Gyógyítanak és leendő orvosokat képeznek a klinikán

A jövő orvosainak képzését segíti, hogy a Debreceni Klinika több intézményében részt vehetnek a betegellátásban az Orvostudományi Egyetem hallgatói. Az I-es számú belklinika is ilyen gyógyító hely.

Az I. sz. Belklinika története

A jogelőd Belklinika az Auguszta Szanatórium épületében működött, melyet 1921-től Csíky József igazgatott. A mai I. sz. Belklinika épületét 1923-ban adták át "BELKLINIKA" elnevezéssel a gyógyítás és az oktatás szolgálatába. Csíky József 1929-ben bekövetkezett halála után, egy év átmeneti időszakot követően a klinika vezetését 1930-ban Fornet Béla vette át. Nagy körültekintéssel korszerűsítette a klinikát (röntgen labort, szerológiai labort és diétás konyhát szervezett), valamint 1933-ban bevezette az elektrokardiográfiai vizsgálatokat.

A II. sz. Belklinikát, amelynek épülete előzőleg a Belklinikához tartozott, a fertőző betegek ellátását szolgáló pavilonként, 1951-ben szervezték meg és Petrányi Gyulát nevezték ki igazgatójának. Ettől kezdve a "BELKLINIKA" új neve "I. sz. Belklinika" lett.
1962-ben a speciális szakrendelések már hivatalosan is elismertekké váltak.
1967-ben Petrányi Gyula vette át az intézet irányítását. Petrányi Professzor a belgyógyászat minden ágát világszínvonalra kívánta emelni. Megváltozott a klinikai oktatás jellege is: a tantermi előadások számának csökkentése mellett a csoportos gyakorlati oktatás került előtérbe. A tudományos tevékenység is fellendült.

Az I. sz. Belklinika fejlődése

1974-ben Leövey András egyetemi tanár vette át a klinika vezetését. Alapvető célkitűzése a betegellátás feltételeinek korszerűsítése.
Leövey professzor nevéhez fűződik a klinika belső rekonstrukciója, a 18 ágyas kórtermek bokszosítása, valamint a speciális osztályok kialakítása: endokrin, nefrológia, geriátria. 1992-ben elkészült a modern Hemodializáló Centrum impozáns épülete a vesebetegek korszerű ellátására és a vesetranszplantáció hátterének megteremtésére. Az intenzíven fejlődő endokrinológiai részleg 12 ágyas egységet kapott.
Az Országos Klinikofarmakológiai hálózat megszűntével az I. sz. Belklinika a DOTE Klinikofarmakológiai Centrumának bázisosztályává vált. Kialakult a lipid-vascularis és gasztroenterológiai munkacsoport is. 1994-ben Kakuk György professzor vette át az intézet vezetését.

Az általános belgyógyászat mellett fő működési területe a nefrológia. 1970-ben megszervezte a nefrológiai osztályt, és 1971-ben megindította a régió első műveseállomását. Az I. sz. Belklinika igazgatójaként folytatta a klinika fejlesztését. 1994-1997 között épült fel a klinika új, nyugati szárnya.
Az új nefrológiai fekvőbeteg részleg 14 ággyal korszerű hátteret és funkcionális egységet képez a Hemodialízis Centrummal. Javultak a radiológiai részleg munkafeltételei is. Új profilokat és szakrendeléseket indított be (diabetes, osteoporosis, prevenciós ambulancia).

2003-ban Paragh György professzor vette át az I. sz. Belklinika igazgatói teendőit.
A Belgyógyászati Intézet megalakításával az I. Belklinikán három tanszék létesült. Kakuk György professzor vezetésével a Nephrológiai Tanszék, Paragh György professzor vezetésével az Anyagcsere és Endokrin Betegségek Tanszéke és Kovács Péter egyetemi tanár vezetésével a Klinikai Farmakológiai Tanszék.
2003-ban a Nephrológiai Tanszék vezetését Balla József egyetemi tanár nyerte el, és különvált az Endokrin Tanszék Nagy Endre egyetemi tanár vezetésével. Az I. Belklinika 2007-ben a Sürgősségi Orvostan Tanszékkel bővült, amelynek vezetője Lőrincz István egyetemi docens lett.

A fejlődés további lehetőségei

A szervezeti módosulások mellett Paragh György professzor vezetése alatt jelentős beruházások valósultak meg a klinikán, ezáltal a klinika további fejlődése még nagyobb lendületet vett. A tetőtér beépítésével 2002-ben adtak át kilenc új orvosi és egy vendégszobát. A felszabaduló orvosi szobák helyén az alagsorban szívultrahang labor és két szakrendelő létesült. A komplex obezitológiai ellátás céljára az első emeleten egy négyágyas fürdőszobás kórtermet és az alagsorban Mozgásterápiás Laboratóriumot adtak át.

A képalkotó diagnosztikai szolgáltatásokat nyújtó cég a I. sz. Belklinika földszintjén 2005-ben Ultrahang Centrumot alakított ki, melyben három modern készülék szolgálja ki nem csak az I. sz. Belklinika, de a Nagyerdei körúti klinikatelep igényeit is.
Európai Uniós anyagi források segítségével 2006-ban megoldódott a klinika belső és külső akadálymentesítése. A mozgáskorlátozottak kiszolgálására speciális mellékhelyiségek és zuhanyozók létesültek, a folyosókon korlátokat szereltek fel közlekedésük segítésére és a folyosók új burkolatot kaptak a gyengénlátók számára vezetőcsík kialakításával.

A földszinten két tágas Sürgősségi Ambulancia került kialakításra. Az Ambulancia régi helyén ugyanakkor a Városi Egészségügyi Szolgálat Felnőtt Városi Ügyelete kapott helyet, a földszint nőosztály helyén pedig a nyolc ágyas Sürgősségi Osztály. Ezzel megvalósult a város és a megye egy részének egykapus sürgősségi rendszere.
A klinika oktató munkájának volumene és színvonala is tovább növekedett.
A klinika tudományos tevékenysége is igen figyelemre méltóan alakult Paragh professzor irányítása alatt.
A belgyógyászat széles területét átfogó gyógyító tevékenység az egyes szakmák országosan és nemzetközileg is elismert szakértőinek vezetése alatt működő munkacsoportokban, de egymással összehangoltan történik. Kiemelt szakterületei a következők: endokrinológia, nephrológia, diabetes, lipid-anyagcsere, obesitológia, hypertonia, gasztroenterológia.

Az intézet vonzáskörzete Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye, de az egész ország területéről fogadja a betegeket, valamint a közeli országokból is felkeresik a klinika szakrendeléseit, orvosait. A klinikán a járóbeteg-ellátás meglehetősen zsúfolt, így az előjegyzési idő egy-két hétre is elhúzódik, de aki sürgősségi ellátást igényel, azt természetesen a nap 24 órájában is ellátják a Sürgősségi Ambulancián illetve Sürgősségi Betegellátó Osztályon.
2010-ben kezdődő építkezésekkel további fejlesztéseket indítottak útjára. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében pályázat által biztosított forrás megalapozza, hogy a DE OEC a 21. század kihívásainak megfelelő betegellátáshoz nélkülözhetetlen magas szintű infrastrukturális hátteret teremtsen. A tervek között szerepel a belgyógyászati ellátás centralizálása, az I. és II. számú belgyógyászati klinikák építészetileg összekötött épületegyüttesében. A fejlesztések eredményeképpen tovább fejlődik a belgyógyászat korszerű, betegbarát szolgáltatást nyújtó tevékenysége. Növelni szeretnék a betegellátás színvonalát, javítani a betegek elégedettségét.
Szakambulanciák:
- Belgyógyászati szakambulancia
- Reumatológia, osteoporosis
- Hypertonia, angiológia
- Endokrinológia, anyagcsere, diabetes, lipid, obesitas
- Lipid-obesitológia, diabetes
- Gasztroenterológia
- Nephrológia
- Kardiológia, pacemaker
- Szív UH
- Fizioterápia


DEOEC I. sz. Belgyógyászati Klinika
Orvosszakmai igazgató:Prof. Dr. Paragh György
Osztályok száma:6 aktív és 1 krónikus
Betegágyak száma:126 aktív és 5 krónikus
Vonzáskörzet:Hajdú-B., Szabocs-Sz., Jász-Nagykun-Szolnok m.
Ellátott fekvőbetegek száma:Kb. 9.500 fő/év
Ellátott járóbetegek száma:Kb. 103.000 fő/év
Alapítvány:"Az I. sz. Belklinika Betegeiért" Alapítvány
Bankszámlaszáma:10200304-34015793-00000000


Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt az északkeleti tájakat leszámítva borult lesz az ég és havazás, főleg délkeleten havas eső, helyenként eső várható Délután borult lesz az ég, a Dunántúlon havazás, középen havazás, havas eső, keleten főleg eső várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag