Ilyen sok helyen nincs háziorvos

A magyarok hat százaléka nem fér hozzá a megfelelő egészségügyi ellátáshoz az OECD legújabb jelentése szerint, több mint 350 településen pedig még háziorvos sincs. A régiós tagországok közül itthon töltenek a legtöbb időt kórházban a betegek.

Az OECD egészen pontosan azt vizsgálta, hogy a lakosság mekkora hányadát fedi le az egyes tagállamok egészségügyi rendszere, vagyis a lakosság hány százaléka fér hozzá az alapvető orvosi szolgáltatásokhoz. Emellett a kórházi tartózkodás átlagos idejét is tanulmányozta a szervezet. Az eredményekről a Pénzcentrum írt összefoglaló cikket.

A magyarok 6 százaléka nem jut hozzá a megfelelő egészségügyi ellátáshoz
A magyarok 6 százaléka nem jut hozzá a megfelelő egészségügyi ellátáshoz

Több mint 350 településen nincs háziorvos

A 2017-es adatok alapján a tagállamok java részében közel teljes vagy teljes lefedettséget mértek, mindösszesen hét országban van 95 százalék alatt a lefedettség. Ezek között van Magyarország is: nálunk a lakosság 94 százaléka fér hozzá az egészségügyi ellátáshoz. A régióból Ausztriában 99,9, Szlovákiában 94,6, Lengyelországban pedig 92,6 százalékos ez az arány, míg Szlovéniában és Csehországban 100 százalékos a lefedettség. A lap szerint itthon azért is lehet ilyen rossz a helyzet, mert több mint 350 településen egyszerűen nincs háziorvos.

Sokáig fekszünk kórházban

A szervezet azt is megnézte, hogy a tagországok polgárait átlagosan hány napig kezelik a kórházakban. Ez a mutató jelzi például az ellátás hatékonyságát is, hiszen minél rövidebb ideig tart egy kezelés, annál kevesebb pénzbe kerül egy beteg ellátása. A hosszabb tartózkodás egyébként jelezheti az ellátás rossz szervezettségét: egyes betegek ugyanis szükségtelenül várhatnak a kórházban, amíg a rehabilitációt vagy a hosszú távú gondozást elkezdhetik.

A 2017-es adatok szerint az OECD-tagállamokban az átlagos kórházban töltött idő 7,7 nap volt. Ezzel szemben Magyarországon átlagosan 9,6 napot töltenek a betegek az egészségügyi intézményekben, ami a negyedik leghosszabb intervallum a rangsorban, régiós összevetésben pedig egyenesen a legrosszabb.

Az OECD összegzéséből az is kiderül, hogy mialatt a legtöbb tagállamban stagnáltak vagy csökkentek a számok 2000 és 2017 között, addig nálunk emelkedett az átlag. Ausztriában például 8,3, Szlovákiában pedig 7,3 az arány, Lengyelországban és Szlovéniában pedig átlagosan hét napig tart a kezelés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció