Hétköznapi gyógyszereink veszélyei

Magyarországon paracetamol-túladagolás miatt eddig még nem halt meg senki. Világszerte a túladagolásos mérgezések feléért a szabadforgalmazású paracetamol felelős!

Az emberek általában...

Az emberek általában örülnek, ha egy gyógyszer vény nélkül kapható. Nem kell orvoshoz menni, betegek között sorba állni vagy ülni. Elég egy benzinkút, egy drogéria, és lehet válogatni a különböző fájdalom-, gyulladás- és lázcsillapítók között.

Az embereknek általában vannak ötleteik, hogy melyik gyógyszert alkalmazzák bajaikra. Azt, amelyik bevált a fogfájásnál, amelyik elmulasztotta a kolléga gyomorfájását, vagy ami legjobban levitte a lázat. Egyeseknél az is fontos szempont, hogy melyik színű tablettát volt hajlandó bevenni a gyerek...

Az emberek általában nem gondolják, hogy annak a gyógyszernek, amelynek hatása van, mellékhatása is lehet. Az emberek általában nem hiszik, hogy egy szabadforgalmú készítmény lehet életveszélyes is.

Az emberek általában nem olvassák el az apró betűs figyelmeztetéseket sem.

Az emberek általában belehalnak a tájékozatlanságukba. A statisztika szerint többen halnak meg helytelen gyógyszerszedés következtében, mint autóbalesetben.

Az orvosok általában

Az orvosok általában azt tapasztalják, hogy az öngyógyítás, öngyógyszerelés, orvosi rendelvény nélkül kapható medicinák fogyasztásának kultúrája hazánkban még nem alakult ki. Az öngyógyszerelő-öngyógyító gyakorlat csökkentheti a beteg állapotának nyomon követésére, a szűrésre, az egészségnevelésre alkalmas lehetőségek számát is.

A háziorvosok általában saját bőrükön érzékelik, hogy az öngyógyítás mérsékelheti ugyan a munkaterhelésüket, de egyszersmind erősítheti a gyógyszerek nem megfelelő alkalmazásának a gyakorlatát.

Az orvosok általában azt vallják, hogy nem a gyógyszer, hanem a gyógyszer nem megfelelő szedése okoz károsodást.

Az orvosok általában azt tanítják, hogy azoknál a gyógyszereknél, amelyeknél a hatásos adag és a mérgező adag között viszonylag kicsi a különbség, különösen fontos odafigyelni a bevett mennyiségre, a használati utasítás pontos betartására.

Könnyen túladagolható a paracetamol

A paracetamol széles körben alkalmazott, vény nélkül is kapható láz- és fájdalomcsillapító. Terápiás dózisban biztonságos, azonban a különféle tünetekre szedett azonos hatóanyagú paracetamol-készítmények már könnyen vezetnek túladagoláshoz.

A paracetamol terápiás egyszeri adagja: 10-15 mg/kg, a biztosan mérgező dózis gyermekeknél 150 mg/testsúlykilogramm, felnőtteknél 250 mg/testsúlykilogramm. 12 db tabletta egy nap alatt már normál esetben is okozhat mérgezést. Ha nem csökken a láz vagy a fájdalom, mindenki hajlamos hamarosan bekapni még egy szemet a gyógyszerből. Nátha, influenza, különféle fájdalmak gyakran egy hétig is eltartanak, ez könnyen krónikus paracetamol-szedéshez vezet. Bevált gyakorlat, hogy a szülők, különösen a nagyobb gyerekeknek, felnőtt gyógyszert adnak, s így könnyedén túllépik a kritikus szint feletti mennyiséget, amely májkárosodáshoz, májelégtelenséghez vezethet.

A paracetamol-mérgezés veszélyét fokozottan növeli bármi, ami károsítja vagy terheli a máj enzimrendszerét. Így például ha valaki májbetegségben, májelégtelenségben szenved (májgyulladása volt/van), vagy kiéhezett, akár az aktuális betegsége, akár fogyókúrája miatt, akár mert mondjuk anorexia nervosában szenved, ha rendszeresen fogyaszt nagyobb mennyiségű alkoholt, ha olyan gyógyszert szed, amely a paracetamolt bontó enzimrendszert is terheli (antiepileptikumok, antiaritmiás szerek, bizonyos antibiotikumok, or­báncfűkivonat, fenobarbitál), ha genetikai okokból rosszul bontja le a paracetamolt.

A mérgezés felismerését nehezít, hogy első nap a vezető tünetek (izzadás, émelygés, hányás, rossz közérzet) azonosak lehetnek annak az állapotnak a tüneteivel, amire a beteg szedi a gyógyszert. A 24 órán túl jelentkező mérgezési tünetek a bordaív alatti fájdalom, a máj- és veseérintettség laborjelei. A sárgaság, kóma, veseleállás már a bekövetkezett májkárosodást jelzik.

Aszpirint mindenre?

A szalicilátokat trombocitaaggregációt gátló (véralvadásgátló) hatása miatt miokardialis infarktus, valamint agyérrendszeri események megelőzésére kezdték alkalmazni, s számos újabb indikációs területét írták le. Szerte a világon hatalmas mennyiségben fogy, az USA-ban évente 15 millió kilogrammot adnak el belőle. Az acetilszalicilsav (szalicilát) egyszeri terápiás dózisa 10-20 mg/ testsúlykilogramm. Túladagolásának jelei: hányinger, hányás, ionzavarok, veseelégtelenség, veseleállás. Feltételezett túladagolás esetén azonnal toxikológiai osztályt kell felkeresni.

A non-szteroid gyulladáscsökkentőkre is figyelni kell

Kitűnő fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, ugyanakkor gyomorvérzéshez, gyomor- vagy bélperforációhoz is vezethetnek főleg akkor, ha az indokoltnál gyakrabban és nagyobb mennyiségben, esetleg más, hasonló hatású szerrel együtt fogyasztják. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyes fájdalomcsillapítók jelentősen csökkenthetik a koncentrálóképességet, a figyelmet, aluszékonyságot, álmosságot okozhatnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra