Így trükköznek az orvosi igazolással

A szülők a legtöbb iskolában félévente három nap hiányzást igazolhatnak gyereküknek, amit nemcsak ők, hanem a háziorvosok is kevesellnek. Emiatt általános gyakorlattá vált a hamis orvosi igazolások kiadása. A kormány nem tart indokoltnak semmiféle változtatást.

Jelenleg az iskolák döntik el, hogy a szülők hány napot igazolhatnak a gyereküknek. A legtöbb helyen csak hármat, amit a szülők és a háziorvosok is kevesellnek, ezért általános gyakorlattá vált a hamis orvosi igazolások kiadása - írja az InfoRádió.

A légúti betegségek ezt is jelezhetik gyermekkorban - részletekért olvassa el cikkünket!

A cikkben megszólalt egy édesanya is, aki elmondta, a szülők a háziorvosokkal összefogva rendszeresen betegnek hazudják a gyereket. Hangsúlyozta, nem érti, hogy egy kiskorú miért ne maradhatna otthon fejfájással, menstruációs fájdalommal, vagy a szülőnek miért nincs joga vallási ünnep, temetés, előző napi késői program esetén azt mondani, hogy gyereke nem megy iskolába. A szülő szerint sok olyan betegség van, amellyel orvoshoz sem kellene menni, ha nem lenne szükség igazolásra, mert a szülő is el tudja dönteni, hogy mi a baja a gyereknek, és mehet-e iskolába.

Egyre több hamis orvosi igazolást adnak ki
Egyre több hamis orvosi igazolást adnak ki

A szakember is egyetért

Azzal a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György is egyetért, hogy vannak olyan megbetegedések - például a hasmenés, a nátha -, amelyekkel felesleges orvoshoz vinni a gyereket, tehát a szülői igazolásnak is elegendőnek kellene lennie. Úgy véli, ezek az esetek nagyon megterhelik a rendeléseket, és sok újrafertőzés lehetőségét hordozzák magukban. Elismerte: a kamu orvosi igazolások kiadása napi gyakorlattá vált.

Nem indokolt a változtatás

Hétfőn a jobbikos Bencsik János az Országgyűlés elé vitte a témát, azt kérdezte, tervezi-e kormány, hogy lazít az egynapos hiányzások igazolásának iskolai és óvodai gyakorlatán. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a kormány nem tartja indokoltnak, hogy a szülők háromnál több napot igazolhassanak a gyereküknek. Ha a gyermek három napnál többet betegeskedik, akkor jobb, ha látja orvos, mondta. Az igazolást már akkor kiállíthatja az orvos, amikor először megvizsgálja a gyermeket, így nem kell ismét visszamenni hozzá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció