Gyomorfekély diagnosztizálása szövetmintavétel nélkül

Az orvosok hamarosan úgy diagnosztizálhatják a gyomorfekélyt, hogy szó szerint zöld fénybe borítják a jelenlevő Helicobacter pylori baktériumokat.

A Dél-Dániai Egyetem kutatói a PLOS ONE szakfolyóiratban arról számoltak be, hogy kifejlesztettek egy új, nem invazív diagnosztikai technikát a gyomorfekély diagnosztizálására, kimutatására. A módszer lényege az, hogy a fekélyt okozó baktériumok a bélrendszerben zölden foszforeszkálnak.

A gyomorfekély diagnózisa ma

Jelenleg úgy tudják csak kimutatni a betegekben a gyomorfekélyt , hogy szövetmintát vesznek a páciens gyomrából. A dán kutatók által kifejlesztett új technikával azonban azonnal kimutatható a gyomorfekély, így a betegeket megkímélik a hagyományos vizsgálattal járó hosszú várakozási időtől és idegeskedéstől, ráadásul lehetővé teszi a betegség korai diagnosztizálását is.

"A korai diagnózis nem csak a fekély, hanem a rák kialakulását is megelőzheti" - tette hozzá a tanulmány vezető szerzője, Silvia Fontenete.

A gyomorfekély diagnosztizálása - a Helicobakter megfestése az új irány?

A fekélyeket gyakran a Helicobacter pylori baktérium okozza, melynek következtében a gyomorban és a nyombélben alakulhat ki fekély. Az orvosok általában szövetmintát vesznek a gyomorból, és ezt a mintát elemzik. Leheletvizsgálatot is végezhetnek, mely során a beteg leheletében próbálják kimutatni a molekulákat, ez a módszer azonban nem mindig megbízható.

Speciális molekula színezné a kórokozót

A most végzett laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy hamarosan lehetővé válik az orvosok számára az, hogy speciálisan erre a célra kifejlesztett molekulákat küldjenek le a gyomorba, ahol zöld fénybe boríthatják a H. pylori baktériumokat . A zöld fényt az orvosok a gyomorba bevezetett mikrokamera segítségével nézhetik meg.

Az eredmények eléréséhez a kutatóknak két nagy kihívást kellett leküzdeniük: először olyan speciális molekulákat kellett kifejleszteniük, amelyek képesek kimutatni a H. pylori baktériumokat, és képesek a működésre 37 Celsius fok körüli hőmérsékleten, ami az emberi gyomor hőmérséklete. A másik fontos tényező az volt, hogy a molekula működőképes legyen a gyomor rendkívül savas környezetében.

A kihívásokra a választ az úgynevezett Lakatolt Nukleinsav (LNS) jelentette, az a szintetikus molekula, melyet Silvia Fontenente kutatásvezetője, Jesper Wengel professzor fejlesztett ki. Az LNS-ek mesterséges, RNS-szerű molekulák, amelyek a mikro RNS molekulákhoz kötődnek. Rendkívül stabilak, és alacsonyabb hőmérsékleten, valamint savasabb környezetben is működnek, mint más molekulák.

Gyomorfekélyt vagy más néven ulcusbetegséget akkor állapítanak meg, amikor a gyomor belső nyálkahártyáján parányi seb keletkezik, amely egyre jobban mélyül az itt termelődő, a fehérjék emésztéséhez szükséges savak hatására. A nyálkahártya sérülését, a savakkal szembeni védelem meggyengülését több körülmény kiválthatja. Égő gyomortáji fájdalommal jelentkezik, üres gyomorral, például reggelenként, étkezés előtt erősebb, evés után enyhül. Visszatérő hányinger, fáradtságérzés, indokolatlan fogyás is kísérheti. Olvasson róla bővebben ide kattintva!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)