Ezt tette a járvány a járóbeteg-ellátással

Látványos ábra mutatja meg, hogyan szorította háttérbe a járóbeteg-ellátást 2020-ban a koronavírus-pandémia.

A fogászatokon 41 százalékkal, a reumatológiákon 37 százalékkal, a gyerekgyógyászatokon 32 százalékkal esett vissza Magyarországon az ellátott betegek száma 2020-ban - írja a Qubit az alapján az ábra alapján, amelyet Tóth G. Csaba demográfus készített. A szakember a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett, egész évre vonatkozó 2020-as adatokat viszonyította a járvány előtti öt év átlagához.

koronavírus-járvány, KSH, járóbeteg-ellátás

A lap megemlíti a Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetének (KRTK-KTI) egyik tanulmányát, amelyben megjegyzik: a járvány számos indirekt módon befolyásolhatja a halálozásokat, és ebbe beletartozik az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére és az egészségügyi kapacitásokra gyakorolt hatás is.

Már a magánegészségügyben is egyre többet kell várni Hónapokat kell várni, míg egy endokrinológus szakorvos új betegeket fogad, és egyre növekszik azoknak a száma is, akik privát szolgáltatónál végeztetnék műtétjüket.

Felfüggesztették, majd újraindították

Az első hullám elején, 2020. március 15-étől az Emberi Erőforrások Minisztériuma felfüggesztette a halasztható beavatkozásokat, beleértve az egynapos sebészetet, valamint a szervezett népegészségügyi szűrővizsgálatokat is, amelyeket aztán több lépcsőben indítottak újra májusban és júniusban. A második és harmadik hullámban már szelektív módon függesztették fel az ellátást: az egynapos sebészet 2020. november 10. és 2021. február 3. között, valamint 2021. március 5. és május 3. között szünetelt, a szűrővizsgálatokat viszont már csak három hétre, 2021. április 9. és április 29. között állították le.

A KRTK-KTI kutatói szerint 2020 március-áprilisában a járóbeteg-ellátás teljesítménye 50-65 százalékkal, míg a fekvőbeteg-ellátás teljesítménye 35-40 százalékkal esett vissza. Utána fokozatosan visszaállt, és szeptember-októberig a szokásoshoz közeli értéken üzemelt, majd ezután egészen 2021 májusáig 15-30 százalékkal csökkentett szinten működött.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)