Hivatalosan is megkezdi működését az Állami Egészségügyi Központ

Budapest, 2007. július 1. (MTI) - Vasárnaptól hivatalosan is megalakult az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK); a mamutintézmény 1.156 aktív és 600 krónikus, illetve rehabilitációs ággyal, és mintegy 2800 munkatárssal kezdi meg működését július 1-jétől.
Az ÁEK a struktúraátalakítás nyomán a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egészségügyi intézményei, az Országos Gyógyintézeti Központ és a két fővárosi MÁV kórház feladatait veszi át.
A Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó intézmény főigazgatója Szilvásy István lett, aki a megszűnő BM-kórházat igazgatta korábban, a tudományos és stratégiai fejlesztésért felelős főigazgató-helyettes Drávucz Sándor lesz, katonai főigazgató-helyettes pedig Grósz Andor, Svéd László pedig rehabilitációs főigazgató-helyettesként tevékenykedik majd.
Az Állami Egészségügyi Központ Budapesten két telephelyen folytatja az aktív fekvő- és járóbeteg-ellátást: a Róbert Károly körúton és a Podmaniczky utcában.
A Róbert Károly körúti telephelyre a sürgősségi ellátás, a traumatológiai, az ideggyógyászati, a szájsebészeti és a pszichiátriai osztályok települnek, míg a Podmaniczky utcába a szülészet-nőgyógyászat, a csecsemő- és a gyerekgyógyászat, a fül-orr-gégészet, a bőrgyógyászat, a szemészet, az ortopédia, az onkológia, valamint a reumatológia kerül. Mindkét telephelyen lesz belgyógyászat, sebészet, urológia és intenzív ellátás.
Az egészségügyi központ továbbra is ellátja a honvédegészségügy feladatait, biztosítja a katonaorvosi szakmák működését. A szolgáltatásokat a HM, a Magyar Honvédség minden aktív- és nyugállományú hivatásos, szerződéses katonája, tanulói, hallgatói jogviszonyban lévő alkalmazottjai, a köztisztviselői és közalkalmazotti státuszban dolgozók és családtagjaik vehetik igénybe, de az intézményben ellátásra jogosult az IRM, és a hozzá tartozó rendvédelmi szervek (rendőrség, Köztársasági Őrezred, határőrség, büntetés-végrehajtás), valamint a vám- és pénzügyőrség, a hivatásos- és önkormányzati tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok minden alkalmazottja, valamennyi aktív és nyugdíjas MÁV-munkavállaló, illetve családtagjaik.
Az intézményben a hivatásos állományú betegeken és a vasutasokon kívül a főváros súlyponti kórházaként ellátja a XIII. kerületi lakosokat, de ehhez az intézményhez tartozik a III., a IV., az V., a VI., a XIV., a XV., valamint a XVI. kerületi területi ellátás is, a kórház sürgősségi betegellátási osztálya pedig Észak-Pest ellátását biztosítja.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, az ország északkeleti harmadát leszámítva eső, zápor várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag