Ijesztő adatok hazai bajainkról

A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, jelentősen elmarad attól, amit a társadalmi-gazdasági fejlettség szintje lehetővé tenne.

Azért kell erről újra és újra beszélnünk, mert ez nem valami "magyar balsors" következménye, hanem jelentős részben megváltoztatható, mivel az egészségtelen életmódból adódik.

Életesélyek

A magyar újszülöttek életesélyei lényegesen rosszabbak, mint az Európai Unió országaiban, a felnőttek rövidebb életre és egyben kevesebb egészségben eltöltött életévre számíthatnak. Különösen kedvezőtlenek a hátrányos helyzetű családban születettek életkilátásai. Ha a halálozási mutatóink változatlanok maradnak, a ma született magyar fiúk 67, a lányok 76 életévre számíthatnak, 8, illetve 6 évvel kevesebbre, mintha nyugatabbra látták volna a meg a napvilágot. A várható életkort más tényező, pl. az országon belüli lakóhely is befolyásolja: a fiúk Budapesten 68, Nyugat-Dunántúlon 67, Észak-Magyarországon, illetve falun 65 évet remélhetnek, míg a lányok esetében nincs ilyen markáns különbség. A magyar lakosság halandósága alig mutatott kedvezőbb képet az ezredfordulón, mint harminc évvel korábban. Különösen rosszak a 65 évnél fiatalabb, aktív korosztály halálozási arányszámai. Évente mintegy 50 ezerrel kevesebb honfitársunkat veszítenénk el, ha a magyarországi halálozási mutatók az EU átlagszintjét elérnék.

Leggyakoribb betegségek

A rosszindulatú daganatos betegségek okozta halálozásban hazánk vezető helyet foglal el az európai régióban, míg 1970-ben csak a 7. helyen állt. A magyar férfiak rosszindulatú daganatai közül a légcső, a hörgő és a tüdő betegségei a leggyakoribbak, míg a nőknél az emlő- és méhnyak daganatok halálozási arányszáma kiugróan magas, bár az ezredfordulóra a légcső, a hörgő és a tüdő daganatai esetükben is felkerültek a második helyre. A keringési rendszer betegségei is kiemelkedően gyakoriak Magyarországon: a középkorú lakosság közel 40 százalékát, az idős korú nők háromnegyedét, az idős korú férfiak kétharmadát érintik Ugyancsak igen gyakori a magas vérnyomás: a középkorúak közel harmadánál, az idős nők kétharmadánál és az idős férfiak közel felénél diagnosztizálták. Ugyanekkor cukorbetegségben szenvedett minden 13. nő és minden 12. férfi. Magas volt a koleszterinszintje minden 10. nőnek és minden 12. férfinak, a legidősebb korosztályban pedig csaknem minden 5. nőnek és 8. férfinak. Asztma vagy más allergiás betegség minden 6. nőnél és minden 8. férfinál előfordult. A nők közel kétharmada, a férfiak közel fele panaszkodott nyaki, háti vagy deréktáji fájdalmakra.

Kockázati tényezők

Az Egészségügyi Világszervezet 2002-ben kiadott Világ Egészségjelentése kiemeli, hogy a fejlett országokban (Magyarországon is) az összes betegségteher több mint 30 százalékát mindössze öt kockázati tényező okozza: a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Így az egészséges életmód elterjedése rendkívüli mértékben javíthatná a lakosság egészségi állapotát. Jelenleg azonban a magyar lakosság életmódja nagyon kedvezőtlen, ami részben magyarázhatja a rossz halálozási és megbetegedési viszonyokat. A legnagyobb egészségkockázatot jelentő dohányzás Magyarországon is igen gyakori, ráadásul a nőknél emelkedő tendenciát mutat: a felmérés idején a nőknek több mint negyede, a férfiaknak pedig a negyven százaléka dohányzott. Márpedig csupán a dohányzással összefüggően évente 28 ezer ember hal meg az országban. A másik ilyen, kiemelt jelentőségű kockázati tényező az alkohol: egészségkárosító mértékben fogyasztott alkoholt minden 5. magyar férfi és minden 20. magyar nő 2000-ben. Túlsúlyos, vagy elhízott volt a magyar felnőttek több mint fele. A népesség jelentős részénél hiányzik a mindennapi élet problémáival való megbirkózás képessége, széleskörűen elterjedtek a lelki egészség zavarai. A fiatal férfiak körében a túlsúlyosak vagy elhízottak aránya majdnem kétszerese volt az ugyanezen korosztályba tartozó nőkének. A túlsúly egyik oka a testmozgás hiánya: a felnőtt lakosság naponta alig tölt tíz percnél többet szabadidős testmozgással.

A ritka, kedvező változások közé tartozik, hogy csökkent az öngyilkosság okozta halálesetek száma. Húsz évvel ezelőtt Magyarország öngyilkossági halálozása a legmagasabb volt Európában, mára a 6. helyre esett vissza. Ez azonban még mindig háromszorosa az EU átlagának. Hasonlóan javulás figyelhető meg a csecsemőhalandóságban is, ami harminc év alatt a negyedére csökkent, bár még így is az EU országokban tapasztalt átlag kétszeresét mutatja. Az utóbbi években kedvező változások is észlelhetőek: a 90-es évek közepe óta a születéskor várható élettartam lassú javulása indult meg.

Nemzeti program

Az egészségügy reformjának részeként elindult az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja. E tíz éves program célja az életmód egészség szempontjából kedvező befolyásolása, a kormányzat, a közintézmények, a civil szféra és a média részvételével. A magyar lakosság egészségi állapotára vonatkozó adatokat az Egészség az ezredfordulón címmel az ESZCSM munkacsoportja összegezte.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció