Szenvedély: amikor cseppet sem kellemes

A szenvedélybetegségek elleni küzdelemben is fontos szerepe lehet az egészségpénztáraknak.

Ha a szenvedély szóra gondolunk, csupa pozitív dolog jut eszünkbe: szerelem, boldogság vagy egy kedvelt tevékenység. Az ember alapvető szükséglete az öröm és az elégedettség érzése. Probléma akkor van, ha az örömet adó tevékenység vagy dolog kicsúszik az irányításunk alól és függőséggé alakul. Sóvárgás és kényszeres viselkedés kapcsolódhat hozzá, és ennek már negatív hatása van az életminőségünkre és gyakran az egészségünkre is. Nem vagyunk képesek többé uralni a vágyainkat, ami akár közvetlen veszélybe is sodorhat bennünket.

A WHO felmérése szerint a lakosság 90 százaléka érintett valamilyen típusú függőségben. A függőségek száma pedig nemhogy csökkenne, de a modern világ egyre újabb elemekkel bővíti a listát, gondoljunk csak az internetfüggőségre, a vásárlási mániára, a testedzésfüggőségre vagy a kapcsolatfüggőségre. A KSH 2019-es adatai szerint a lakosság 45,1 százaléka dohányzik vagy dohányzott, és 5,2 százaléka iszik rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt, és további 20,2 százalék mértékletes alkoholfogyasztó. 2021-ben a KSH az alkoholisták számát 415 ezerre tette. Emellett az emberek 58,2 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Egészséges életmód, és ami utána van

Manapság sokat halljuk, hogy mennyire fontos az egészséges életmód. Táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen és kerüljük a stresszt. Ha ez sikerül, jól érezzük magunkat. A szenvedélybetegség során azonban felborul, kóros módon változik az agy jutalmazási rendszere. Ekkor olyan tevékenységek hatására indul be a jutalmazás, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségre, vagy veszélyeztetik a túlélést. Dr. Máté Gábor pszichológus szerint a függőség egyfajta megküzdési stratégia. A minket érő stresszhelyzetekkel persze meg kell küzdenünk, a baj az, ha egy káros szenvedély a jól bevált módszerünk a minket körülvevő negatív ingerek feldolgozására.

alkoholfogyasztás, alkohol
Nehéz megszabadulni a szenvedélybetegségektől. Fotó: Getty Images

A szenvedélybetegekre jellemző, hogy ellenállhatatlan vágyat éreznek valamilyen tevékenység vagy kémiai anyag iránt. Az önuralom teljesen megszűnhet, a káros tevékenység negatív következményeit pedig figyelmen kívül hagyjuk. Idővel a függőség egyre súlyosabbá válhat. Lehetetlenné teszi az egyén beilleszkedését a társadalomba, a munkavégzést, és agressziót okozhat. A függőség tárgyának hiánya pedig elvonási tüneteket okoz.

Ha megszabadulnánk a függőségünktől

Nehéz megszabadulni a szenvedélybetegségektől, gyakran nem is megy egyedül. Sokszor komplex kezelésre van szükség, ami magában foglalhat gyógyszeres és pszichoterápiát is, hiszen a függőségeknek nemcsak fizikai, de komoly pszichés vonatkozása is van.

A szenvedélybetegségekről való leszoktatásra irányuló terápiák elérhetők magánorvosi keretek között is. Számos magánrendelőben van addiktológiai szakrendelés, ahol a függőség testi és lelki vetületével is foglalkoznak. A terápiák lehetnek egy átfogó, kifejezetten nekünk készült egészségterv részei is. Ez abból a szempontból még hasznosabb, hogy a teljes életmódunkra kiterjed, később erre még visszatérünk.

Fizessük a kezelést egészségpénztárból!

Ha már eldöntöttük, hogy részt veszünk egy kezelésen, és ezt magánúton tesszük, jó, ha van egészségpénztári számlánk. A terápiák árát ugyanis a pénztárban elszámolhatjuk. (Az egészségpénztárban az egészségügyi kiadásainkra tehetünk félre pénzt. Amikor pedig szükségünk van rá, a pénztárban tartott megtakarításunkból fizethetjük a gyógyszerek és a magánorvos költségét, és a pénzt sok más, az egészségünket és jóllétünket szolgáló célra használhatjuk. Éppen úgy, mintha lenne egy külön bankszámlánk, és használni is hasonlóan tudjuk. Az elszámolható termékeket bármely patikában megvehetjük, köztük minden OGYI számmal ellátott gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt, amit az orvos felír. A szolgáltatásokat viszont csak az egészségpénztárral szerződésben álló szolgáltatóknál vehetjük igénybe.)

Ha bizonytalanok vagyunk, hogy az általunk választott rendelő szerződéses partnere-e a pénztárnak, akkor több pénztár honlapján is elérhető szolgáltatókereső. Az Új Pillér Egészségpénztár honlapján például „szenvedélybetegségek kezelése” címszóra kereshetünk, míg az MKB-Pannónia Egészségpénztánál és az OTP Egészségpénztárnál az „addiktológia” és a „szenvedélybetegségekről leszoktató kezelés” címszó alatt is kapunk találatokat  hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A kártyaelfogadó helyeken akár az egészségkártyánkkal is fizethetjük a kezelést, amelynek árából több szolgáltató is ad százalékos kedvezményt a pénztártagoknak. A kereső gyakran ezt is jelzi.

Ha személyes egészségtervünk keretén belül szabadulnánk meg a szenvedélybetegségünktől, az prevenciós szolgáltatásnak minősül, amely után további 10% adó-visszatérítést kérhetünk. Ez a befizetés után elérhető 20 százalék felett kérhető, de a visszaigénylés maximuma így is 150 ezer forint.

Mi az a személyes egészségterv?

A személyes egészségterv egy nagyon hasznos dolog, ami különösen fontos lehet a szenvedélybetegek számára. A dokumentum ugyanis komplex állapotfelmérés és szűrővizsgálatok alapján készül. Az eredmények elemzése után az egészségtervet készítő szakorvos kérhet további vizsgálatokat, kezeléseket, és a pácienst életvezetési tanácsokkal látja el. Az egészségterv tartalmaz táplálkozási tanácsokat, javaslatot sporttevékenységre, gyógyászati szolgáltatásra vagy szenvedélybetegségről való leszoktatásra irányuló terápiára. A dokumentum így teljesen személyre szabott és két évig érvényes.

Az egészségterv készítése akkor elszámolható az egészségpénztárban, ha a pénztárral szerződésben álló szolgáltató készíti. A keretében elvégzett szűrővizsgálatok és javasolt terápiák után pedig igényelhetjük a további 10 százalék adó-visszatérítést. A prevenciós szolgáltatás, és ezen belül az egészségterv és az annak részeként igénybe vett szenvedélybetegséggel kapcsolatos terápia azért különleges, mert ezek esetében mind az egészségpénztári befizetés, mind a költés után kérhetünk adó-visszatérítést. Ezt a lehetőséget pedig nem érdemes kihagynunk – emeli ki végül a szakértő.

Fontos, hogy a nekünk készült egészségtervet vegyük komolyan. A terv ugyanis akkor működik, ha a benne foglaltakat megértjük, elfogadjuk és tényleg meg szeretnénk valósítani a kapott javaslatokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: