Húsz dekát abból a kék tablettából!?

Gyógyszereket sokféle forrásból be lehet szerezni, de vajon mit kell ezekről tudni? Hol érdemes vásárolni, és hol nem?

Patika

A legmegbízhatóbb hely, ahonnan a gyógyszereinket megvásárolhatjuk, az a gyógyszertár. A patikában vásárolt gyógyszerek szigorú, megbízható, bármikor ellenőrizhető és dokumentálható úton jutnak el a gyógyszergyártól akár az ország legkisebb gyógyszertáráig. A gyártási szám alapján követhető minden egyes gyógyszerdoboz útja.

Mindenkinek van a lakhelye vagy a munkahelye közelében egy számára kedves és könnyen elérhető patika, ahová rendszeresen visszajár a havi gyógyszereiért, vagy épp az aktuálisan szükséges medicináért.

Ezen a helyen szakértő, egyetemet végzett gyógyszerészek állnak a rendelkezésünkre, hogy minden kérdésünkre választ adjanak. Sokszor szükségünk is lehet az információra, például ha új gyógyszert ír fel az orvos, vagy ha az állandó gyógyszer mellett mást akarunk szedni, legyen az akár egy egyszerű vitaminkészítmény. A gyógyszerek között ugyanis sokszor lépnek fel kölcsönhatások, vagyis módosíthatják egymás hatását. Ennek következtében bármelyik véglet előfordulhat, mind túladagolás, mind hatástalanság áldozatai is lehetünk a megfelelő felvilágosítás hiányában.

Sok patikában már elérhetőek olyan szolgáltatások is, melyek segítségével a páciensek könnyebben nyomon követhetik egészségi állapotuk alakulását. Például a vércukorszint mérés, vérzsírszintmérés, vérnyomásmérés mind egyszerű kis vizsgálatok, melyek miatt már nem kell sorban állni az orvosnál.

Internet

Az egyes internetes gyógyszertáraknak változó lehet a termékpalettája, egyesek csak a vény nélküli és egyéb patikában kapható termékeket árusítják, míg mások a vényre kapható orvosságokat is elérhetővé teszik számunkra. Ehhez azonban el kell küldeni nekik a vényt postán vagy más úton, és csak ezután szállítják ki azokat a termékeket.

A fizetési mód is többféle lehet, választhatnak a vásárlók az átutalás, a bankkártyás, az egészségkártyás fizetés és az utánvétel között. A gyógyszerek kiszállítási ideje szintén árusító helyenként változó lehet, ugyanígy a kiszállítási ár is, bár általában magasabb összegű rendelés esetén árengedményt vagy ingyenes kiszállítást szoktak vállalni.

A netpatikák veszélyei

Az internet számos látható és láthatatlan veszélyt hordoz magában. Ilyen ingoványos terület például az internetes vásárlás, mert sarkalatos kérdés a termékek minősége, és ez különösen fontos a gyógyszerek esetében.

Az öngyógyszerelésnek ez a formája azért is aggályos lehet, ugyanis felbomlik az orvos-gyógyszerész-beteg kapcsolatrendszer, a személyes találkozás, a tájékoztatás. Másrészről nincs garancia arra sem, hogy a megrendelt készítmény nem hamisított-e. A hamis készítmény kifejezés vonatkozhat márkára vagy hatóanyagra, vény köteles, vény nélküli és gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményekre egyaránt.

Az internetes gyógyszervásárlás számos veszélyt rejt magában (Fotó: Europress)
Az internetes gyógyszervásárlás számos veszélyt rejt magában (Fotó: Europress)

Ezen készítmények tartalmazhatnak az egészségre ártalmatlan, de akár mérgező hatóanyagokat is. Nem becsülhetjük le annak a kockázatát sem, hogy hamis gyógyszer kerüljön ilyen úton a fogyasztókhoz. Egyes felmérések világviszonylatban körülbelül 10 százalékra teszik a hamisított gyógyszerek arányát. A legérintettebb terület Afrika és Délkelet-Ázsia, de mára alig akad olyan ország, ahol ne fordulnának elő gyógyszerekkel való visszaélések. Sok hatóanyagot magas ára vagy nagy kereslete miatt hamisítanak.

A gyógyszerészek nem tudnak felelősséget vállalni a gyógyszertáron kívüli vásárlásért, ahol a gyógyszerhez jutást nem a gyógyszerész szaktudása biztosítja. Az eddigiekből is látszik, hogy mennyire körültekintően kell megválasztanunk azt a helyet, ahonnan rendelni szeretnénk.

Drogériák, benzinkutak, szupermarketek

Az említett üzletekben manapság már nem csak a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékeket például vitaminokat kaphatunk, hanem a vény nélkül, gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszereket is megvehetjük, például egyes láz- és fájdalomcsillapítókat. Körültekintőnek kell lennünk, ha ezeken a helyeken vásárolunk, ugyanis itt nincs megfelelő szakmai háttér.

Piacok

Sajnos manapság egyre gyakrabban hallani, hogy piacokon és aluljárókban árulják a gyógyszereket. Biztosak lehetünk abban, hogy ezek a gyógyszerek törvénytelen úton kerültek oda, ezért a saját érdekünkben ne vásároljunk kétes eredetű orvosságot. Ezek a szerek vagy hamisítványok, vagy pedig olyan kizárólag vényre kapható szerek, melyekre nagy lehet a kereslet, például nyugtatók, altatók.

A gyógyszerek minősége nagyon fontos tényező, melyet magunk nem tudunk megítélni, ezért fontos, hogy csakis megbízható forrásból szerezzük azt be.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció