Fáj a fejem!

Tarkótájon tompa nyomást, vagy halántéknál szúró fájdalmat érez, a szeme előtt vibrálnak a fények, enyhe szédülés is környékezi... Ismerősek a tünetek? A leggyakoribb kellemetlenségeink egyike a visszatérő fejfájás. Nézzük, mi minden okozhatja!

Mit érez?

Fájdalmat testünknek azon a pontjain érezhetünk, ahol érzőidegek találhatók: így a fejen érzékeny lehet a bőr, a bőr alatti kötőszövet, a szemgolyó, a szemüreg kötőszövete, az orrmelléküreg, a keményagyburok és az erek. A fájdalom jelentkezhet homloktájon, a halánték környékén és lehet tarkótáji is. Igen sokféle ok lehet a háttérben, mivel a fejfájás a legtöbb esetben valamilyen betegség egyik tünete: fertőző lázas betegség, agyűri folyamatok (gyulladás az agyvelő vagy agyhártya területén, daganatok, és érellátási zavarok: agyvérzés, agylágyulás okozhatják. Ezen kívül még számos kiváltója lehet: a szem elváltozásai, a fül, az orr és a melléküregei, a fogak megbetegedése, a legkülönbözőbb idegbántalmak, ideggyulladás, sőt a nyaki gerinc meszesedése is. Természetesen a különböző behatások, ütések, törések, sérülések, agyrázkódás is járhatnak erős fejfájással. Nemcsak betegség tüneteként, hanem önállóan is jelentkezhet a fejfájás, ilyenkor érbeidegzési zavarról vagy migrénről lehet szó. Akár van, akár nincs kísérő tünet, a fejfájás nem játék: nehezen csillapítható vagy visszatérő, tartós fejfájás esetén mindenképpen indokolt az orvosi kivizsgálás, széleskörű laborvizsgálatok elvégzése, hogy kiderüljön, mi okozza. Fel kell figyelni arra is, ha az addig is előforduló fejfájás jellege megváltozik, gyakoribbá, tartósabbá, élesebbé válik, stb., ugyanis ez akár nagyon súlyos bajt, elváltozást is jelezhet. Ha a fejfájás lázzal, hányással jár együtt, mindenképpen azonnal orvoshoz kell fordulni!

Nyomás alatt

A legtöbb esetben a fejfájás úgynevezett tenziós eredetű. A tenzió szó jelentése: feszülés, feszítés, nyomás. A nyak, a váll a fej izmainak fokozott feszülése, elmerevedése okozza, de átvitt értelemben is lehet feszültség a hátterében: kimerültség, stresszhelyzet, fokozott lelki-szellemi megterhelés is kiválthatja. A fájdalom gyakran jelentkezik a homlok és tarkótájon, és jellemzően tompább, mérsékelt jellegű, általában feszültségérzés is kíséri. Előfordul, hogy a fájdalom szorító nyomásérzettel jár együtt, amely mintegy "vasabroncsként" veszi körül a beteg fejét. Ezekben az esetekben is tisztázni kell a kiváltó okot, hiszen a váratlanul jelentkező, szokatlanul erős más tünetekkel kísért (például fülzúgás, eszméletvesztés, stb.) fejfájás igen súlyos betegségek jele is lehet! Ha az esetleges szervi bajt sikerül kizárni, akkor a beteg életmódjában, stresszkezelési stratégiájában, személyiségében kell keresni az okokat.

A tenziós fejfájás jelentkezésekor igen jó hatású a nyak- és vállizmok (az ún. stresszpontok) a tarkó, a fej masszírozása.

Nézzünk a szemébe!

Homloktájon, a szem körül illetve a szemüregben érzett fájdalom a szem betegségeit kísérheti. Ha ez váratlanul jelentkezik, érdemes szemészhez fordulni, mert jelezheti a nagy szemcsarnokvíz-nyomást, vagyis a glaukómát is. Sok tartós, visszatérő, tompább jellegű fejfájás hátterében is szemészeti probléma húzódik meg: a nem megfelelően beállított, a beteg számára rosszul megválasztott dioptriájú szemüveg, illetve a nem kezelt rövidlátás, távollátás miatti szemerőltetés is okozhatja.

Migrén

A fejfájás egyik legjellegzetesebb megnyilvánulási formája a migrén, ami tünetegyüttesnek tekinthető. Rendszerint kifejezetten erős, féloldali fejfájással jár, sokszor hányinger, hányás is kíséri. Sokaknál a levertség, émelygés, borzongás mellett fényérzékenység, látászavarok, szemkáprázás jelzi a közeledtét. Ebben a stádiumban a betegségüket jól ismerő, "rutinos" migrénesek még eséllyel elejét vehetik a teljes roham kialakulásának valamilyen migrénellenes szerrel, de a kiterjedt roham fájdalmát már nagyon nehéz csillapítani. Egyes érintettek szerint a csendes, elsötétített szobában való pihenés segítheti a fájdalomcsillapító, görcsoldó migrénellenes szerek hatékonyságát. A migrént elsősorban női betegségnek tartják, sőt néhány generációval ezelőtt kifejezetten "úrinős" nyavalyaként tartották számon, mondván, hogy "szegény asszonyoknak nincs idejük rá". Mindennek csak annyi igazságtartalma van, hogy a migrén a nőknél gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál, és nemegyszer valamilyen hormonális változáshoz, folyamathoz kapcsolódva tör rájuk, például menstruáció idején, klimax beköszönte után. Sokszor megfigyelhető családi halmozódás.

A migrén típusú fejfájás lehet ideges eredetű is: túlfeszített szellemi munka, koncentráció, stressz nyomán is kialakulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció