Ha elindul a has

Gondolná, hogy a világon több ember hal meg hasmenés következtében, mint például az AIDS vagy a malária miatt? Hihetetlennek tűnik, de igaz. A hasmenés évente mintegy 2,5 millió ember halálát okozza. Vajon a megoldás kulcsa a bélflóra állapota lehet?

A hasmenés gyakori probléma, sokan nem is tekintik igazán betegségnek. Valóban, a legtöbbször csak tünet - fertőzések kísérője, romlott ételek fogyasztása, esetleg antibiotikum-kezelések után jelentkezik. Mikor beszélünk hasmenésről? Ha a széklettérfogat több mint a kétszeresére nő, gyakori székletürítés és megváltozott állagú, híg széklet jelentkezik. A hasmenés több veszélyt is rejt magában: csökken a tápanyagok felszívódása, de ami még ennél is veszélyesebb, a szervezet a kiszáradás szélére sodródhat a jelentős folyadékveszteség miatt. Talán már mindenki tudja, hogy ez utóbbi főleg a gyermekeket és az időseket fenyegeti. Ám azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy a hasmenés és a bélflóra állapota között szoros összefüggés van. Mit jelent ez? Erről szól a cikkünk.

A védő bélflóra

Hasmenés: ezeket fogyasszuk, hogy megálljon Hogyan csillapítsuk a hasmenést? az immunrendszer működésében is fontos szerepet játszik, legyengült immunrendszer esetén a legegyszerűbb fertőzés is könnyen hasmenést vált ki. Köztudott, hogy a széles körben alkalmazott antibiotikumok is "vakok", azaz legtöbbször válogatás nélkül pusztítják a káros és a hasznos mikroorganizmusokat is. Az egyes antibiotikumok különböző mértékben okoznak hasmenést. Kutatások szerint 5-25 százalékos a normálistól eltérő széklet gyakorisága.

Hozza csúcsformába bélflóráját!

Látható tehát, hogy a bélflóra egyensúlyának felbomlása hasmenéshez vezethet. Ez azonban fordítva is igaz: a bármely más okból bekövetkező hasmenés legyengíti a bélflórát. Védekezzünk tehát a káros hatások ellen! Szervezetét felkészítheti a különböző fertőző betegségekkel szemben az immunrendszer erősítésével, és ebben a bélflóra nagy szerephez juthat. Az egészséges baktériumflóra kialakításához és fenntartásához hozzájárul a probiotikus élelmiszerek, például az élőflórás joghurt vagy kefir fogyasztása, de kitűnő megoldás, ha a patikai forgalomban kapható probiotikumok közül választ egyet immunrendszere erősítésére.

Ezek a készítmények koncentráltan tartalmazzák a hasznos baktériumokat, általában milliárdos nagyságrendben egyetlen adagjukban. Hatékony segítséget nyújtanak a mindennapos egészségvédelem részeként, de kifejezetten fontosak lehetnek gyermekek vagy idősek számára, mivel az ő bélrendszerükben könnyebben bomlik fel a bélflóra egyensúlya. Fontos szempont lehet, hogy a probiotikum többféle jótékony hatású baktériumot egyszerre tartalmazzon, hogy a különböző jótékony tulajdonságokkal rendelkező segítő társak egyszerre tudjanak visszatelepülni.

Az egészséges baktériumflóra kialakításához és fenntartásához hozzájárulnak a probiotikus élelmiszerek.

Ha valamilyen fertőzés miattorvosa antibiotikumot ír fel Önnek, azonnal gondoskodjon a hasznos baktériumok pótlásáról is. Természetes módszer az élőflórás tejkészítmények fogyasztása, ám nem árt tudni, hogy a megfelelő hatás eléréséhez ezekből naponta legalább fél litert kell elfogyasztani, és figyelni kell arra is, hogy a gyógyszer bevétele után bizonyos idő teljen el, mert az egyszerre történő fogyasztás a készítmény hatékonyságát csökkenti.

Könnyebb hasmenések esetén a megfelelő folyadékpótlás után talán a legfontosabb a bélflóra egyensúlyának helyreállítása. Ez sok esetben már önmagában is elegendő lehet a hasmenés csillapítására. A patikákban több olyan készítmény is kapható, amelyek ilyenkor segítséget jelenthetnek, ezért a házipatikában mindig érdemes ilyet tartani.

Ha külföldre, netán egzotikus helyre utazik, gyakran találkozhat az "utazók hasmenésének" nevezett jelenséggel is. Ilyenkor az utazás izgalmai, a hirtelen környezetváltozás, a nem megszokott ételek, élelmiszerek, esetleg a nem megfelelően tiszta ivóvíz vált ki kellemetlen tüneteket. Ennek elkerülésére a szokásos tanácsokon kívül érdemes megfontolni a szervezet felkészítését probiotikus élelmiszerek, esetleg probiotikumokat tartalmazó készítmények segítségével. Így talán utazása is kényelmesebb, komfortosabb lesz, és csak Ön fog utazni, a hasa nem!

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: