Így éljük túl a brutális hőséget

A nagy melegben átlagosan 10-15 százalékkal nő az Országos Mentőszolgálathoz beérkező riasztások száma - közölte az OMSZ. Íme a mentők tanácsai a hőség idejére!

Több riasztás fut be a mentőkhöz

A tájékoztatás szerint a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akik valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségben szenvednek.

Milyen idő lesz hétvégén? Pénteken több napsütésre van kilátás, de délen, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, esetleg zivatar átmenetileg előfordulhat. Többfelé megélénkül az északkeleti szél, mely zivatarok környezetében erős, viharos lehet. Hajnalban 17-23, délután 31-35 fok lehet. Hogy milyen idő vár ránk hétvégén , a linkre kattintva kiderül.

Így éljük túl a brutális hőséget, víz, ivás, meleg, nyár, Országos Mentőszolgálat hőség hőségriadó hőmérséklet időjárás
A hőség elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás

Azt ajánlják, hogy aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse. Továbbá a hőség elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás, ám nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát érdemes fogyasztani.

A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés az erős UV sugárzás, illetve a napszúrás veszélye miatt.

Segítsünk másokon!

Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet - tanácsolja a mentőszolgálat, amely arra is figyelmeztet, hogy a nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációképessége, meghosszabbodik a reakcióidő, így fokozott a balesetveszély.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)