Időskori fájdalomcsillapítás

Gyakran van úgy az ember, hogy hol itt sajog - hol ott fáj, s minél idősebb, annál gyakrabban fordulnak elő hasonló kellemetlenségek. A fájdalmat egy bizonyos inger felett viszont már csillapítani kell.

A fájdalom testünk jelzése

A fájdalom a testünk jelzése arról, hogy valamilyen rendellenesség merült fel a szervezet működésében, amire bizony oda kell figyelnünk. Általában elmondható, hogy általános fájdalom annál gyakrabban jelentkezik a szervezetünkben, minél idősebbek vagyunk. Szerencsére azonban a hazai piacon elérhetők olyan kiváló fájdalomcsillapítók, amelyek évtizedeken keresztül bizonyították hatékonyságukat, megbízhatóságukat. Sokszor ezek a készítmények fájdalom esetén néhány óra alatt meghozzák az enyhülést, s nem kell azonnal orvoshoz fordulni. Viszont ha a fájdalom szokatlan vagy furcsa és szinte elviselhetetlen, akkor időben orvoshoz kell mennünk.

Fontos a tüneti fájdalomcsillapítás

Ha komoly fájdalmaink vannak, és ismerjük is annak okát, de az ok megszüntetését kénytelenek vagyunk elhalasztani, akkor is szükség lehet tüneti fájdalomcsillapításra. Például ha tudjuk, hogy az erős fájdalomért az epekő a felelős, de a műtéti beavatkozásig várnunk kell, akkor is indokolt a tüneti fájdalmat csillapítani, sőt akkor is, ha a fájdalom okát nem tudjuk kideríteni: például bizonyos jellegű fejfájások esetén. Ezekben az esetekben a már jól bevált termékek hamar megszüntetik az erős fájdalmakat. Léteznek olyan hatóanyagok, amelyek hasonló hatásmechanizmus alapján egyaránt alkalmasak láz, fájdalom és gyulladás csillapítására. A hirtelen jelentkező fájdalom általában könnyebben csillapítható és kezelhető olyan készítménnyel, amelyet bizonyítottan jól tolerál a szervezetünk. A fájdalomcsillapító gyógyszer általában nem tesz különbséget a fájós fog, a gyulladt torok vagy az igencsak idős és kopott fájós térdizület között. Ilyen esetekben a jól bevált fájdalomcsillapító készítmények a beadást követően rövid időn belül csökkentik a fájdalmat, sőt láz esetén még a lázat is, és hatásukat több (4-6) órán át fenntartják.

A láz csillapítása

Ha testhőmérsékletünk 37 fok fölé emelkedik, hőemelkedésről, 38 fok fölött pedig lázról beszélünk. Amennyiben a szervezetben gyulladás keletkezik, vagy más okok miatt a hőszabályozó rendszerünket nem kívánatos ingerek érik, akkor hirtelen megemelkedhet a testhőmérsékletünk mindaddig, amíg a folyamatokba megfelelő készítményekkel be nem avatkozunk. A gyötrő hidegrázás és láz jól mérsékelhető, ha kialakulásakor megfelelő lázcsillapítót alkalmazunk. A lázcsillapító készítmények a lázkeltő anyagok által indukált lázat csökkentik, vagyis szabályozzák a szervezet hőszabályozó rendszerét.

Ez úgy zajlik, hogy a szervezet beindítja a "hűtést" szolgáló élettani folyamatokat, tehát az erek kitágulnak, és a beteg verejtékezni fog. A láz önmagában nem ártalmas - kivéve a kisgyermekek úgynevezett lázgörcsét -, de az egészséges ember számára kellemetlen, az idős és beteg szívű emberek szervezetét pedig jócskán megterheli. A lázas állapot fokozza a szervezet védekezőképességét a baktériumokkal szemben és csökkenti egyes baktériumok fertőzőképességét, de a magas lázzal járó állapotba kívánatos lázcsillapítókkal beavatkozni. A Magyarországon a leggyakrabban használt láz- és fájdalomcsillapítók kiválóan csillapítják a lázat, a fájdalmat, és általában csökkentik a gyulladást is. A láz- és fájdalomcsillapító tablettákat 6-8 óránként, szükség esetén - ha a láz nem szűnik -, akár 3-4 óránként is célszerű beszedni. Ilyenkor érdemes olyan láz- és fájdalomcsillapító készítményt alkalmaznunk, amelyben régóta bízunk.

Az ősz és tél a megfázások szezonja

Őszi, téli időben, amikor a megfázás és egyéb meghűléses, felső légúti megbetegedések mindennapossá válnak, és a beteg köhög, tüsszög, s mindemellett be is lázasodik, a láz a hatékony lázcsillapító készítményektől néhány nap alatt rendszerint elmúlik. Természetesen ha a láz szokatlanul magas, és tartósan fennáll, illetve ha a beteg idős, egészségileg erősen leromlott, akkor indokolt minél hamarabb orvoshoz fordulni. A láz- és fájdalomcsillapítók az agy fájdalomközpontjára hatnak, és csökkentik a fájdalom helyén a fájdalmat kiváltó vegyületek - prosztaglandinok - termelését.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció