Így védhetjük ki stroke-ot

A vérrögök okozta stroke számtalan ember életét veszélyezteti, és a legfrissebb adatok szerint Magyarországon óránként egy halálesetért felelős. Hogyan kerülhetjük el a kialakulását?

Bár a stroke még mindig sok életet követel, az adatok évről évre jobbak, ugyanis a betegek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a megelőzésre és a mihamarabbi segítségkérésre. Hogy miként lehet elkerülni az újabb stroke-ot, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Két óra a kritikus határ

A stroke rendkívül veszélyes állapot, hiszen ha a keletkezett vérrög miatt az agyi vérkeringés zavart szenved, akkor igen súlyos károkat okozhat a szervezetben, sőt akár halállal is járhat. A kimenetel attól függ, hogy milyen agyi terület vérellátását zárta el a thrombus: van, hogy a beteg észre sem veszi, ám figyelemfelkeltő, ha kicsit megszédül, vagy átmeneti beszédnehézségei vannak. Súlyosabb, ha egyik oldal végtagjait nem tudja mozgatni, ha szájszéle lefittyed. A legsúlyosabb, ha életfontos központot ér a vérellátás leállása, ami azonnali halál jár.

A stroke a fejlett gazdaságú országokban a szívbetegségek és a rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb oka az elhalálozásnak. Bármely életkorban előfordulhat, azonban 45 év felett válik egyre gyakoribbá, a fő kiváltó okok pedig változnak a különböző korcsoportokban. Betegségek A-Z rovatunkban bővebben is írtunk róla!

Hogy ki milyen mértékben épül fel - ha felépül -, nagyban függ attól, hogy mikor kapott segítséget. Nagyon fontos ugyanis, hogy stroke-ra utaló tünetek esetén - féloldali bénulás/zsibbadás, beszédzavar, zavartság, erős, hirtelen jelentkező fejfájás, látászavar - az érintett azonnal hívjon mentőt, mivel 2 óra a kritikus határ (az úgynevezett terápiás ablak), amikor a vérrög feloldása eredményesen elvégezhető: ezt követően már visszafordíthatatlan károk keletkeznek.

A szakember felhívja mindenki figyelmét arra, hogy a panaszokat nagyon komolyan kell venni, nincs olyan, hogy "majd elmúlik", és hogy ebbe a 2 órába mindenképp számolják bele a mentők kiérkezési idejét, az esetleges forgalmi dugókat, vagy például a kórházi vizsgálatokat. Sajnos a Magyar Stroke Társaság elnökének tavalyi tájékoztatása szerint a betegek csupán körülbelül 5 százaléka kapta meg a vérrögoldó kezelést az előző évben, mivel túl későn mentek kórházba.

A fejfájás, zsibbadás és látászavar a stroke előjele lehet
A fejfájás, zsibbadás és látászavar a stroke előjele lehet

Fontos a megelőzés

Amennyiben valakinél korábban már kialakult stroke, úgy nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, hiszen vérrögök akár 10 másodperc alatt is kialakulhatnak. Fontos, hogy alapos vizsgálattal fény derüljön az agyban kialakult thrombusok keletkezésének hátterére (például magas vérnyomásra, pitvarfibrillációra, érszűkületre, cukorbetegségre), és megfelelően kezeljék. A stroke krónikus szakaszában a maradványtünetek minimalizálása, valamint az ismétlődés megelőzése a cél. Ez utóbbi az egészséges életmód betartásán (rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás, dohányzás abbahagyása) kívül személyre szabott véralvadásgátló terápiával történik szakember által meghatározott ideig.

Forrás: Trombózisközpont

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: