Ismét megjelent a melaminos tejpor Kínában

Huszonhat tonna melaminnal szennyezett tejport találtak a délnyugat-kínai Csungkingban (Chongqing) három évvel a világszerte ismertté vált tejporbotrány után - közölte a helyi rendőrség tájékoztatása nyomán a kínai média szerdán.

A hatóságok állampolgári bejelentésre átkutatták egy helyi vállalat raktárát, és hamisított tejport találtak, amelyet jóval a piaci ár alatt vásároltak meg egy Kuanghszi-Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm területen működő kereskedő cégtől. A nyomok a belső-mongóliai Vejlisze (Weilisi) tejipari vállalathoz vezetnek.

A csugkingi Csihszita (Jixida) élelmiszer-ipari vállalat fagylalt és sütemények készítéséhez tervezte felhasználni a szennyezett tejport. Öt gyanúsítottat már őrizetbe vettek. Csunking rendőrsége azonnal bejelentette, hogy száznapos élelmiszer- és gyógyszerminőség-ellenőrző kampányt indít.

A 2008. évi kínai melaminbotrány azután robbant ki, hogy közel 300 ezren betegedtek meg a szennyezett tejportól, és legalább hat csecsemő meghalt. A melamin, amelyet általában műanyagok és műtrágya gyártásához használnak, a vizezett tejhez keverve a magasabb fehérjetartalom látszatát eredményezi. A melaminos tej veseköveket, veseelégtelenséget okoz.

Az utóbbi hetekben több élelmiszer-hamisítási ügy került felszínre Kínában, a megszaporodott hatósági rajtaütések eredményeként engedély nélkül működtetett kisebb-nagyobb üzemeket zártak be, amelyek mérgező, tiltott adalékokat, festékanyagokat használtak, illetve olyanokat vontak eljárás alá, akik a sertéstápba kevertek veszélyes vegyszert.

Legutóbb arról lehetett olvasni a kínai sajtóban, hogy a betegségben elhullott sertéseket évente - a hatóságokat kijátszva - tízmillió számra dolgozzák fel sonkának és kolbásznak. Egyes lapok tudni vélik, hogy a húsfeldolgozók az így készített árukat hivatalos minőség-ellenőrzési igazolással is ellátják. Bennfentesek tudni vélik, hogy az elpusztult állatok kereskedelmének külön földalatti hálózata alakult ki, és arról is hírt adtak, hogy milyen módszerekkel változtatják meg a romlott hús színét, állagát; "varázsolják" át csalogatóan gusztusos sonkává.

A kínai egészségügyi tárca legutóbb kedden adott ki körlevelet, amelyben kilátásba helyezte, hogy kiterjesztik és megszigorítják az ellenőrzéseket, kíméletlenül lecsapnak a hamisítókra. A vizsgálatokért a helyi hatóságokat teszik felelőssé. Két nappal korábban a kormány élelmiszer-biztonságot felügyelő bizottsága a vállalatokat kötelezte árukészleteik alapos ellenőrzésére. Li Ko-csiang (Li Keqiang) miniszterelnök-helyettes a hét végén határozott fellépést, "vaskezű" intézkedéseket ígért a tiltott adalékokat élelmiszerekbe keverőkkel szemben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)