Folytatódik az ápolók béremelése

Terv szerint folytatódik az egészségügyi szakdolgozók többlépcsős béremelése.

2022 januártól 30 százalékos béremelés lesz a 2018-as illetményalaphoz képest, a mostanihoz képest 21 százalékos lesz a béremelés, hiszen 2018 óta az ápolók bére már három ütemben emelkedett, januártól zárul le ez a negyedik ütemmel - adta hírül az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Amíg Kásler miniszter idén augusztusban 30 százalékos emelésről beszélt, addig Orbán Viktor októberben 21 százalékos béremelést jelentett be 2022 januárjától. A 30-ból úgy lett 21 százalék, hogy az emelés nem a legutolsó bérre rakódik rá, hanem a 2018-asra, így a jövő évi emelés 2020-hoz képest valóban csak 21 százalék pluszt jelent. "Hiába ostromoltuk a döntéshozókat a maradék 9 százalékért" - mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a 24.hu-nak.

Négylépcsős béremelés

A minisztérium most azt közölte, a kormány 2019-ben négylépcsős ápolói béremelési programot indított, első ütemben 2019-ben 8 százalékkal emelkedett az egészségügyi szakdolgozók fizetése, majd 2020-ban kétszer is volt béremelés. Januártól 14 százalékkal, novembertől pedig újabb 20 százalékkal emelkedett az ápolók bére. Jövő januártól valósul meg a béremelés negyedik üteme, a mostani bérhez 21 százalékkal, a 2018-as bérhez képest 30 százalékkal emelkedik a szakdolgozók bére. Kiemelték: a béremelési programmal a szakdolgozói alapbérek 72 százalékkal emelkednek a 2018-as illetménybázishoz viszonyítva.

ápolók
A béremelés 85 ezer szakdolgozót érint. Fotó: Getty Images

Az ápolói béremelésre 2016 és 2019 között 143 milliárdot, 2020-ban pedig 82 milliárd forintot fordított a kormány, a jövő évire 239 milliárd 175 millió forintot fordítanak. A tárca tájékoztatása szerint a béremelés több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, akik állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású járó- vagy fekvőbeteg-ellátásban, illetve alapellátásban, például rendelőintézetben, kórházban, védőnői szolgálatnál, az Országos Vérellátó Szolgálatnál vagy az Országos Mentőszolgálatnál dolgoznak.

Négy új nővérszálló is épül A bérfejlesztésen túl 9 milliárd forint felhasználásával 16 nővérszállót is felújítanak és négy új épül az Európai Unió támogatásával. Emellett további nyolc szálló építéséről született döntés. Mindezek keretében csaknem 2500 szakdolgozó lakhatási feltételei javulnak.

Jelenleg egy tizenöt éve a pályán lévő diplomás mentőtiszt bruttó 384 ezer forint, egy mentőorvos pedig közel 1 millió forint alapilletmény besorolással végzi majdnem ugyanazt a feladatot, mondta korábban Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)