Ilyen sok helyen nincs háziorvos

A magyarok hat százaléka nem fér hozzá a megfelelő egészségügyi ellátáshoz az OECD legújabb jelentése szerint, több mint 350 településen pedig még háziorvos sincs. A régiós tagországok közül itthon töltenek a legtöbb időt kórházban a betegek.

Az OECD egészen pontosan azt vizsgálta, hogy a lakosság mekkora hányadát fedi le az egyes tagállamok egészségügyi rendszere, vagyis a lakosság hány százaléka fér hozzá az alapvető orvosi szolgáltatásokhoz. Emellett a kórházi tartózkodás átlagos idejét is tanulmányozta a szervezet. Az eredményekről a Pénzcentrum írt összefoglaló cikket.

A magyarok 6 százaléka nem jut hozzá a megfelelő egészségügyi ellátáshoz
A magyarok 6 százaléka nem jut hozzá a megfelelő egészségügyi ellátáshoz

Több mint 350 településen nincs háziorvos

A 2017-es adatok alapján a tagállamok java részében közel teljes vagy teljes lefedettséget mértek, mindösszesen hét országban van 95 százalék alatt a lefedettség. Ezek között van Magyarország is: nálunk a lakosság 94 százaléka fér hozzá az egészségügyi ellátáshoz. A régióból Ausztriában 99,9, Szlovákiában 94,6, Lengyelországban pedig 92,6 százalékos ez az arány, míg Szlovéniában és Csehországban 100 százalékos a lefedettség. A lap szerint itthon azért is lehet ilyen rossz a helyzet, mert több mint 350 településen egyszerűen nincs háziorvos.

Sokáig fekszünk kórházban

A szervezet azt is megnézte, hogy a tagországok polgárait átlagosan hány napig kezelik a kórházakban. Ez a mutató jelzi például az ellátás hatékonyságát is, hiszen minél rövidebb ideig tart egy kezelés, annál kevesebb pénzbe kerül egy beteg ellátása. A hosszabb tartózkodás egyébként jelezheti az ellátás rossz szervezettségét: egyes betegek ugyanis szükségtelenül várhatnak a kórházban, amíg a rehabilitációt vagy a hosszú távú gondozást elkezdhetik.

A 2017-es adatok szerint az OECD-tagállamokban az átlagos kórházban töltött idő 7,7 nap volt. Ezzel szemben Magyarországon átlagosan 9,6 napot töltenek a betegek az egészségügyi intézményekben, ami a negyedik leghosszabb intervallum a rangsorban, régiós összevetésben pedig egyenesen a legrosszabb.

Az OECD összegzéséből az is kiderül, hogy mialatt a legtöbb tagállamban stagnáltak vagy csökkentek a számok 2000 és 2017 között, addig nálunk emelkedett az átlag. Ausztriában például 8,3, Szlovákiában pedig 7,3 az arány, Lengyelországban és Szlovéniában pedig átlagosan hét napig tart a kezelés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció