Hol volt a legjobb betegnek lenni 2009-ben?

Tavaly immár ötödik alkalommal választhatták meg látogatóink az év kórházát. Kíváncsi, mely intézményt ítélték a legjobbnak, ráadásul minden eddiginél magasabb átlagos pontszámmal? Most megtudhatja!

"Végre egy kezdeményezés, ami elismeri a kórházakat is. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen lista alapján bárki könnyebben választ majd, ha arról van szó, hogy hol műtsék, gyógyítsák meg" - szerepel egy szavazás kapcsán.

A hagyományteremtő és egyre rangosabbá váló internetes szavazásán éppen azok ítélhetik oda a díjakat, akik nem szakmai oldalról közelítik meg a kórházakat, hanem a beteg, a páciens, a laikus szemével nézik, milyen az ellátás, mennyire felkészültek az orvosok, vagy éppen milyen kedvesek a nővérek. Ez pedig (az eddigi tapasztalatok alapján) legalább olyan fontos lehet, mint egy nívós szakmai cím.

Az önök szavazata, az önök véleménye Az Akárcsak az iskolában, az egyes a legrosszabb, az ötös a legjobb osztályzatot jelentette.

Az egyes kategóriákban igyekeztünk feltérképezni azokat a szempontokat, amelyeket egy beteg vagy éppen a látogatóba érkező hozzátartozó figyelhet, amelyek fontosak lehetnek számára. Az orvos-szakmai ellátás kategória az orvosok munkáját, empátiáját, felkészültségét hivatott osztályozni; míg a nem orvosi segítő személyzet, a nővérek, betegszállítók, gyógytornászok teljesítményét az ápoló- és szakszemélyzet kategóriában lehetett értékelni.

A kórházi infrastruktúra kapcsán az intézmény felszereltségére voltunk kíváncsiak, míg az ellátás kategóriájában elsősorban az étkezések minőségére és mennyiségére, a kényelemre, a kórtermek, várók komfortosságára lehetett osztályzatot adni. Az épületek, kórtermek állapotát, a kórház fekvését, a tisztaságot és rendezettséget a környezet és tisztaság kategóriájában lehetett értékelni.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is október 1. és december 31. között lehetett szavazni. A szavazás menete azonban egy kicsit megváltozott, hiszen a regisztráció mellett nem emelt díjas sms-ben meg kellett erősíteni a leadott szavazatot. Korlátozva volt az is, hogy egy-egy telefonszámról hány szavazat adható le: összesen 10 különböző kórházra szavazhattak a felhasználók, de minden intézményre csak egyszer. Mindezek ellenére sokan, közel négyezren gondolták úgy, hogy "osztályzatukkal" véleményt szeretnének nyilvánítani a magyar egészségügyi intézményekről.

A kórházakkal kapcsolatos, folyamatosan működő pedig bővebben is elmesélhették pozitív vagy negatív tapasztalataikat, tanácsot kérhettek, és kifejezhették a hálájukat, köszönetüket a dolgozóknak.

Kiemelkedő eredmények és az abszolút győztes A korábbi évektől eltérően (és valószínűleg a megváltozott szavazási rendszer következményeként) kiemelkedően magas pontszámokat értek el a kórházak: ami eddig elég lehetett volna a győzelemhez, idén még a top 50-be se juttatta volna be az intézményt.

Meglepetést okozott, hogy az összesített első helyezett mind az öt kategóriában nyert: a 4,2-es átlagosztályzatot ért el.

A harmadik, negyedik és ötödik intézményeknek szintén 4,2 körüli eredményeket szavaztak meg a látogatók. Sőt egészen a 28. helyig kell "visszamennünk", ha 4,2-nél rosszabb átlagot szeretnénk látni... A számok alapján kijelenthetjük, hogy az intézmények megítélése változóban van: a betegek egyre elégedettebbek a kórházi ellátással! Az első öt helyezett közé csak egyetlen vidéki intézmény, a került be.

A kórházak az egyes alkategóriákban igen eltérő helyezést érhettek el: a kellemes környezet vagy a megfelelő technikai háttér ugyanis nem jár együtt feltétlenül a kitűnő ellátással, és az is előfordulhat, hogy épp a legrosszabb körülmények között, a rossz infrastruktúra mellett dolgoznak a leglelkiismeretesebb orvosok és legkedvesebb nővérkék.

Természetesen ezek a számok nem reprezentatívak, és a szavazóink szubjektív véleményét tükrözik. Azonban az eredmények mindenképpen jelzik, hogy hol érzik magukat kellemesebben, biztonságos közegben, "jó kezekben" a látogatóink.

"Segítség a betegeknek, jelzés a kórházaknak" "Az Év Kórháza szavazásnak, akárcsak a HáziPatika.com-nak, az a célja, hogy az emberek többet foglalkozzanak az egészségükkel, tudatosabbak legyenek" - mondta Kocsis Gábor, a HáziPatika.com Kft. ügyvezető igazgatója. "Az eredmények ismerete abban is segíthet, hogy az, aki bekerül az egészségügyi szolgáltatásba, tudatos és felvilágosult legyen, megfelelő információkkal rendelkezzen, tudja, hogy mire számíthat. A szavazáson azonban az emberi tényező és a szubjektív vélemény a domináns."

Az intézmények számára is lényeges lehet, ahogyan a betegeik látják őket. "Az idei szavazás előtt végeztünk egy kis kutatást, melyben a korábbi első helyezetteket kérdeztük meg arról, milyen hatással volt rájuk az, hogy megnyerték a szavazást. Kisebb településeken az egész város tudott erről, együtt örültek az intézmény dolgozóival és vezetőivel. A nagyobb, akár országos kórházaknak is jó alkalom volt a cím arra, hogy a belső és külső kommunikációjában hangsúlyozza, ő volt az év kórháza. Csak rajtuk múlott, hogyan használják fel ezt az elismerést, de a visszajelzések egyértelműen pozitívak" - mondta Kocsis Gábor, majd hozzátette: "Volt olyan megyei kórház, amely emlékérmét bocsátott ki és ajándékozott a dolgozóinak az Év Kórháza cím elnyerése alkalmából."

A szavazás főszervezője a HáziPatika.com volt, az esemény főtámogatója pedig a , amely egymillió forint értékben számítógépeket ajánlott fel a győzteseknek, ezzel is segítve a dolgozók mindennapi munkáját.

Kíváncsi a részletes eredményekre is? Itt megtekintheti a teljes listát!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció