Ismer olyan orvost, aki megérdemelné az elismerést?

Ismét díjazni fogják a kiemelkedő emberi és orvosi teljesítményeket, idén ráadásul néhány újdonsággal indul az Astellas-díj - Az év orvosa 2012 pályázat. Minderről egy fővárosi sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Hatodszor hirdetik meg Az év orvosa pályázatot, melyen a legkiválóbb emberi és szakmai teljesítményeket kutatják fel és mutatják be a nyilvánosság előtt. A kezdeményezés 2007-es indulása óta a betegtörténeteken, jelöléseken és az értékeléseken keresztül közel 700 gyógyító életébe, mindennapi munkájába tudtunk bepillantani.
A tavalyi pályázat egyik újdonsága volt, hogy a közönségjelölés mellett a szakmai felterjesztések is zöld utat kaptak. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, ezen a vonalon egyetlen év alatt közel 80 orvos vált az Astellas-díj várományosává.

Tipp

Nézzen szét a korábbi években meghirdetettpályázatokról készült beszámolóink, cikkeink között!

"Az Astellas-díj alapítójaként büszke vagyok minden felterjesztett és elismert orvosra, aki emberséges és szakmailag is kimagasló munkájával betegei bizalmát és a szakmai környezet elismerését egyaránt kivívta. Hálás vagyok a zsűri valamennyi tagjának és mindazoknak, akik immár hatodik éve fáradoznak azon, hogy a legnagyszerűbb teljesítmények az egészségügy területén is méltó elismerést kapjanak. Úgy hiszem, az Astellas-díj mára beérett; nem csak az orvosoknak, hanem az egészségügyi szakdolgozóknak és a pozitív híreket felvállaló újságíróknak is méltó elismerést jelent. Bízom benne, hogy e törekvés a jövőben egyre szélesebb kört vonz majd, s ezáltal még többen és többet tehetünk majd hazai gyógyító szakembereink elismertségéért" - nyilatkozta Dr. Markovich György, az Astellas-díj alapítója.

Rajzpályázat - gyermekeknek

A tájékoztatón elhangzott: a szervezők az idei pályázat előkészítése során sokat merítettek az elmúlt öt év tapasztalatából. Mivel az Év orvosa pályázat indulása óta a gyermekorvosokra eddig kevesebb figyelem vetült, ezért 2012-ben az Év Orvosa pályázat mellett egy újabb megmérettetést is útnak indítanak, Astellas Gyermekrajz Pályázat címmel. "Azt reméljük, hogy a gyermekek munkái és igyekezete kapcsán az elkövetkezendő hónapokban még több szó esik majd a nagyszerű gyermekorvosokról is. Erre a pályázatra a 9-14 éves korosztályban, három korcsoportra bontva azon gyerekek rajzait, zsírkréta és egyéb munkáit várjuk, akik szívesen bemutatják doktor nénijükkel/doktor bácsijukkal kapcsolatos legkedvesebb történetüket" - fogalmazott Morva Gábor, az Astellas Pályázati Iroda vezetője.

A pályázat jelentősége

Az Év orvosa pályázatra igenis nagy szükség van napjainkban: mint azt Dr. Perner Ferenc, az Év orvosa pályázat zsűrielnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a meginogni látszó orvos-beteg kapcsolatok erősítésére kiválóak az ilyen típusú kezdeményezések, hiszen az orvosi szakma lehetőséget kap legjobbjai felkutatására és széles nyilvánosság előtt történő elismerésére. Az ünnepelt és nyertes díjazottak nemcsak saját dicsőségükként könyvelhetik el a győzelmet, de minden esetben motiválhatják kollégáikat is.

Ezt a gondolatot képviselte Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Év Orvosa pályázat fővédnöke is: mint mondta, az orvostársadalom kiszolgáltatott helyzetbe került, emellett pedig egyre jellemzőbb a medicina dehumanizálódása. Az év orvosa díj éppen az elveszett bizalmat, hitet, a szakma megbecsültségét hivatott visszaépíteni, ehhez pedig az orvosok és a betegek részvételére is szükség van.A szakmaiságon a hangsúly

"Míg a közönségjelölések a betegtörténeteken keresztül leginkább a példaértékű orvos-beteg kapcsolatokra, a különleges emberi teljesítményekre irányítják rá a figyelmet, a szakmai jelölések azt kiegészítve a szakmai felkészültségre és a mindennapokban történő szakmai helytállásra teszik a hangsúlyt. A két vonal abszolút kiegészíti egymást, egymásra épül. Amikor arról esik szó, milyen a ma orvos ideálja, éppen e két aspektus metszetéről beszélünk. Az Astellas-díj - Az év orvosa pályázat már tavaly is bebizonyította, hogy ilyen orvosok szép számmal vannak jelen a hazai egészségügyi ellátásban. Az idei pályázat során a fókusz ugyanaz marad: emberi és szakmai vonatkozásban ismét a legjobbakat keressük" - hangsúlyozta Dr. Oberfrank Ferenc, az Év orvosa pályázat meghirdetésében partnerséget vállaló MOTESZ alelnöke.

A jelölés menetéről, az újdonságokról

Aki jelölni szeretne egy szakembert, annak néhány új szabályt figyelembe kell vennie: a közönségjelölés során beküldött betegtörténeteknek mostantól mindig az adott pályázati évhez kell kötődniük, azaz a korábbi, több évvel, vagy akár évtizeddel ezelőtti esetek leírásával nem lehet érvényes jelölést kezdeményezni. A közönségjelöléssel, illetve a beküldött történetekkel kapcsolatos további változás, hogy azok előzsűrizését és a döntőbe továbbjutók kiválasztását idén már - a szervezők felkérésére - a korábban Astellas-közönségdíjat nyert orvosok végzik majd. Az értékelés szabályai nem változnak.

Weboldal: www.astellasazorvosokert.hu

Jelölje Ön is kedvenc orvosát egy történettel!
Meteogyógyászati teszt

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt pár órára kisüt a nap, északnyugaton kezdődik erősebb felhősödés, de csapadék még nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag