Interneten becsapott gyógyszerrendelők

A koppenhágai gyógyszerhivatal felmérése szerint a dánok egynegyede vásárolt már gyógyszert interneten keresztül vagy fontolgatta, hogy megteszi ezt, többségüknek azonban csak korlátozott ismeretei vannak egy ilyen vétel
esetleges veszélyeiről - például arról, hogy mivel járhat, ha a postán érkező szer esetleg hamisítvány.
A szervezet megállapította, hogy azoknak a csaknem az ötven százaléka, akik külföldön vagy az interneten vettek gyógyszert, bele sem gondolt, hogy esetleg nem kívánt (mellék)hatásokkal számolhat. A kérdezettek kerek 25 százaléka azt állította, még soha nem hallott arról, hogy gyógyszereket is hamisítanának.
A vizsgálat során kiderült, hogy a legnépszerűbb interneten vásárolt gyógyszerek proteinek és vitaminok, "egzotikus" növényi gyógyszerek és súlycsökkentő készítmények. Vevőik, mint mondták, első sorban azért nem a patikákban próbálták beszerezni őket, mert utóbbiak nem tartottak effajta cikkeket, vagy pedig drágábban adták őket.
Indokaik közt többek közt szerepelt, hogy így kényelmesebben juthattak hozzá a kíván készítményekhez, mintha orvoshoz és/vagy gyógyszertárba mentek volna értük. A hatóság konkrét adattal szolgált arra nézvést, hányan bánhatták meg restségüket: több, mint 25 százalékuk találta úgy, hogy a termékek "nem várakozásaiknak megfelelően hatottak".
A dánok külföldön leginkább fájdalomcsillapítókat és antibiotikumokat vesznek: az esetek túlnyomó részében valamilyen hirtelen rájuk törő betegség kezelésére, az olcsóbb külföldi árak láttán/következményeképpen - vagy mert az illető termék Dániában nem kapható.
A gyógyszerhivatal szerint a vizsgálat eredményei ara mutatnak, hogy a nagyközönség nem jut kellő mennyiségű információhoz, ezért szükségesnek látszik a már jelenleg is zajló, az ésszerű gyógyszerhasználatot népszerűsítő és a hamisítványok veszélyeire figyelmeztető kampány folytatása. A kampány célja a fogyasztói tudatosság fokozása, a közfigyelem felkeltése a gyógyszerekkel kapcsolatos kockázatokra, továbbá a fogyasztók ésszerű gyógyszerhasználatának előmozdítása.
A tájékoztatás eszközei eddig orvosi rendelőkben kifüggesztett plakátok, a hivatal honlapjára feltett információk és sajtóhirdetések voltak. A felvilágosító tevékenységet a jövőben a vizsgálat eredményeire alapozzák, és célzottabb módon igyekeznek folytatni. (Scrip)
Weborvos
(2007.10.10. 08:45)

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag