Gyógyszert vinne a nyaralásra? Erre figyeljen!

Bizonyos készítmények esetében megfelelő igazolásra van szükség, hogy az utazók gyógyszereiket gond nélkül magukkal vihessék más országokba!

A gyógykezelés alatt állók engedély nélkül is maguknál tarthatják a gyógyszerkészítményeiket az általános szabályok szerint az Európai Gazdasági Térség tagállamain belül, azaz az Európai Unióban, Izlandon, Lichtensteinben és Norvégiában. Nem kötelező tehát, de több napos külföldi tartózkodás előtt mégis ajánlott háziorvos segítségét kérni a szükséges formanyomtatvány kitöltésében vagy egy tartalmában hasonló igazolás kiadásában, hogy elkerülhessük az esetleges kellemetlenségeket. Az "Igazolás a gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára" elnevezésű nyomtatvány bármikor letölthető az OGYÉI honlapjáról.

Egyes gyógyszereket csak engedéllyel vihetünk magunkkal külföldre
Egyes gyógyszereket csak engedéllyel vihetünk magunkkal külföldre

A fokozottan ellenőrzött, azaz kábító- vagy pszichotróp szert tartalmazó gyógyszerek esetében az orvosi igazolást az OGYÉI-nek is hitelesítenie kell. Amennyiben a külföldi utazás tartama nem haladja meg a három napot, a beteg személyes poggyászában a kezeléséhez elegendő mennyiségű gyógyszert a háziorvosa által kitöltött igazolás birtokában viheti magával, amelynek egyéb hitelesítése nem szükséges. Ha viszont a külföldi tartózkodás ideje három napnál (de legfeljebb 90 napig terjedően) tovább tart, úgy a kezelés alatt álló személy a gyógykészítményt saját felhasználási céllal csak az OGYÉI nyilvántartásba vételét követően viheti ki az országból.

A kivitelre engedélyezett mennyiségeket az utazás időtartamával arányosan számítják ki az engedélyek kiállításakor. A beteg a szükségesnél nagyobb mennyiséget nem vihet ki, ha azonban hamarabb megszakítja az utazást, a fel nem használt időarányos mennyiséget minden további nélkül visszahozhatja, ehhez nem kell külföldi hatóság engedélye. Minden egyéb esetben a fokozottan ellenőrzött szer a kezelőorvos által kitöltött nemzetközi igazolás birtokában, illetve a kiindulási országban illetékes hatóság igazolásával hozható be Magyarország területére, így ilyenkor az adott országban illetékes hatóságnál kell érdeklődni a szükséges dokumentumokról.


Bizonyos országok megtilthatják egyes gyógyszerek be- és kivitelét: erről az adott ország konzulátusa tud felvilágosítást adni, így érdemes utazás előtt az aktuális információk érdekében tájékozódni. A kábító- vagy pszichotróp szert tartalmazó gyógyszerek listája az OGYÉI honlapjáról érhető el.

Mitől lesz valami gyógyszer, miben különböznek ezek a termékek más készítményektől? Részletek itt.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag