Fontos változás a magánegészségügyben

HáziPatika

Egyre több beteg foglal online időpontot az orvoshoz, és az egészségügyi dolgozók is növekvő arányban használják ki a webes lehetőségeket.

Az iparági statisztikák évről évre bizonyítják, hogy a privát egészségügyben egyre többen és egyre szélesebb rétegeket lefedve jelennek meg. Bár a háztartások kiadásainak 5 százaléka volt egészségügyi kiadás 2018-ban, az elköltött összeg évről évre 12-15 százalékkal emelkedik. A növekedés persze eloszlik a biztosítók, a patikák és a magánrendelők között, a magánklinikák és praxisok azonban így is növekvő mértékben részesülnek a piaci változásokból.

Orvoshoz is egyre többen foglalunk online időpontot

Ahogy egészségügyi probléma esetén a páciensek kétharmada az internethez fordul segítségért, úgy napjaink betege a magánegészségügyi döntéseit is online hozza meg. Itt dől el, melyik szolgáltatót választja, majd rögtön be is jelentkezik, amit az online páciensközvetítés rendkívül növekvő tendenciája mutat. A 2018-as év az online páciensközvetítésben az eddigi legmagasabb számokat eredményezte, elértük még év vége előtt a 120 ezres foglalási számot. Öt év távlatából pedig az online foglalt orvosidőpontok közel nyolcszorosra növekedtek. Az egészségügyi ellátást igénybe vevő új generációk számára a személyes ajánlásnál jóval befolyásolóbb az interneten fellelhető információ, különös tekintettel mások személyes véleményére, részben ez is eredményezi ezt a látványos emelkedést - foglalta össze tapasztalatait Straub Fanni, a FoglaljOrvost.hu alapítója.

Öt év alatt az online foglalt orvosidőpontok közel nyolcszorosra növekedtek
Öt év alatt az online foglalt orvosidőpontok közel nyolcszorosra növekedtek

A havonta most már 10 ezer páciensnek is segítséget nyújtó online portál elemzéseit böngészve az is látható, hogy az érdeklődés kétirányú: ahogy a páciensek, úgy a szakorvosok is egyre szívesebben fordulnak a platformhoz, az ellátók száma 1 év alatt 20 százalékkal emelkedett, ma már közel 1500 szakorvos található a portál kínálatában. A szakterületek jellege évről évre változatlan: az online foglalások nyertesei a nőgyógyászok és bőrgyógyászok, a TOP5-be bekerültek még a fül-orr-gégészek, az ortopéd szakorvosok, valamint az urológusok. Ahogy a magánegészségügyi piac egyéb tapasztalataiból is látható, az online foglalásokban is egyértelműen növekedett a gyerekek számára igénybe vett privát ellátás.

A szállásfoglaláshoz hasonló online egészségügyi foglaló rendszerben a páciensek minden vizsgálat után értékelést készíthetnek úgy a rendelőről, mint a szakorvosról. Bár kezdetben, majd egy évtizede, az online értékelés intézményei az orvosok elutasítására számíthatott, ma már jól látható, milyen támogatást tud nyújtani egy praxis márkaértékéhez a páciensekért folytatott folyamatos kommunikációs erőfeszítés, épp ezért a rendelők, a szakorvosok büszkén osztják meg a páciensvéleményeket akár saját weboldalukon is.

A teljes éves foglalási mennyiséget tekintve látható, hogy a magánrendelőkkel kritikusabbak a páciensek, bár ezek értékelése is meghaladta a 4-es átlagot, a szakorvosok ugyanakkor 4,6-os osztályzattal vizsgáztak. Bár a számok egzaktak, a szakorvosokat illetően a szöveges értékelésekből kiderül, hogy a szakértelem mellett az emocionalitás, a törődés az, ami a páciens elégedettségét a leginkább szolgálja.

Az online foglalások nyertesei a nőgyógyászok és bőrgyógyászok
Az online foglalások nyertesei a nőgyógyászok és bőrgyógyászok

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, a Dunántúlon többfelé várható zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag