Flipperjátékkal oktatják az újraélesztést

Magyarországon ezer emberből csupán 17 vállalkozna arra, hogy újraélessze mellette összeeső társát. Pedig nemcsak a jogosítvány megszerzésekor kell belőle vizsgázni, hanem sokszor az osztályfőnöki órákon is bemutatják. A Magyar Vöröskereszt ezért új játékot fejlesztett ki gyakorlás céljából.

Magyarországon mindenkinek kötelező volt elsősegély-tanfolyamra járni, és az újraélesztés módszerét vizsgán bemutatni, akinek jogosítványa van. A közoktatásban a fiatalok akkor tanulhatják meg, ha osztályfőnöki órán tartanak oktatást a témában. Ennek ellenére az elmúlt évek statisztikái alapján ezer emberből mindössze tizenheten nyilatkozták azt, hogy éles helyzetben képesek lennének újraéleszteni bajba jutott társukat. Pedig hazánkban több mint húszezren halnak meg hirtelen szívmegállás következtében. Az Országos Mentőszolgálat tapasztalatai alapján a halálozások több mint kétharmadát meg lehetne előzni, ha még a szakemberek megérkezése előtt elkezdenék a laikusok a lélegeztetést és a mellkaskompressziót.

Magyarországon csak a lakosság 1,7 százaléka vállalna újraélesztést.
Magyarországon csak a lakosság 1,7 százaléka vállalna újraélesztést. Fotó: 123rf

Flipperrel tanítani

A Magyar Vöröskereszt fővárosi szervezete a problémát felismerve kifejlesztett egy olyan flipperjátékot, amellyel játékos formában lehet elsajátítani az életmentést. A kivitelező Takács András szerint Nyugat-Európában az lakosok 90 százaléka tudja alkalmazni a helyes technikát. A reklámszakember szerint ezt a számot kellene megközelíteni hazánkban is. Ezért alakítottak át két éves munkával egy 1977-es, limitált kiadású amerikai gépet, amelyet teljesen szét kellett bontani, majd újraépíteni. A flipper bemutatásakor Takács András azt mondta: "A játékok általában úgy működnek, hogy ha elvesztesz egy életet, akkor megnyomsz egy gombot, és kezded elölről, de az életben ez nem így működik. Azt találtuk ki, hogy csináljunk egy olyan játékot, amelyben ha megmentesz egy életet az elsősegélynyújtással, akkor a játékban kapsz egy életet."

Idézze fel korábbi cikkünk segítségével az újraélesztést!

Gyakorlóbábu és segítők

A First Aid Game nevet viselő szerkezet játéktere olyan, mint egy emberi test, a tetején pedig egy gyakorlóbábu fekszik. A gép mellett mindig ott áll majd két segítő, akik figyelik, hogy helyesen végzik-e a tanulók a szívmasszázst, és ha nem, megmutatják, hogy kell helyesen végezni. Amennyiben a diákok jól csinálják, közösen felnyitják a gépet, és úgy játszanak. A flippert májusban különböző fővárosi helyszíneken lehet kipróbálni, nyáron pedig fesztiválokra fogja vinni a szervezet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: