Hol volt a legjobb betegnek lenni 2009-ben?

Huták Judit

Tavaly immár ötödik alkalommal választhatták meg látogatóink az év kórházát. Kíváncsi, mely intézményt ítélték a legjobbnak, ráadásul minden eddiginél magasabb átlagos pontszámmal? Most megtudhatja!

"Végre egy kezdeményezés, ami elismeri a kórházakat is. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen lista alapján bárki könnyebben választ majd, ha arról van szó, hogy hol műtsék, gyógyítsák meg" - szerepel egy internetes blogon, az Év Kórháza szavazás kapcsán.

A HáziPatika.com hagyományteremtő és egyre rangosabbá váló internetes szavazásán éppen azok ítélhetik oda a díjakat, akik nem szakmai oldalról közelítik meg a kórházakat, hanem a beteg, a páciens, a laikus szemével nézik, milyen az ellátás, mennyire felkészültek az orvosok, vagy éppen milyen kedvesek a nővérek. Ez pedig (az eddigi tapasztalatok alapján) legalább olyan fontos lehet, mint egy nívós szakmai cím.

Az önök szavazata, az önök véleménye

Az Év Kórháza szavazást ötödik éve rendezi meg a HáziPatika.com. A szavazáson Magyarország minden, állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő kórháza és klinikája szerepelt, és öt kategóriában, egytől ötig terjedő skálán lehetett véleményt nyilvánítani.
Akárcsak az iskolában, az egyes a legrosszabb, az ötös a legjobb osztályzatot jelentette.

Az egyes kategóriákban igyekeztünk feltérképezni azokat a szempontokat, amelyeket egy beteg vagy éppen a látogatóba érkező hozzátartozó figyelhet, amelyek fontosak lehetnek számára. Az orvos-szakmai ellátás kategória az orvosok munkáját, empátiáját, felkészültségét hivatott osztályozni; míg a nem orvosi segítő személyzet, a nővérek, betegszállítók, gyógytornászok teljesítményét az ápoló- és szakszemélyzet kategóriában lehetett értékelni.

A kórházi infrastruktúra kapcsán az intézmény felszereltségére voltunk kíváncsiak, míg az ellátás kategóriájában elsősorban az étkezések minőségére és mennyiségére, a kényelemre, a kórtermek, várók komfortosságára lehetett osztályzatot adni. Az épületek, kórtermek állapotát, a kórház fekvését, a tisztaságot és rendezettséget a környezet és tisztaság kategóriájában lehetett értékelni.A korábbi évekhez hasonlóan idén is október 1. és december 31. között lehetett szavazni. A szavazás menete azonban egy kicsit megváltozott, hiszen a regisztráció mellett nem emelt díjas sms-ben meg kellett erősíteni a leadott szavazatot. Korlátozva volt az is, hogy egy-egy telefonszámról hány szavazat adható le: összesen 10 különböző kórházra szavazhattak a felhasználók, de minden intézményre csak egyszer. Mindezek ellenére sokan, közel négyezren gondolták úgy, hogy "osztályzatukkal" véleményt szeretnének nyilvánítani a magyar egészségügyi intézményekről.

A kórházakkal kapcsolatos, folyamatosan működő fórumban pedig bővebben is elmesélhették pozitív vagy negatív tapasztalataikat, tanácsot kérhettek, és kifejezhették a hálájukat, köszönetüket a dolgozóknak.

Kiemelkedő eredmények és az abszolút győztes

A korábbi évektől eltérően (és valószínűleg a megváltozott szavazási rendszer következményeként) kiemelkedően magas pontszámokat értek el a kórházak: ami eddig elég lehetett volna a győzelemhez, idén még a top 50-be se juttatta volna be az intézményt.

SE ÁOK munkatársai

Meglepetést okozott, hogy az összesített első helyezett mind az öt kategóriában nyert: a SE ÁOK Kardiológiai Központot az értékelői toronymagasan a többi intézmény fölé helyezték, minden alkategóriában 4,5 fölötti átlagot ért el. Így nemcsak a kategóriagyőzelmeknek örülhetnek az intézmény dolgozói, hanem az "Év Kórháza 2009" címnek is. A sorban utána következő intézmény, a Bethesda Gyermekkórház 4,2-es átlagosztályzatot ért el.

A harmadik, negyedik és ötödik intézményeknek szintén 4,2 körüli eredményeket szavaztak meg a látogatók. Sőt egészen a 28. helyig kell "visszamennünk", ha 4,2-nél rosszabb átlagot szeretnénk látni... A számok alapján kijelenthetjük, hogy az intézmények megítélése változóban van: a betegek egyre elégedettebbek a kórházi ellátással! Az első öt helyezett közé csak egyetlen vidéki intézmény, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza került be.

A kórházak az egyes alkategóriákban igen eltérő helyezést érhettek el: a kellemes környezet vagy a megfelelő technikai háttér ugyanis nem jár együtt feltétlenül a kitűnő ellátással, és az is előfordulhat, hogy épp a legrosszabb körülmények között, a rossz infrastruktúra mellett dolgoznak a leglelkiismeretesebb orvosok és legkedvesebb nővérkék.

Természetesen ezek a számok nem reprezentatívak, és a szavazóink szubjektív véleményét tükrözik. Azonban az eredmények mindenképpen jelzik, hogy hol érzik magukat kellemesebben, biztonságos közegben, "jó kezekben" a látogatóink.

"Segítség a betegeknek, jelzés a kórházaknak"

"Az Év Kórháza szavazásnak, akárcsak a HáziPatika.com-nak, az a célja, hogy az emberek többet foglalkozzanak az egészségükkel, tudatosabbak legyenek" - mondta Kocsis Gábor, a HáziPatika.com Kft. ügyvezető igazgatója. "Az eredmények ismerete abban is segíthet, hogy az, aki bekerül az egészségügyi szolgáltatásba, tudatos és felvilágosult legyen, megfelelő információkkal rendelkezzen, tudja, hogy mire számíthat. A fórumokon keresztül pedig újabb hasznos, személyes tapasztalatokat szerezhetnek az egyes kórházakról vagy éppen az orvosokról. Nagyon kevés információ elérhető ma a kórházakról, és ezek nagy része személytelen, szakmai jellegű. Az Év Kórháza szavazáson azonban az emberi tényező és a szubjektív vélemény a domináns."Az intézmények számára is lényeges lehet, ahogyan a betegeik látják őket. "Az idei szavazás előtt végeztünk egy kis kutatást, melyben a korábbi első helyezetteket kérdeztük meg arról, milyen hatással volt rájuk az, hogy megnyerték a szavazást. Kisebb településeken az egész város tudott erről, együtt örültek az intézmény dolgozóival és vezetőivel. A nagyobb, akár országos kórházaknak is jó alkalom volt a cím arra, hogy a belső és külső kommunikációjában hangsúlyozza, ő volt az év kórháza. Csak rajtuk múlott, hogyan használják fel ezt az elismerést, de a visszajelzések egyértelműen pozitívak" - mondta Kocsis Gábor, majd hozzátette: "Volt olyan megyei kórház, amely emlékérmét bocsátott ki és ajándékozott a dolgozóinak az Év Kórháza cím elnyerése alkalmából."

A szavazás főszervezője a HáziPatika.com volt, az esemény főtámogatója pedig a Pfizer, amely egymillió forint értékben számítógépeket ajánlott fel a győzteseknek, ezzel is segítve a dolgozók mindennapi munkáját.

Kíváncsi a részletes eredményekre is? Itt megtekintheti a teljes listát!

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag