Felcserélhető-e az eredeti gyógyszer a biohasonlóval?

Az originális biológiai gyógyszer szabadalmi idejének lejártával létrehozható annak biohasonló változata. Ez azonban nem pontos mása az eredeti biológiai készítménynek, így gyógykezelés során az eredeti felcserélése további klinikai vizsgálatokat igényelhet.

Világszerte napjainkban körülbelül 350 millió embert kezelnek valamilyen biológiai gyógyszerrel, melyek több betegség esetében is reménykeltő eredményeket hoztak. Az élő szervezetből kinyert biológiai gyógyszerek a sclerosis multiplexben, a gyulladásos ízületi megbetegedésekben, a rákban, a Crohn-betegségben, a cukorbetegségben és a májgyulladásban szenvedő betegek számára jelenthetnek új reménysugarat. A hagyományos, kémiai úton szintetizált, kismolekulájú gyógyszerekhez képest azonban ezen szerek alkalmazása eltérő tulajdonságaik és komplex szerkezetük révén fokozott figyelmet és elővigyázatosságot igényel.
A megszokott, kismolekulájú gyógyszerek szabadalmának lejártát követően könnyen legyártható azok másolata, úgynevezett generikus változata. A generikus gyógyszerek (olyan kismolekulájú gyógyszerek, melyek az eredetileg engedélyezett referenciaszer hatóanyagának másolatát tartalmazzák) előállítása és szerkezeti struktúrája tökéletesen lekövethető. Ezen szerek gyártási eljárása viszonylag egyszerű és állandó, és hatásuk is megegyezik az eredeti gyógyszerével, ezért a legtöbb esetben az orvos vagy a gyógyszerész az eredeti és a generikus változatot helyettesítheti egymással. Erre az is alapot ad, hogy áruk általában töredéke az eredeti gyógyszerének. Automatikus helyettesítésről akkor beszélünk, ha a kezelőorvos engedélye nélkül, a patikában a gyógyszerész által történik a helyettesítés.
A nagymolekulájú, biológiai gyógyszerek esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet. Olcsóbb, de nem azonos, csupán nagyfokú hasonlóságot mutató változataik, a biohasonló gyógyszerek bár rendkívül hasonlóak az eredetihez, mégsem pontos másolatai annak. Rendkívül összetett, többlépcsős gyártási folyamatuk, valamint a fehérjék érzékeny, és analitikai módszerekkel tökéletesen nem leírható szerkezete és viselkedése miatt a tökéletes másolatok nem állíthatók elő, így a legtöbb esetben az eredeti és a hasonló biológiai szer egymással történő helyettesítése sem megengedett. Különösen igaz ez a nagyméretű komplex fehérjemolekulák egymással történő automatikus helyettesíthetőségére és felcserélhetőségére. A felíró orvos általában a készítmény hatásosságával, vagy biztonságosságával kapcsolatos gond(ok) miatt vált gyógyszert, azaz cseréli az egyik gyógyszert a másikra.
A biohasonlók csak hasonlóak, felcserélhetőségük így gyakori vitatéma

A biohasonlók csak hasonlóak, felcserélhetőségük így gyakori vitatéma

Az eredeti biológiai gyógyszert akkor tekintjük felcserélhetőnek a biohasonlóval, ha a biohasonló gyógyszer a betegre gyakorolt hatása tekintetében nem jár nagyobb kockázattal és ugyanazt a terápiás hatást eredményezi. Ennek igazolására klinikai vizsgálatok lehetnek szükségesek. A biológiai gyógyszerek (automatikus) helyettesíthetőségéről és felcserélhetőségéről földrajzi régiónként más-más álláspontok vannak.
Európában a gyógyszerkészítmények forgalomba hozataláról az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, röviden EMA) dönt, a felcserélhetőség kérdésének elbírálását azonban a tagállamokra bízzák. Némely államok megengedőbbek, a Finn Gyógyszerügynökség (FIMEA), illetve a német Paul Ehrlich Institute (PEI) álláspontja szerint a biohasonló gyógyszerek felcserélhetőek a referencia termékkel. Velük szemben a brit Gyógyszereket és Egészségügyi Termékeket Szabályozó Ügynökség (MHRA), valamint az ír Egészségügyi Termékeket Szabályozó Hatóság (HPRA) már jóval tartózkodóbb álláspontot képvisel a biológiai gyógyszerek és biohasonlók felcserélhetőségével kapcsolatban. Európán kívül például Kanadában sem támogatják az eredeti biológiai gyógyszer és a biohasonló felcserélését. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hatóság (FDA) pedig abban az esetben tartja elfogadhatónak, ha a biohasonló várhatóan ugyanolyan klinikai eredményt kínál a páciensnek, mint a referenciatermék, illetve a váltástól nem lesz kevésbé hatásos és biztonságos a terápia.
Egyelőre még arról sincsen egységes tudományos konszenzus, hogy milyen mennyiségű kutatási bizonyíték szükséges két biológiai gyógyszer felcserélhetőségének megállapításához. A forgalmazott termék állandó monitorozása minden referencia, valamint hasonló biológiai gyógyszer esetében elengedhetetlen, a szakemberek nagy része pedig egyetért abban, hogy a gyógyszerek közötti váltás csakis a beteg és az orvos közös döntése alapján, a beteg tájékozott beleegyezésével és kizárólag orvosi indokok alapján, a jobb terápiás eredmény reményében valósuljon meg.
Felhasznált irodalom:
 1. Sekhon BP, Saluja V. Biosimilars: an overview. Biosimilars. 2011; 1: 1-11.
 2. International Alliance of Patients' Organizations (IAPO). Briefing paper on biological and biosimilar medicines. 2013.
 3. Choy E, Jacobs I A. Biosimilar safety considerations in clinical practice. Semin Oncol. 2014; 41(suppl 1): S3-S14.
 4. 4. European Medicines Agency. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Guideline on similar biological medicinái products containing monoclonal antibodies - non-clinical and clinical issues. június 22. Megnyitva: 2016.04.08.
 5. US Food andamp; Drug Administration. Nonproprietary Naming of Biological Products. Guidance for Industry. 2015. augusztus 15.
 6. World Health Organization. Guidelines on evaluation of similar biotherapeutic products (SBPs) 2010.
 7. European Medicines Agency. Questions andamp; answers on biosimilar medicines (similar medicinái products). 2015. szeptember 28.
 8. Weise M, Bielsky M-C, De Sme K, és mtsai. Biosimilars: what clinicians should know. Blood. 2012; 120: 5111-17.
 9. Health Canada. 'Q&A on Information andamp; Submission Requirements for Subsequent Entry Biologics', 2010;
 10. http://www.pei.de/EN/medicinal-products/antibodies-immunoglobulins-fusion-proteins/monoclonal-antibodies/biosimilars/position-pei-interchangebility-biosimilars-content.html
 11. http://www.fimea.fi/documents/542809/838272/29197_Biosimilaarien_vaihtokelpoisuus_EN.pdf
 12. https://www.england.nhs.uk/wp-content/uploads/2015/09/biosimilar-guide.pdf
 13. https://www.hpra.ie/docs/default-source/publications-forms/guidance-documents/guide-to-biosimilars-for-healthcare-professionals-andamp;-patients-v2.pdf?sfvrsn=18
Jelen közlemény általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához.
A cikk az AbbVie Kft támogatásával jelent meg. A megjelent tartalom a szerző saját álláspontját és szakmai véleményét tükrözi, azt a támogatás ténye nem befolyásolta.
Engedélyezési szám: HUOTH160239b;
Lezárás dátuma: 2016. augusztus 31.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt Zömében közepesen felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag