Fődíjat nyert a Bethesda Gyermekkórház

Idén harmadik alkalommal díjazták azokat az egészségügyi intézményeket, betegszervezeteket és magánszemélyeket, akik a legtöbbet tették a lakosság egészségértésének fejlesztéséért. Gyermekkórház is szerepelt a kitüntetettek között.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 2016-ban indította útjára a Nekem Szól! Egészségértés pályázatot, mely a legsikeresebb, egészségértést fejlesztő hazai programokat díjazza és népszerűsíti. A pályázatra három kategóriában lehetett nevezni kommunikációs és oktatási programokkal, informatív betegtájékoztató kiadványokkal, mobilapplikációval vagy egyéb, az egészségértést fejlesztő programokkal.

Minden második embernek gondot okoz az egészségértés

Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója szerint a versenyt az is indokolja, hogy az egyesület 2015-ös, reprezentatív kutatásából kiderült: Magyarországon minden második embernek problémát okoz az egészségével kapcsolatos információk megértése. Az egészségértés nem önmagában cél: akik jobban teljesítenek ezen a területen, egészségesebben élnek, inkább betartják a kezelési előírásokat és kevesebb krónikus betegségben szenvednek - emelte ki.

A jó beteg 5 tulajdonsága Mindnyájan jó orvosokra vágyunk, de egészségünk helyreállításában vagy megtartásában az is sokat segít, ha jó betegek vagyunk. Figyeljünk hát oda az alábbiakra !

A szakmai zsűri kategóriánként az első három helyezettet díjazta. Az Egészségügyi intézmények és szakemberek kategóriát és a pályázat fődíját a Bethesda Gyermekkórház több generációt megszólító kampánya nyerte, míg a Betegszervezet kategóriában a Mályvavirág Alapítvány HPV védőoltásra fókuszáló pályázata végzett az élen. Az Egyéb társadalmi/gazdálkodó szervezet kategória győztese a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara egészségügyi szakmát népszerűsítő projektje volt, a Női Liga - Összefogás a női egészségért pályázatát pedig különdíjjal jutalmazta a zsűri.

Sokba kerül az államnak az egészségértés hiánya

Idén a pályázat zsűrijében Dr. Bozzay Kinga, az Abbvie ügyvezető igazgatója és az AIPM elnökségi tagja, Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója, egyben a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese és a betegfokusz.blog.hu alapítója, továbbá Dr. Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetője és Matics Kata, kétszeres Nekem Szól!-győztes, az Egészségkommandó és az Intima.hu alapítója értékelte a pályaműveket.

"Az egészségügyi ellátórendszer legalább 3-6 százalékkal többet költ a betegek ellátására csak azért, mert a páciensek nem kellően tájékozottak, nincsenek tisztával a saját egészségükkel, betegségükkel kapcsolatos információkkal" - hívta fel a figyelmet Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója, a szakmai zsűri tagja. Szerinte ezért már gyermekkortól nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az egészségnevelésre, hogy az emberek már a megfelelő szemléletet kialakítva érkezhessenek be az ellátórendszerbe. Ennek ráadásul gazdasági hatásai is vannak: az egészségéről tájékozott ember hamarabb gyógyulhat meg, és a munkába is előbb térhet vissza.

Hogyha tehát valaki egészségtudatos életmódot él, az nem csak neki, de az egész társadalomra és a gazdaságra is jó hatással van - erősítette meg Dr. Holchacker Péter. "Minél kevesebbet betegszünk meg, minél gyorsabban meg tudunk gyógyulni, annál kisebb nyomás nehezedik az egyébként is túlzott teher alatt működő magyar egészségügyi ellátórendszerre. Összességében egy gyorsan meggyógyuló, vagy a krónikus betegségét jól kezelő beteg hasznosabb tagja tud lenni a társadalomnak" - hangsúlyozta az AIPM igazgatója.

Az elmúlt két évben még pályázóként és díjazottként szerepelt a rendezvényen Matics Kata , idén viszont már ő is a zsűri tagjai között foglalhat helyet. Két éve az Intima.hu női egészségportállal nyert első díjat, tavaly pedig az Egészségkommandó címmel indított kezdeményezést jutalmazta a pályázat szakmai zsűrije, ami az internetes egészségügyi tartalmak hitelességét vizsgálja. Matics Kata szerint a pályázat nevezőknek közelebb kerülhetnek a célcsoportjukhoz, ráadásul az indulók ötleteket is meríthetnek más pályaművekből, ezek az ötletek pedig újabb innovatív kezdeményezéssé fejlődhetnek a későbbiekben.

Példamutatóak a gyógyszerészek és a szakdolgozók

A három kategória minden győztese bruttó 200 ezer forintos, míg a második helyezettek egyenként 100 ezer forintos, a harmadik helyezettek pedig egyenként 50 ezer forintos pénzdíjban részesülnek. A fődíj a kategóriagyőztest megillető 200 ezer forinton felül további 200 ezer forintot érdemel, azaz összesen 400 ezer forintot.

"Az elmúlt évek tapasztalatait tovább erősítették az idei pályázatok is: szembetűnő, hogy a gyógyszerész és szakdolgozó kollégák milyen nagy arányban folytatnak egyedi, közérthető és sokszor hiánypótló edukációs tevékenységet. Örömteli, hogy e két szakma is példamutató módon kiveszi a részét a hazai egészségértés fejlesztéséből, hiszen a gyógyszerészek és a szakdolgozók áldozatos munkája nélkül valódi előrelépés elképzelhetetlen" - tette hozzá Dr. Holchacker Péter.

A Nekem Szól! Egészségértés Díj 2018-as nyerteseit alább tekinthetik meg!

A pályázat fődíját a Bethesda Gyermekkórház több generációt megszólító kampánya nyerte
A pályázat fődíját a Bethesda Gyermekkórház több generációt megszólító kampánya nyerte

Egészségügyi intézmények és szakemberek kategória

I. helyezett és fődíj: MRE Bethesda Gyermekkórház - Gyermek-egészség minden generációnak

A Bethesda Gyermekkórház egészségértést fejlesztő programja generációk széles köréhez szólt a célcsoporthoz igazított csatornákon - egyebek mellett rádióműsorokon, mesekönyvön, saját kórházi YouTube-csatornán és blogon - keresztül.

II. helyezett: Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar - Középiskolások edukációja a biztonságos gyógyszerszedésért

A középiskolásoknak szóló projekt interaktív, könnyen érthető, figyelemfelkeltő módon vezeti be a gyógyszerszedési alapismeretek világába a diákokat.

III. helyezett: Lukasz Rebeka - Kiskanál kommandó: Kisgyermekes szülők hiteles tájékoztatása kisdedtáplálással kapcsolatban

A Kiskanál Kommandó a fogantatástól egészen az óvodás korig látja el hiteles és megalapozott információkkal a kisgyermekes szülőket a csecsemő- és kisdedtáplálással kapcsolatos kérdésekben.

Betegszervezet kategória

I. helyezett: Mályvavirág Alapítvány - #COOLTAS - Tinédzserek a HPV-védőoltásról

A Mályvavirág Alapítvány igyekezett bevonni a HPV-oltás fontosságával kapcsolatos párbeszédbe azt a tinédzser korosztályt, melynek életében a rákmegelőzés még nem játszik fontos szerepet. A "tini influencereket" bevonó, komoly sajtóvisszhangot is kiváltó kampány célja az volt, hogy a szülők és a gyerekek között beszédtéma legyen a méhnyakrák megelőzése és a védőoltás fontossága.

II. helyezett: Éljen Soká! - Szűrővizsgálatra motiváló matricacsomag

A preventív szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel életmentő fontosságára hívja fel a figyelmet az Éljen Soká! program egy felnőtteknek szóló motiváló matricacsomag segítségével.

III. helyezett: Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) - 3x21 tény a Vérképzőszervi Betegségek Hónapja alkalmából

A Magyar Onkomematológai Betegekért Alapítvány színes, jól áttekinthető tájékoztató füzeteken keresztül mutatott be egy-egy onkohematológiai betegséget és kezelési lehetőségeit egy 21 napos Facebook-kampány keretében.

Egyéb társadalmi/gazdálkodó szervezet kategória

I. helyezett: Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) - MESZK Kampányfilm "Veled Másokért" címmel

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kampánya a pályaválasztás előtt álló diákok számára kívánta népszerűsíteni az egészségügyi szakmát. A "Veled Másokért" YouTube-kampányfilmben egy beteg gyógyulásának történetén keresztül mutatták be egészségügyi dolgozók a hivatásuk szépségeit. A kampány második lépcsőjeként további hét rövidebb filmben egy-egy speciális szakterület képviselője mutatta be saját szakmáját.

II. helyezett: Cool Story Bro - Halottat operálunk, hogy életet menthessünk

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának munkáját mutatja be az a 11 perces videó, amelynek célja a transzplantáció körüli tévhitek eloszlatása.

III. helyezett: Manó Menü - ManóMenü a hozzátáplálás enciklopédiája

A ManóMenü projekt saját honlapján, mobilalkalmazáson, Facebook-oldalon és Facebook-csoporton keresztül ad hiteles és ingyenes információkat a hozzátáplálás iránt érdeklődőknek.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: