Gondok a végstádiumú betegek hazai ellátásában

A végső stádiumban lévő betegek jogait (az emberi méltósághoz, önrendelkezéshez, a kezeléshez illetve annak visszautasításhoz) a hazai jogrendszer megfelelően biztosítja, de a gyakorlatban ezeknek a jogoknak az érvényesítése nehézségekbe ütközik - hívta fel a figyelmet dr. Réthelyi Miklós miniszter a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján. Ez alkalommal mutatták be a terminális állapotú betegek ellátásának, fájdalomcsillapításának, vagyis az ún. palliatív gondozásnak a hazai gyakorlatát vizsgáló ad hoc bizottság frissen elkészült jelentését.

A 2011. november végén felkért szakértői bizottságnak prof. dr. Sótonyi Péter akadémikus, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatója, prof. dr. Kovács József bioetikus, dr. Embey-Isztin Dezső, az Országos Onkológiai Intézet Fájdalomcsillapítási Ambulancia főorvosa, aneszteziológusa és dr. Muszbek Katalin, a Hospice Társaság elnöke voltak a tagjai. A jelentés legfontosabb megállapításai rámutatnak arra, hogy a társadalmi köztudat nem mer a halál kérdésével foglalkozni, így az ilyen helyzetben érvényesíthető jogokról keveset tudnak az érintettek és a hozzátartozóik. Még nagyobb baj, hogy a betegeket ellátó egészségügyi személyzet ismeretei is hiányosak az ilyenkor helyes klinikai gyakorlatról és magatartásformákról egyaránt. Sok a fehér folt a hospice ellátás területén: nagyon hézagos a halál közelébe jutott embertársaink ellátására szakosodott intézményrendszer is.

Dr. Embey-Isztin Dezső a palliatív ellátás kulcselemének a fájdalomcsillapítást tartja, véleménye szerint ennek hazai gyakorlatán mindenképpen javítani kell, megfelelő kapacitású ellátóhelyek kialakításával és a szakszemélyzet képzésével.

Nagy szükség lenne az orvosegyetemeken a palliatív gondozás oktatására - jelenleg sajnos, nincs ilyen szakorvosi képzés Magyarországon, és erősíteni kell a szakápolók felkészítését is erre a feladatra. A jelentés alapján a minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága kidolgozza a tervet a végstádiumú betegek intézményes ellátásának a fejlesztésére. A társadalom egészére, a közfelfogásra is kívánnak hatni, hogy minél szélesebb körben megismertessék a halál közeli állapot kezelésének lehetőségeit, az érintettek választási lehetőségeit, jogait - hangzott el.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag