Fontos változás jön a patikákban

Habár vényköteles, továbbra is az az Algopyrin az egyik legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer Magyarországon. Egy hazai gyártó most viszont - azonos hatóanyaggal - egy recept nélkül is kapható terméket dob piacra.

Több ibuproféntartalmú fájdalomcsillapító is vénykötelessé válik a jövőben. Részletek itt.

Recept nélkül kiváltható alternatívája lehet az Algopyrinnek, a két termék azonban a hírek szerint nem lesz azonos. "A dobozban lévő tabletták hatáserőssége csak feleakkora lesz, mint az eredeti terméké. A gyógyszerhatóság a tabletták kisebb hatóanyag-tartalma miatt engedélyezte az új generikus szer recept nélküli megvásárolhatóságát" - írta meg a Népszava . A pilisborosjenői Meditop Gyógyszeripari Kft. által gyártott termék hatóanyaga tehát ugyanúgy a metamizol-nátrium lesz, mint az Algopyrin esetében, csakhogy ezt nem kell majd orvossal felíratni.

Vény nélkül is kapható lesz az Algopyrin riválisa
Vény nélkül is kapható lesz az Algopyrin riválisa. Fotó: iStock

Az Algopyrin magyar fejlesztésű és gyártású termék. Ugyan 2007 óta kizárólag receptre kapható, évente mégis körülbelül 9 millió dobozzal vásárolnak belőle a hazai fogyasztók. Egy, a Népszava által megkérdezett gyógyszerész, Gellén Judit szerint nem egyszer előfordul, hogy a vásárlók vény nélkül is megpróbálják rávenni a patikusokat, hogy adjanak el nekik a gyógyszerből. Éppen ezért a szakembereknek is könnyebbséget jelent majd az új termék.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szintén örömét fejezte ki annak okán, hogy a hatóanyag szabadon hozzáférhetővé válik. Hozzátette ugyanakkor, hogy az új helyzet egyben óriási felelősséget is ró a gyógyszerészekre, mivel a kisebb dózisból is be lehet szedni annyit, amennyi már egészségkárosodást okozhat. Hankó szerint a gyógyszerhatóságnak, a gyártónak és a szakmai kollégiumnak megfelelő módszertani ajánlást is kellene adnia.

)
Olajág Otthonok (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: