és szakrendelések központi helyre kerülnek, fogalmazta meg a fejlesztés alapgondolatát a főigazgató. A centralizálás nyilvánvaló előnye az, hogy a kórház főépületében találhatók azok a hightech színvonalú műszerek, illetve diagnosztikai szolgáltatások, amelyeket az ambulanciák nagymértékben igénybe vesznek. A szakmai előnyökön túl a betegek kényelme is motiválta a fejlesztést, hiszen gyorsabbá, egyszerűbbé válik számukra a hozzáférés. Kiemelendő szempont az is, hogy a költözésben érintett osztályok új, komfortosabb részlegeken kapnak elhelyezést.
A beruházás magas költségei hamarosan megtérülnek a főigazgató szerint, hiszen a kórház kivonulhat az I. Rendelőintézetből, amelynek havi fenntartási költségei elérik a hatmillió forintot, miközben a kórház csupán harminc-negyven százalékban használja az épületet. A kiadások csökkentésével a működés költséghatékonyságát növelik, s ez indokolja a menedzsment törekvését: a jelentősen romló finanszírozási feltételek mellett is megalapozottnak tartják a beruházást.
A járóbetegcentrumot a jelenlegi gyermekosztály helyén, a D szárny földszintjén alakítják ki. Itt kap helyet a mammográfia, a négydimenziós ultrahang, a hasi ultrahang, a baleseti sebészet, az ortopédia, a röntgen, a fül-orr-gégészet, az urológia, az ideggyógyászat, a szemészet, a nőgyógyászat, az infektológia, az általános sebészet, a vérvételi helyiség valamint a zárt vényforgalmú patika.
A beruházást hitelből finanszírozza a kórház kht., amelyhez már megkapta a közgyűlés garanciáját. A százharmincöt millió forintos hitel mellett néhány tízmillió forintos saját forrásra is szükség lesz a járóbetegcentrum kialakításához.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag