Gyógyszerrend-változás: tételes elszámolásúvá válik néhány biológiai készítmény

Február 1-jei hatállyal kilenc úgynevezett biológiai gyógyszer a tételes elszámolású gyógyszerek körébe kerül, a betegek ezentúl a készítményeket a felírás helyén, a kórházban ingyen kapják meg - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az MTI-vel.

Az "egyes autoimmun kórképek kezelésére alkalmazott biológiai készítmények" közbeszerzési eljárását szerdán folytatta le az OEP.

Mint emlékeztettek, az elmúlt év végén hozott miniszteri rendelet a korábban vényre kiváltható készítmények közül kilenc úgynevezett biológiai gyógyszert február elsejei határidővel átsorolt a tételes elszámolású gyógyszerek körébe. Ezek a gyógyszerek a rheumatoid arthritis, a psoriasis, a crohn-betegség súlyosabb formáiban alkalmazott készítmények, amelyek felírása eddig is csak a kórházakban történhetett - írták.

A változásnak köszönhetően a betegek ezentúl a gyógyszereiket a felírás helyén, a kórházban kapják meg, ráadásul a továbbiakban térítési díjat sem kell fizetniük értük - tették hozzá.

A közlemény szerint az intézkedés célja egyrészt az volt, hogy a változás következtében az orvosok pontosabban tudják nyomon követni betegeik állapotának változását, a gyógyszerek hatását, a betegek pedig kényelmesebben, a kezelés helyén jussanak hozzá a gyógyszereikhez.

Az OEP azt is kiemelte: a tárgyalások során a biztosító elérte, hogy a több millió forint éves kezelési költségigényű, betegségben szenvedő mintegy 6-7 ezer rászoruló részére a továbbiakban is biztosítani tudja a zavartalan ellátást.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső