Így trükköznek az orvosi igazolással

A szülők a legtöbb iskolában félévente három nap hiányzást igazolhatnak gyereküknek, amit nemcsak ők, hanem a háziorvosok is kevesellnek. Emiatt általános gyakorlattá vált a hamis orvosi igazolások kiadása. A kormány nem tart indokoltnak semmiféle változtatást.

Jelenleg az iskolák döntik el, hogy a szülők hány napot igazolhatnak a gyereküknek. A legtöbb helyen csak hármat, amit a szülők és a háziorvosok is kevesellnek, ezért általános gyakorlattá vált a hamis orvosi igazolások kiadása - írja az InfoRádió.

A légúti betegségek ezt is jelezhetik gyermekkorban - részletekért olvassa el cikkünket!

A cikkben megszólalt egy édesanya is, aki elmondta, a szülők a háziorvosokkal összefogva rendszeresen betegnek hazudják a gyereket. Hangsúlyozta, nem érti, hogy egy kiskorú miért ne maradhatna otthon fejfájással, menstruációs fájdalommal, vagy a szülőnek miért nincs joga vallási ünnep, temetés, előző napi késői program esetén azt mondani, hogy gyereke nem megy iskolába. A szülő szerint sok olyan betegség van, amellyel orvoshoz sem kellene menni, ha nem lenne szükség igazolásra, mert a szülő is el tudja dönteni, hogy mi a baja a gyereknek, és mehet-e iskolába.

Egyre több hamis orvosi igazolást adnak ki
Egyre több hamis orvosi igazolást adnak ki. Fotó: iStock

A szakember is egyetért

Azzal a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György is egyetért, hogy vannak olyan megbetegedések - például a hasmenés, a nátha -, amelyekkel felesleges orvoshoz vinni a gyereket, tehát a szülői igazolásnak is elegendőnek kellene lennie. Úgy véli, ezek az esetek nagyon megterhelik a rendeléseket, és sok újrafertőzés lehetőségét hordozzák magukban. Elismerte: a kamu orvosi igazolások kiadása napi gyakorlattá vált.

Nem indokolt a változtatás

Hétfőn a jobbikos Bencsik János az Országgyűlés elé vitte a témát, azt kérdezte, tervezi-e kormány, hogy lazít az egynapos hiányzások igazolásának iskolai és óvodai gyakorlatán. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a kormány nem tartja indokoltnak, hogy a szülők háromnál több napot igazolhassanak a gyereküknek. Ha a gyermek három napnál többet betegeskedik, akkor jobb, ha látja orvos, mondta. Az igazolást már akkor kiállíthatja az orvos, amikor először megvizsgálja a gyermeket, így nem kell ismét visszamenni hozzá.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)